Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 245 | ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Έλλειψη μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Έλλειψη μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Έλλειψη μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

 

Έλλειψη μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού

 

Επιβράδυνση των επιδόσεων, αναμένει η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης, για το σύνολο του 2022, η οποία πιθανότατα να συνεχιστεί και το 2023.

Το βασικό πρόβλημα της εταιρίας, στην παρούσα φάση, είναι η εξέλιξη του κόστους και οι αυξητικές πιέσεις, που υπάρχουν στις τιμές των πρώτων υλών, στην τιμή ενέργειας και μεταφοράς. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο της διακύμανσης των τιμών του πολυπροπυλενίου (αποτελεί το 52% του κόστους) που συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου. Όπως ενημερώνει η διοίκηση η αντιμετώπιση του κινδύνου γίνεται με ανάλογη μεταβολή στην τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος. Προκειμένου να γίνεται η πλήρης μετακύλιση του κόστους, ο Όμιλος προσαρμόζει στο μέτρο του εφικτού την εμπορική πολιτική και την πολιτική των αποθεμάτων.

Στα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου, παρατηρούμε την πίεση κόστους που δέχθηκε η εταιρία, από την πτώση του μικτού περιθωρίου κέρδους στο 22,5% από το 38,5% στο α΄εξάμηνο του 2021. Δείτε πίνακα με τα οικονομικά μεγέθη, εδώ και την διάρθρωση πωλήσεων, εδώ.

Το ζήτημα της μετακύλισης, είναι αρκετά εύθραυστο, καθώς πάντα θα υπάρχει ο παράγοντας της ζήτησης, που θα βάζει “φρένο” στην αύξηση των τιμών. Η εταιρία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της μετακύλισης του αυξημένου κόστους στην τελική τιμή, μέχρι το επίπεδο που δεν θα επηρεάζεται η ζήτηση.

 

Ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει, είναι η σταδιακή απουσία των συγκυριακών υπερκερδών που διαμορφώθηκαν κατα την περίοδο της πανδημίας, καθώς όσο απομακρυνόμαστε από την πανδημία, χρονικά, τόσο θα υποχωρεί η ένταση της ζήτησης για μάσκες. Όπως σημειώνεται και στην έκθεση (σελίδα 46), στο β΄ τρίμηνο του έτους, η ζήτηση για μάσκες έχει περιοριστεί σημαντικά.

 

Τέλος, αυτό που εκτιμούμε ότι λείπει από την εταιρία είναι ένας μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός, που θα επιτρέψει μία μακροχρόνια σταθερή πολιτική δραστηριοποίησης. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί. Ωστόσο ανακοινώθηκε επενδυτικό πρόγραμμα € 42 εκατομμυρίων που αφορά σε επενδύσεις που θα γίνουν για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Όλα τα παραπάνω βέβαια, απεικονίζονται και στην εξέλιξη της μετοχής, η οποία από την αρχή του έτους σημειώνει απώλειες 42,4%. Όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια των Θεσμικών, την 30/6/2022, υπήρχε σε 23 χαρτοφυλάκια από 27 την 31/12/2021.

Κατά την άποψή μας, η απουσία ενός βασικού μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, θα συνεχίσει να προκαλεί διακυμάνσεις στα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και θα κάνει την πορεία της μετοχής της, ασταθή.

 

Δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε ότι η διοίκηση δεν μεταφέρει την σκέψη των δυσάρεστων νέων στο επενδυτικό κοινό και αυτό το βλέπουμε από την προσπάθεια ωραιοποίησης των αποτελεσμάτων του εξαμήνου, τα οποία συγκρίνει με τα αποτελέσματά του 2019 και την διατήρηση του αρχικού της στόχου για κέρδη προ φόρων στα € 25 εκατομμύρια (δείτε σελίδα 8 της οικονομικής έκθεσης). Αυτή η πρακτική βέβαια, πρόκειται να δημιουργήσει διακυμάνσεις στην πορεία της μετοχής.

 

Τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου, επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Διατηρούμε την εκτίμηση για πωλήσεις γύρω από τα € 390 εκατομμύρια  (-8,9% σε σχέση με το 2021), για το σύνολο του 2022 και για κέρδη ύψους € 24,0 εκατομμυρίων (-66,9% σε σχέση με το 2021). Παράλληλα, εκφράζουμε επιφυλάξεις για την πορεία της εταιρίας κατά το 2023, τόσο λόγω αυξημένου κόστους, όσο και λόγω της πιθανότητας εκδήλωσης ύφεσης σε χώρες που κατευθύνει μεγάλο μέρος των εξαγωγών της.

Δείτε την οικονομική έκθεση του α΄εξαμήνου, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text