Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Κρίση είναι και θα περάσει! (Πότε θα περάσει; - Πώς μπορεί να μετατραπεί σε “ευκαιρία”;)

Κρίση είναι και θα περάσει! (Πότε θα περάσει; - Πώς μπορεί να μετατραπεί σε “ευκαιρία”;)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κρίση είναι και θα περάσει! (Πότε θα περάσει; - Πώς μπορεί να μετατραπεί σε “ευκαιρία”;)

Πιστέψτε με, είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, να γράφεις ότι “θα πέσει η αγορά”. Είναι ακόμη πιο δύσκολο, όταν το γράφεις σε φάση που το σύνολο των αγορών ανεβαίνουν, ή όταν, το σύνολο των ΜΜΕ γράφει για “την ανοδική φάση της αγοράς”.

Πιστέψτε επίσης ότι, στα 32 χρόνια της καριέρας μου στο χώρο, ποτέ δεν είχα δαπανήσει τόσο χρόνο για να ψάξω σε ιστορικά αρχεία χρηματιστηριακών δεικτών, μακροοικονομικών στοιχείων, πρακτικών συνεδριάσεων της FED και σχόλια εφημερίδων, όσο έψαξα αυτούς τους μήνες για την περίοδο 1972 μέχρι και σήμερα.

 

Κάποια στιγμή -θα πρέπει να ήταν Απρίλιος ή Μάιος- σας υποσχεθήκαμε ότι, θα επισημάνουμε έγκαιρα τον “πάτο” των αμερικανικών δεικτών. Εκτιμούμε, βάσιμα, ότι θα το πετύχουμε. Και παράλληλα θα ανοίξουμε μία νέα περίοδο για το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, αφού θα έχουμε πλέον, συντονιστεί με τους αμερικανικούς δείκτες, από την αρχή της ανοδικής τους πορείας. (Έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι, θέλαμε να συμπεριλάβουμε τους δείκτες αυτούς από παλαιότερα, όμως νιώθαμε ότι βρισκόμασταν κοντά στο τέλος μιας μακροχρόνιας ανοδικής πορείας και θεωρούσαμε ως ανώφελη την ενασχόληση με αυτούς -αυτό αποδείκνύεται ορθό σήμερα, αλλά θεωρήθηκε ως λανθασμένο, πριν από το 2021.)

 

Ευχαριστώ τους συνδρομητές (με πολλούς απ’ αυτούς είμαστε πλέον φίλοι) που με καλούν ή μου στέλνουν μηνύματα για να με ευχαριστήσουν, για τις σωστές προβλέψεις και για το ότι “προφυλάχτηκαν” κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό και είναι μια μεγάλη ανταμοιβή για τις προσπάθειες και για την αγωνία που περνάμε, κάθε μέρα. Βέβαια, τα μηνύματα αυτά θα πρέπει να απευθύνονται προς όλη την ομάδα σύνταξης του περιοδικού, αφού, χωρίς τα παιδιά αυτά, που είναι νέα σε ηλικία, αλλά που μαθαίνουν σωστά και αναπτύσσονται στο χώρο με υγιείς αρχές, τίποτα δε θα μπορούσε να γίνει.

 

Τέλος, ευχαριστώ, τους συνδρομητές που ανανεώνουν τη συνδρομή τους, έστω και χωρίς να τους στέλνουμε μηνύματα ότι κοντεύει να λήξει.

Ξέρετε, όταν πέφτει η αγορά, πέφτουν και οι ανανεώσεις των συνδρομών και πέφτει και ο ρυθμός εγγραφής νέων συνδρομητών. Το αντίθετο συμβαίνει όταν η αγορά ανεβαίνει.

Αυτό ποτέ δε το κατάλαβα. Τί τη θέλει κάποιος μια συνδρομή σε ένα απόλυτα εξειδικευμένο (έως “σκληρό” σε σχέση με όσα γράφουν οι υπόλοιποι στο χώρο), τη στιγμή που όλα ανεβαίνουν; Η “συμβουλή”, ή καλύτερα, η ενημέρωση χρειάζεται στις δύσκολες στιγμές, όταν η αγορά πέφτει. Άλλωστε, εμείς εδώ, το γνωρίζουμε: “Στην πλημμυρίδα, όλες οι βάρκες ανεβαίνουν. Και στην άμπωτη, όλες πέφτουν”.

