Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ακροβασίες Σολτς για τον ενεργειακό εφοδιασμό από τις χώρες του Κόλπου

Ακροβασίες Σολτς για τον ενεργειακό εφοδιασμό από τις χώρες του Κόλπου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ακροβασίες Σολτς για τον ενεργειακό εφοδιασμό από τις χώρες του Κόλπου

Εν μέσω της προσπάθειας της Γερμανίας να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ αυτό το Σαββατοκύριακο, εξασφαλίζοντας συμφωνία με το Αμπού Ντάμπι για νέες αποστολές φυσικού αερίου.

Το διήμερο ταξίδι στις τρεις χώρες της περιοχής του Κόλπου το Σάββατο και την Κυριακή (24/25 Σεπτεμβρίου) ισοδυναμούσε με μια βόλτα σε τεντωμένο σχοινί για τον Σολτς.

Από τη μία πλευρά, το Βερολίνο χρειάζεται απεγνωσμένα να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας εν μέσω της συρρίκνωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, ο σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος βρισκόταν υπό πίεση για να αντιμετωπίσει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για την οποία οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνο τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ή η μεταχείριση των μεταναστών εργατών στο Κατάρ ενόψει του φετινού παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου στη χώρα.

Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, η επίσκεψη του Σολτς, κατά τη διάρκεια της οποίας έσφιξε τα χέρια με τον Μπιν Σαλμάν, θεωρήθηκε ευρέως ως αναθέρμανση των σχέσεων με τη χώρα, οι οποίες είχαν ψυχρανθεί μετά τον θάνατο του Κασόγκι.

«Μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Σολτς μετά τη συνάντηση, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν θίχτηκε η δολοφονία.

Με τον Μπιν Σαλμάν, ο Σολτς συμφώνησε να συνεργαστεί στενότερα στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος, όπως είπε, θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και το υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σολτς στο Άμπου Ντάμπι, ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας RWE συνήψε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία προβλέπει την πρώτη παράδοση 137.000 κυβικών μέτρων υγρού φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία έως τον Δεκέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη αποστολές το επόμενο έτος.

 

Julia Dahm

Πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text