Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | H παραγωγή χαρτιού επιστρέφει στην Ελλάδα από την Intertrade

H παραγωγή χαρτιού επιστρέφει στην Ελλάδα από την Intertrade

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H παραγωγή χαρτιού επιστρέφει στην Ελλάδα από την Intertrade

Οταν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας κάηκε το εργοστάσιο της χαρτοποιίας Softex, και τα αμέσως επόμενα χρόνια ακολούθησαν τα λουκέτα στην Diana και στην Delica, η Ελλάδα έπαψε πια να έχει παραγωγή πρωτογενούς ρολού χαρτιού. Τα μεγάλα δηλαδή ρολά χαρτιού που στην αγορά ονομάζονται jumbo roll και τα οποία μετά την επεξεργασία τους από τις χαρτοποιίες μετατρέπονται σε χαρτοπετσέτες, ρολά κουζίνας, χαρτιά υγείας, αντίστοιχα προϊόντα χάρτου επαγγελματικής χρήσης, χαρτομάντιλα και άλλα συναφή προϊόντα. Η αγορά αυτών των μεταποιημένων προϊόντων χάρτου στην Ελλάδα έχει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 700 εκατομμυρίων σε όρους τελικής τιμής. Οι ελληνικές χαρτοποιίες που επεξεργάζονται τα μεγάλα αυτά ρολά έπρεπε πλέον να αρχίσουν να εισάγουν την πρώτη ύλη τους και μάλιστα μαζικά. Και αυτό διότι η ζήτηση για αυτά τα ρολά είναι γύρω στους 220.000 τόνους ετησίως και η εγχώρια παραγωγή, μετά τα λουκέτα, είχε πέσει στους 40.000 τόνους. Ολα τα υπόλοιπα, 180.000 τόνοι μεγάλων ρολών, έπρεπε να εισάγονται.

Στο μεγάλο αυτό κενό στη χονδρική αγορά πρώτης ύλης ο Γιάννης Ντεληδήμος, επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς στον χώρο της χαρτοποιίας, διέκρινε μία επιχειρηματική ευκαιρία: Την επένδυση σε ανάπτυξη ελληνικής γραμμής παραγωγής jumbo roll. Ο Γ. Ντεληδήμος είχε γυρίσει στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργαζόταν στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2000 προκειμένου να εξελίξει την εμπορική επιχείρηση του πατέρα του. Εκεί γύρω στο 2005 ξεκίνησε τη διαδρομή του στην Intertrade Hellas AΒΕE. Η οποία τα επόμενα 15 χρόνια έμελλε να γίνει ο μεγαλύτερος μεταποιητής χάρτου στην Ελλάδα με εξαγωγές σε 28 χώρες, κύκλο εργασιών της τάξης των 70 εκατομμυρίων και λειτουργικά κέρδη στα επίπεδα των 6 εκατομμυρίων. Στην πορεία, η Intertrade που είχε εγκατεστημένη την παραγωγή της στους Θρακομακεδόνες, μονάδα που λειτουργεί και σήμερα, αγόρασε και το εμπορικό σήμα της Softex, δραστηριότητα που «τρέχει» υπό την επίβλεψη της αδερφής του Γ. Ντεληδήμου, Κατερίνας. Η εταιρεία είχε ήδη κερδίσει σημαντικά μερίδια στην αγορά προϊόντων χάρτου ιδιωτικής ετικέτας και τώρα αποκτούσε και ένα δικό της αναγνωρίσιμο brand. Αλλά η πρώτη ύλη εξακολουθούσε να πρέπει να εισάγεται.

Το management της εταιρείας είχε ήδη καταρτίσει σοβαρό επενδυτικό σχέδιο για την επένδυση στη μονάδα παραγωγής από το δεύτερο μισό της προηγουμένης δεκαετίας. Ομως αδυνατούσε, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, να βρει επαρκή και ελκυστικά τιμολογημένη χρηματοδότηση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο αυτό άλλαξε λίγο πριν από το 2020, όταν και οι τράπεζες γύριζαν σελίδα, οπότε και η Τράπεζα Πειραιώς «άκουσε» το business plan και αποφάσισε να το χρηματοδοτήσει. Να χρηματοδοτήσει δηλαδή με 50 εκατομμύρια την επένδυση σε μία νέα μονάδα παραγωγής σε οικόπεδο 200 στρεμμάτων στα Οινόφυτα Βοιωτίας, που εκείνα τα χρόνια είχε ήδη αγοράσει η Intertrade. Πρόκειται για τις παλιές εγκαταστάσεις της εκτυπωτικής εταιρείας Ιρις Α.Ε. Η επένδυση λειτουργίας PaperMill ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 και ουσιαστικά καθετοποιεί την παραγωγική δυνατότητα της Intertrade, μετατρέποντάς την από μεταποιητική εταιρεία σε εταιρεία παραγωγής jumbo roll και ταυτόχρονα την καθιστά αυτάρκη και ανταγωνιστική. Παράλληλα, περιορίστηκε και ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος jumbo roll της χώρας, αφού προσέθεσε προσφορά περίπου 70.000 τόνων jumbo roll, μέρος της οποίας απορροφάται από τρίτους μεταποιητές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η επένδυση αυτή της Intertrade έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό: είναι η πρώτη που, το 2020 και από τις λιγοστές έκτοτε, εντάχθηκε στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων στον τομέα της βιομηχανίας, λαμβάνοντας φορολογικά κίνητρα και αδειοδότηση fast track σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο. Τα φορολογικά κίνητρα αφορούν σε απαλλαγή 10 εκατομμυρίων για την πρώτη δεκαετία. Με αυτές τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης και μετά τις επενδύσεις που υλοποιήθηκαν, το business plan προβλέπει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών κερδών, αναφέρουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές. Ωστόσο τα σχέδια του Γιάννη Ντεληδήμου, της οικογένειάς του και των συνεργατών τους φαίνεται πως δεν σταματούν εδώ. Δρομολογούν την περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος των εργοστασίων τους στο περιβάλλον και την ηλεκτροδότηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στο προσεχές μέλλον προγραμματίζουν να υλοποιήσουν και μονάδα ανακύκλωσης.

Ηλίας Μπέλλος

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text