Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ομόλογα: Σε εξέλιξη η «φούσκα» – Στο χειρότερο έτος από το 1949

Ομόλογα: Σε εξέλιξη η «φούσκα» – Στο χειρότερο έτος από το 1949

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εβδομάδα ανά εβδομάδα, η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων επιδεινώνεται χωρίς να υπάρχει κάποιο τέλος στον ορίζοντα.

Με τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, οι τιμές των ομολόγων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση καθώς οι συναλλασσόμενοι σπεύδουν να ρευστοποιήσουν.

Την Παρασκευή, τα βρετανικά πενταετή σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον από το 1972 από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξήγγειλε μαζικό σχέδιο μείωσης φόρων που τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, το μόνο που θα κάνει είναι να καταστήσει ακόμη πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό διετές βρίσκεται στο μέσον του πιο παρατεταμένου καθοδικού σερί από το 1976, με τις τιμές να παρουσιάζουν πτώση επί 12 συναπτές συνεδριάσεις. Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of Amercia εκτιμούν ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων οδεύουν προς το χειρότερο έτος από το 1949, όταν η Ευρώπη ανοικοδομείτο από τα ερείπια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι αυξανόμενες απώλειες αντανακλoύν το μέγεθος της στροφής τόσο της Fed όσο και άλλων κεντρικών τραπεζών από τις νομισματικές πολιτικές της πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας κράτησαν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Η στροφή αυτή επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στα πάντα, από τις τιμές μετοχών έως το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για επιβράδυνση της οικονομίας.

«Τα ομόλογα συμπεριφέρονται ως ομόλογα αναδυόμενης αγοράς και η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική φούσκα στην ιστορία με τις φούσκες, αυτή των κρατικών ομολόγων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρει ο Πήτερ Μπουκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Advisory Group.

Measures of the ability to trade are already the worst since early 2020

Το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων προκλήθηκε από τη Fed στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της στο 3% έως 3,25%, στην τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης. Οι διαμορφωτές πολιτικής της σηματοδότησαν την πρόθεσή τους να τα αυξήσουν πέραν του 4,50% και να τα κρατήσουν εκεί, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία.

Το μέγεθος των αναμενόμενων επιτοκιακών αυξήσεων είναι σίγουρο ότι θα επιτείνει τις απώλειες στις αμερικανικές αγορές κρατικών ομολόγων.

Προς το παρόν, η απόδοση των αμερικανικών διετών κινείται πάνω από το 4%, ενώ των πενταετών ξεπέρασαν προς στιγμή το φράγμα αυτό την Παρασκευή. Οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι έχουν απόδοση χαμηλότερη, που σημαίνει αντιστροφή καμπύλης, η οποία αποτελεί σημάδι επικείμενης ύφεσης. Η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε την Παρασκευή στο 3,82%, σε υψηλό 12 ετών.

«Με τη Fed να αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις και πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, καθώς και με τις κυβερνήσεις να αναμένεται να περιορίσουν τις ομολογιακές εκδόσεις τους, όλα αυτά σημαίνουν υψηλότερες αποδόσεις», σημειώνει ο Γκλεν Καπέλο, γενικός διευθυντής της Mischler Financial.

Την επόμενη εβδομάδα, η αγορά ενδεχομένως να παρουσιάσει νέα μεταβλητότητα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό αλλά και τις ομιλίας διαφόρων διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Επίσης, η εβδομάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος του μηνός και του τριμήνου, που σημαίνει περιορισμένη ρευστότητα και μεγαλύτερη μεταβλητότητα καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίου αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text