 

Σήμερα, οι περισσότερες αγορές καταγράφουν νέα χαμηλά έτους. Και αυτό σημαίνει ότι εισερχόμαστε και “επισήμως” στη δεύτερη φάση της κρίσης. Η φάση αυτή θα είναι η πλέον “αιματηρή” και θα είναι χωρίς ελπίδα. Και για το λόγο αυτό, θα κινηθεί σε επίπεδα υπερβολής. Και, όπως συνήθως συμβαίνει, όταν οι αγορές φτάνουν σε επίπεδα υπερβολής, οι επενδυτές αντιδρούν, οι δείκτες φεύγουν -συνήθως με μεγάλη ταχύτητα- ανοδικά και η κρίση τελειώνει.

 

Πότε θα τελειώσει η κρίση; Δε γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως, αρκετά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που δείχνουν ότι μια κρίση τελειώνει (δείτε σχετικό άρθρο του τεύχους 244, εδώ). Παράλληλα, παρακολουθούμε “στενά” την πορεία των δεικτών και τη συσχετίζουμε με άλλες κρίσεις, ιδίως αυτή του 1973. (Στο κάτω μέρος του πίνακα των διεθνών δεικτών, εδώ, δείτε τους συνδέσμους με την “παράλληλη σύγκριση” της πορείας των δεικτών της τρέχουσας φάσης, με την πορεία των δεικτών του 1973). Τέλος, γνωρίζουμε το πώς θα συμπεριφερθούν τα επιτόκια, όταν η κρίση θα βαίνει στο τέλος της. Σχετικό άρθρο, θα δημοσιεύσουμε την Κυριακή το βράδυ, στο χώρο των “προδημοσιεύσεων”. Θα το βρείτε πολύ κατατοπιστικό -και πειστικό!

 

Γενικά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι αμερικανικοί δείκτες, μπορούν να χάσουν ακόμη ένα 50%, απ’ όσο έχασαν από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα. Ή, κάπου εκεί γύρω. Παράλληλα -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι, εκτός από την πρώτη φάση της, όπου τα πράγματα θα κινηθούν βίαια, η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα περάσουν μήνες ή και χρόνια, για να ξαναβρεθούν οι αμερικανικοί δείκτες, στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του 2022.

 

Ήδη από χθες, ξεκινήσαμε την παρακολούθηση μιας συγκεκριμένης ομάδας ελληνικών μετοχών, θέτοντας όρια τιμών που θεωρούμε, όχι ως τα χαμηλότερα σημεία της πτώσης τους, αλλά ως σημεία που θεωρούμε πιθανό να φτάσουν οι τιμές και που παράλληλα, δεν δημιουργούν μεγάλους κινδύνους εμφάνισης μακροχρόνιων ή μόνιμων ζημιών, για τους αγοραστές τους.

Από το επόμενο τεύχος, η “παρακολούθηση” αυτή θα συστηματοποιηθεί, ενώ θα συμπεριλάβει και ομάδα αμερικανικών μετοχών.

 

Οι εξελίξεις των γεγονότων, αλλά και η προετοιμασία της ύλης του επόμενου τεύχους, μας αναγκάζει να αναβάλουμε τη συνέχεια του άρθρου για τις ελληνικές παρακολουθούμενες μετοχές, μέχρι την Κυριακή. Παράλληλα, μέχρι τότε, θα συμπληρώνονται τα άρθρα που προδημοσιεύονται στη σχετική σελίδα.

 

Καλό Σαββατοκύριακο. Και ας έχουμε υπόψη ότι, “κρίση είναι και θα περάσει”. Για αρκετούς, η κρίση αυτή θα μπορεί να εξελιχθεί σε “ευκαιρία”.



 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text