Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Αναστέλλεται η εισαγωγή της Allwyn στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης

Αναστέλλεται η εισαγωγή της Allwyn στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αναστέλλεται η εισαγωγή της Allwyn στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης

Την αναβολή του σχεδίου εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ο όμιλος Allwyn, ο μεγαλύτερος πάροχος λοταριών στην Ευρώπη, λόγω της έντονης μεταβλητότητας που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές.

Στις αρχές του έτους είχε γνωστοποιηθεί η πρόθεση της Allwyn να εισαχθεί στο NYSE μέσω Cohn Robbins Holdings Corp (CRHC), ένα SPAC (Special Purpose Acquisition Company) που ίδρυσαν οι Gary Cohn και Clifton Robbins. Μέσω της συναλλαγής, η συνολική εταιρική αξία (total enterprise value) της Allwyn, συμφερόντων Κάρελ Κομάρεκ, είχε υπολογιστεί πως θα ανέρχονταν σε περίπου 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τα δεδομένα της περιόδου. H CRHC με την κεφαλαιακή υποστήριξη της Texas Pacific (TPG), έχει συσταθεί από τον Gary Cohn, πρώην πρόεδρο και CΟO της Goldman Sachs και νυν VP στο ΔΣ της ΙΒΜ, ο οποίος την περίοδο 2017-2018 διατέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τράμπ κατά τη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και από τον επενδυτή Clifton Robbins, ιδρυτή του fund Βlue Harbour και επιτελικό στέλεχος των KKR και General Atlantic.

Τον περασμένο Αύγουστο η SEC έχει ήδη δώσει το πράσινο φως και προ εβδομάδων οι μέτοχοι σε γενική συνέλευση ενέκριναν τη συγχώνευση, ενώ μεταξύ η Allwyn (όπως έχει μετονομαστεί η SAZKA Entertainment) και επίσημα ανέλαβε τη σύμβαση για τη διαχείριση της βρετανικής λοταρίας National Lottery, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, από τον Φεβρουάριο του 2024. Ωστόσο, η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, της εκτόξευσης του πληθωρισμού, των ανησυχιών για ύφεση και της μεταβολής του επιτοκιακού και οικονομικού περιβάλλοντος, άλλαξε άρδην τα δεδομένα.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της CRHC, η οποία σχολιάζοντας τις συνθήκες που πλέον επικρατούν στην αγορά τόνισε πως «η συνεργασία μας με την Allwyn ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και από τότε έχουμε βιώσει μια έντονη αρνητική στροφής στην ψυχολογία της αγοράς και μόλις πριν από μια εβδομάδα, η αγορά γνώρισε τη χειρότερη μέρα της από τον Ιούνιο του 2020».

Διατηρείται το ενδιαφέρον για εισαγωγή

Το εγχείρημα αποφασίστηκε να ματαιωθεί ενώ η διαδικασία είχε εισέλθει στην περίοδο των επαφών με θεσμικούς επενδυτές, στο πλαίσιο της οποίας υπήρξαν δεσμεύσεις (μεταξύ των οποίων και το PPF Group) για τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους 700 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, η πλειονότητα των επενδυτών που είχαν τοποθετήσει κεφάλαια στο SPAC των Gary Cohn και Clifton Robbins επέλεξαν, να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετρητά, κάτι που προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση για την επένδυσή τους.

Όπως ανακοινώθηκε, η Allwyn και η Cohn Robbins αποφάσισαν από κοινού να μην προχωρήσουν στη συναλλαγή. Η Allwyn, ωστόσο, ανέφερε πως παραμένει προσηλωμένη ε μια εισαγωγή σε χρηματιστηριακή αγορά σε εύθετο χρόνο, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές, καθώς και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Yπενθυμίζεται πως σε προγενέστερο διάστημα η Allwyn είχε αναλάβει πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει ΙΡΟ για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και στη συνέχεια κίνησε τις διαδικασίες για εισαγωγή στο NYSE.

Η Allwyn που διαθέτει δραστηριότητες σε Τσεχία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Μ. Βρετανία, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 πραγματοποίησε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 902 εκατ. ευρώ και EBITDA 277 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα πέραν του ΟΠΑΠ, η Allwyn στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των (pro forma) οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνού 2022 ανέφερε πως η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του 36,75% που κατέχει ο ΟΠΑΠ στην Kaizen Gaming θα ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η Allwyn (Sazka) αποκτά το 36,75% του ΟΠΑΠ στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Kaizen Gaming (η μητρική εταιρεία του Ομίλου KAIZEN που αναπτύσσεται με τις Betano και Stoiximan) εκτός Ελλάδος και Κύπρου μέσω της Betano έναντι 50 εκατ. ευρώ (άμεση προκαταβολή σε μετρητά) και χρηματικές καταβολές με ποσοστό επί μελλοντικών κερδών (earnout payments) για την επόμενη τριετία (2002-2024).

Νίκος Χρυσικόπουλος

 

Πηγή:newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text