Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Πορτογαλία: Ανακοίνωσε πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για το α΄ εξάμηνο

Πορτογαλία: Ανακοίνωσε πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για το α΄ εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πορτογαλία: Ανακοίνωσε πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για το α΄ εξάμηνο

Δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ ανακοίνωσε στο α΄ μισό του 2022 η Πορτογαλία, έναντι του ελλείμματος 5,7% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, αν και διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις για έλλειμμα στο σύνολο της χρήσης.

Όπως τόνισε σε επικαιροποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της χώρας που ανακοινώνει στις Βρυξέλλες, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα συρρικνωθεί στο 1,9% του ΑΕΠ από το 2,9% το 2021.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει συμβάλει στο πλεόνασμα του α΄ εξαμήνου, όπως και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη, με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται 20,7%.

Ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία διαμορφώθηκε στο 9% τον Αύγουστο, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τις εκτιμήσεις για 4% στον προϋπολογισμό του 2022.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 12,4%, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν 3%.

Με τον πληθωρισμό να επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση, η οικονομία της Πορτογαλίας έχασε momentum στο β΄ τρίμηνο, αλλά παρόλα αυτά αναπτύχθηκε 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 11,8% στο α΄ τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για ανάπτυξη 6,3% το 2022.

 

πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text