Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική

Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, εκτιμά η Goldman Sachs Group Inc.

Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας με επικεφαλής τον Jari Stehn, προέβλεπαν αρχικά αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ του έτους, ωστόσο «ο αυξανόμενος πληθωρισμός το τέταρτο τρίμηνο» σηματοδοτεί και διατήρηση της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει το σχετικό σημείωμα, μετά τις δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μ.β. θα ακολουθήσει άλλα μία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Φεβρουάριο, διπλάσια από την προηγούμενη πρόβλεψη. «Καθώς η πολιτική γίνεται πιο περιοριστική, οι αριθμοί του πληθωρισμού σταθεροποιούνται και καθίσταται σαφές ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ύφεση», ανέφεραν οι οικονομολόγοι και πρόσθεσαν: «Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή μας αυξάνει έτσι το επιτόκιο στο 2,75%».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της.

Το δίλημμα της ΕΚΤ

Ενεργειακή κρίση, πόλεμος, υψηλός πληθωρισμός και ένας δύσκολος χειμώνας ενόψει συνθέτουν το σκηνικό στην Ευρώπη, με τις αγορές να καταρρέουν, το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά και τα νοικοκυριά να δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι κυβερνήσεις προχωρούν σε μια σειρά μέτρων στήριξης, η ενωμένη Ευρώπη αναζητεί ακόμα «μια κοινή απάντηση στην κρίση» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να ανακόψει το πληθωριστικό ράλι.

Την ερχόμενη Παρασκευή η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ και την ΕΕ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα καταγραφεί ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ.

Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν νέο υψηλό όλων των εποχών για τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή. Η διάμεση πρόβλεψη είναι 9,7% ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν διψήφιο ποσοστό.

Οι αγορές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα στις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, που αναμένονται την Παρασκευή.

 

πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text