Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ιταλία αν υπάρξει τριβή με τις Βρυξέλλες

Οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ιταλία αν υπάρξει τριβή με τις Βρυξέλλες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι αγορές θα τιμωρήσουν την Ιταλία αν υπάρξει τριβή με τις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες περιμένουν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία και τα πρόσωπα-κλειδιά, όπως οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, προκειμένου να αξιολογήσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ιταλική οικονομία, ύστερα από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, με την ακροδεξιά να αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας για πρώτη φορά, ύστερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κεντρικό μήνυμα είναι ότι τόσο το πρόγραμμα του ακροδεξιού κόμματος, όσο και η ίδια η επικεφαλής του, Τζ. Μελόνι, έχουν ταχθεί ενάντια σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου η Ιταλία να λάβει τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, προεκλογικά, οι Αδελφοί της Ιταλίας, είχαν ταχθεί κατά ιδιωτικοποιήσεων, ανοίγματος αγορών, και υπέρ εθνικοποιήσεων, προτείνοντας φορολογική αμνηστία, διαγραφές χρεών κά. Πρόκειται για εξαγγελίες με επιπτώσεις και στα δημοσιονομικά. Ο μηχανισμός παρέμβασης της ΕΚΤ για την εξομάλυνση των αποδόσεων στα ομόλογα προϋποθέτει τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Επαναδιαπραγμάτευση

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές, η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, προκειμένου να λάβει 200 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το 2026. Η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων είναι εκτός συζήτησης.

Παρ’ όλα αυτά, κυρία Μελόνι έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από την Ε.Ε. να ξαναγίνει διαπραγμάτευση, προκειμένου να αυξήσει τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επενδύοντας και στην πυρηνική ενέργεια. Επιπλέον, η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά της ενεργειακής κρίσης, θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, σύμφωνα με την κυρία Μελόνι.

Προστασία από ΕΚΤ, αλλά με προϋποθέσεις

Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να επιφέρει τριβές με τις Βρυξέλλες, κάτι το οποίο θα στείλει αρνητικά μηνύματα στις αγορές, με διεύρυνση των spread των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται η παρέμβαση της ΕΚΤ, με το μηχανισμό που έχει δημιουργήσει, αλλά το συγκεκριμένο δίχτυ προστασίας προϋποθέτει τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προεκλογικές εξαγγελίες

Στις Βρυξέλλες έχουν ήδη επισημάνει μερικά από πιθανά αγκάθια από το πρόγραμμα του κόμματος και τις δηλώσεις της κυρίας Μελόνι. Ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν:

- Φορολογική αμνηστία και διαγραφές οφειλών, στο πλαίσιο φορολογικής μεταρρύθμισης, με ενιαία ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ και ενιαίο φόρο για αυξημένα εισοδήματα, σε σχέση με την περσινή χρονιά, κά. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να μετρηθούν για τη δημοσιονομική επίπτωση.

- Επανακρατικοποίηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ΤΙΜ (Telecom Italia), δημιουργώντας έναν κρατικό βραχίονα με την ήδη κρατική Open Fiber.

- Σκεπτικισμός για την ιδιωτικοποίηση της ζημιογόνου αεροπορικής εταιρείας ΙΤΑ, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με αμερικά επενδυτικά κεφάλαια, τη France-KLM και τη Delta Air Lines

- Κατά μεταρρυθμίσεων για τον ανταγωνισμό, όπως η απελευθέρωση των αδειών ταξί.

- Αβεβαιότητα για τη στάση της σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και το χειρισμό συγκεκριμένων τραπεζών, όπως της Monte dei Patchi, αλλά και για την αγορά ενέργειας. Από τη μια δεν επιθυμεί πλήρη κρατικό έλεγχο της ENI και της ENEL, αλλά στελέχη του κόμματος έχουν ήδη προειδοποιήσει για αλλαγές στις διοικήσεις, ενώ η ίδια η κυρία Μελόνι έχει ταχθεί υπέρ της προστασίας των ενεργειακών εταιρειών από εξαγορές από ξένα συμφέροντα.

Δήλωση προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τελικά, μάλλον τυχαία δεν ήταν η δήλωση από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τις ΗΠΑ για τις ιταλικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Λέγκα, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση αυτή ως "αχαρακτήριστη απειλή”, διότι "η κυρία αυτή οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους και όχι μόνο τους αριστερούς".

Η επικεφαλής της Κομισιόν, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δήλωσε: "H δημοκρατία είναι σε διαρκή εξέλιξη. Ποτέ δεν τελειώνει, δεν μπορείς να βάλεις την δημοκρατία σε ένα κουτί και να την διατηρείς εκεί, χωρίς να κάνεις τίποτα. Εξαρτάται, όμως, από το πώς οι άνθρωποι την υπερασπίζουν. Θα δούμε πώς θα πάνε τελικά οι εκλογές στην Ιταλία. Είχαμε εκλογές και στην Σουηδία. Η προσέγγισή μου στο όλο θέμα είναι: θα συνεργαστούμε με κάθε δημοκρατική κυβέρνηση η οποία θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί μας. Θα δούμε, αν τα πράγματα οδεύσουν προς μια δύσκολη κατάσταση- μίλησα με τον ίδιο τρόπο για την Πολωνία και την Ουγγαρία- έχουμε τα αναγκαία εργαλεία. Αν τα πράγματα πάνε προς την σωστή κατεύθυνση, τα άτομα στα οποία μια κυβέρνηση πρέπει να δίνει αναφορά, θα παίξουν σημαντικό ρόλο".

Αναδίπλωση από Μελόνι

Πάντως, αναλυτές σημειώνουν ότι η κυρία Μελόνι, καθώς πλησίαζαν οι εκλογές, χαλάρωνε την αντιευρωπαϊκή ρητορική και δήλωνε σε συνεντεύξεις της ότι στόχος της δεν είναι να διαλυθεί η Ευρώπη, αλλά η διαμόρφωση ενός πιο ρεαλιστικού πλαισίου που δεν θα ωφελεί μόνο τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Πολιτικός κίνδυνος λόγω Λέγκα

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS, "το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις προσδοκίες, αν και η Lega φαίνεται να έλαβε λιγότερες ψήφους από τις αναμενόμενες και αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την κυβερνητική σταθερότητα όσο περνάει ο καιρός", δήλωσε ο Carlo Capuano, Senior Vice President της DBRS Morningstar. "Η σχέση της επόμενης κυβέρνησης με την ΕΕ και η δημοσιονομική σύνεση είναι σημαντικές. Η απόφαση σχετικά με το ποιον θα προτείνει ως υπουργό Οικονομικών και ως υπουργό Εξωτερικών είναι καθοριστικής σημασίας από αυτή την άποψη".

Το ιταλικό χρέος

Το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης βρήκε την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να κινείται ανοδικά, διευρύνοντας την απόσταση (spread) από το αντίστοιχο γερμανικό κατά 255 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου ανήλθε στο 4,619%. Η απόδοση και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινούνταν οριακά χαμηλότερα.

Μπορεί η Ελλάδα να εμφανίζει τον υψηλότερο λόγος χρέους προς ΑΕΠ (σχεδόν 193%), ωστόσο αυτό ανέρχεται σε 394 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια 20,1 έτη. Το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια κρατών-πιστωτών, ενώ οι ανάγκες χρηματοδότησης φέτος ανέρχονταν σε περίπου 20 δισ., εκ των οποίων τα έντοκα ήταν 12 δισ.

Λεωνίδας Στεργίου

 

πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text