Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση

Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση

Η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Η μεταποίηση επλήγη ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές μένουν σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ο PMI

Ο δείκτης Purchasing Managers’ Index (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας που ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε πιθανότητα 60% για ύφεση στην ευρωζώνη μέσα σε ένα χρόνο. ECILT/EU. Η συνολική ζήτηση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ήπειρος διερχόταν το δεύτερο κύμα της COVID-19.

Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,9 από 49,8, παραμένοντας για δεύτερο μήνα κάτω από 50 και είναι η χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2021. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μια πιο μέτρια πτώση στο 49,0.

Με τις τιμές να ανεβαίνουν και πάλι και τη ζήτηση να μειώνεται, η αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησε. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών έπεσε στο 53,8 από 56,6, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Η ύφεση

Βαθιά ύφεση αναμένει πάντως πλέον για την ευρωζώνη το 2023 η Deutsche Bank, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της αναμένοντας τώρα συρρίκνωση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 2,2%, καθώς θεωρεί πλέον «πολύ καλοπροαίρετη» την προηγούμενη εκτίμησή της για ήπια ύφεση μόλις κατά 0,3% τον επόμενο χρόνο. Η αναθεώρηση περιλαμβάνει το σύνολο των μεγάλων οικονομιών με την ύφεση στη Γερμάνια να εκτιμάται για το 2023 στο 3,5% (από -1% προηγουμένως), στη Γαλλία στο -1,2% (από -0,3%), στην Ιταλία στο -1,8% (από -0,2%) και στην Ισπανία στο -1% (από 0,8%).

Με τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης να σκιάζουν την ευρωζώνη, οι προσδοκίες για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2023 για την Ελλάδα έχουν πλέον περιοριστεί από τους αναλυτές στην περιοχή του 2%, αν και το ασταθές μακροοικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά. Είναι ενδεικτικό πως ήδη κάποιες ξένες τράπεζες στις προβλέψεις τους για το επόμενο έτος αναμένουν για την Ελλάδα από ύφεση 1,2% έως ανάπτυξη 4%.

 

πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text