Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Οι ευρωπαϊκές αγορές προς νέα “χαμηλά” έτους

Οι ευρωπαϊκές αγορές προς νέα “χαμηλά” έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ευρωπαϊκές αγορές προς νέα “χαμηλά” έτους

Αναστάτωση επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, λόγω των έντονων ανησυχιών ότι μια ύφεση βρίσκεται στον ορίζοντα. Οι επενδυτές προσπαθούν να αποφύγουν το ρίσκο των μετοχικών τίτλων καθώς πιστεύουν ότι η επιθετική στάση της ΕΚΤ αναφορικά με την περιοριστική της πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης. Κατά αυτόν τον τρόπο, η αβεβαιότητα που διακατέχει τις αγορές και οι αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής των κεντρικών τραπεζών οδηγούν αρκετούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα “χαμηλά”.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται “ομαδικά” προς τις ίδιες κατευθύνσεις. Οι περισσότεροι δείκτες, κατέγραψαν τα υψηλότερα κλεισίματά τους, στην αρχή του έτους. Μετά την κρίσης της Ουκρανίας και την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, κατέγραψαν τα χαμηλά κλεισίματα του έτους, στις αρχές Ιουλίου.

Τις μέρες αυτές, μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανόδου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων της FED, επανέρχονται -το ίδιο μαζικά- σε νέα χαμηλά έτους.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες του Βελγίου (BEL20), της Σουηδίας (OMXS30) και της Ελβετίας (SMI), χθες, υποχώρησαν σε νέα “χαμηλά” έτους, τιμές που παράλληλα είναι και η χαμηλότερες από την έναρξη της χρηματιστηριακής κρίσης. Σήμερα, οι τρεις αυτοί δείκτες, συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους και δημιουργούν νέα “χαμηλά”.

Παρόμοια κατεύθυνση ακολουθούν και ο DAX (Γερμανία), ο STOXX50 (Ευρωζώνη), ο IBEX35 (Ισπανία), ο CAC40 (Γαλλία)  και ο PSI20 (Πορτογαλία), οι οποίοι -μέχρι στιγμής- βρίσκονται κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα που κατέγραψαν από την κορύφωσή τους και μετά.

Ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης, κατά τη διάρκεια του 2022, κατέγραψε την υψηλότερη τιμή του την 6/7/2022, στις μονάδες. Υποχώρησε στη χαμηλότερη τιμή, την 5/7/2022 (την ίδια μέρα με άλλες ευρωπαϊκές αγορές) στις 779,20 μονάδες. Σήμερα, ξαναβρίσκεται και πάλι κάτω από τις 800 μονάδες και απειλείται με νέο χαμηλό κλείσιμο έτους.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και, για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, αναμένεται να καταγράψουν μεγάλες απώλειες, παρά το ότι, η άνοδός τους στα προηγούμενα χρόνια, ήταν μικρότερη, σε σχέση με την άνοδο των αμερικανικών αγορών.

Από την άλλη πλευρά, οι μεσογειακές χώρες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες των οποίων ήταν πτωτικοί ή και στάσιμοι κατά την προηγούμενη δεκαετίας -μεταξύ των οποίων και ο δείκτης της Αθήνας- αναμένεται να έχουν πτωτικές επιδόσεις, πλην όμως καλύτερες των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών. Αυτό, οφείλεται και στην καλύτερη επίδοση των οικονομιών τους κατά το 2022 και, σύμφωνα με τις προσδοκίες, κατά το 2023.

Όπως έχουμε αναφέρει, κατά την άποψή μας, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της αμερικανικής FED, την 26/8/2022, όπου διατυπώθηκε η ανάγκη για τις κεντρικές τράπεζες να εντείνουν τα μέτρα κατά του πληθωρισμού, οι διεθνείς αγορές εισήλθαν στη δεύτερη -και τελευταία- φάση της κρίσης, όπου, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η συνειδητοποίηση της απειλής του πληθωρισμού, από τους επενδυτές. Αυτή η φάση, θα οδηγήσει τις αγορές σε αρκετά νέα χαμηλά και, σταδιακά, στο τέλος της κρίσης.

Δείτε τον πίνακα παρακολούθησης των ακραίων τιμών των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text