Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές

Όσοι ταξιδεύουν σε τακτική βάση με αεροπλάνο είναι συνηθισμένοι σε αναταράξεις σε ορισμένες πτήσεις. Στην πραγματικότητα, πολλοί τις έχουν στο πρόγραμμα και τις περιμένουν. Παρά τη σχετική προσδοκία, ωστόσο, η αναταραχή μπορεί κάποιες φορές να δημιουργήσει σημαντική ανησυχία ακόμη και στους πιο έμπειρους ταξιδιώτες.

Αυτό συνέβη στις αγορές την περασμένη εβδομάδα. Η "αναμενόμενη" αναταραχή, η οποία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τρεις εν εξελίξει αλλαγές υποδείγματος, υπερτροφοδοτήθηκε από δύο λιγότερο αναμενόμενους παράγοντες, των οποίων η διάρκεια θα παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της εύρυθμης λειτουργίας των αγορών.

Τρεις δεδομένες αλλαγές...

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, επενδυτές και traders έχουν ήδη εσωτερικεύσει σε μεγάλο βαθμό ότι η παγκόσμια οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές πραγματοποιούν τρεις αλλαγές "καθεστώτος":

-Οι προβλέψιμες ενέσεις ρευστότητας εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και τα υπερ-χαμηλά επιτόκια έχουν αντικατασταθεί από μια γενικευμένη παγκόσμια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

-Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά, καθώς οι τρεις πιο συστημικά σημαντικές περιφέρειες της παγκόσμιας οικονομίας χάνουν ταυτόχρονα δυναμική.

-Η φύση της παγκοσμιοποίησης μετατοπίζεται από μια κατά τεκμήριο ολοένα στενότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση προς έναν μεγαλύτερο κατακερματισμό, εν μέρει λόγω των επίμονων γεωπολιτικών εντάσεων.

Τόσο από μόνες τους όσο και συνδυαστικά, αυτές οι τρεις αλλαγές συνεπάγονται αυξημένη οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια. Όσον αφορά την κατανομή των πιθανών οικονομικών και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, το επικρατέστερο αφήγημα για τη μελλοντική πορεία των πραγμάτων γίνεται λιγότερο ελκυστικό και πιο αβέβαιο και η πιθανότητα άκρως αρνητικών σεναρίων γίνεται μεγαλύτερη.

...και δυο απρόβλεπτοι παράγοντες

Οι εξελίξεις στην αγορά την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εντυπωσιακών κινήσεων των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία που αποφέρουν σταθερό εισόδημα και στο συνάλλαγμα, ξεπέρασαν τους υπολογισμούς ακόμη και των επενδυτών και τους traders που έτσι κι αλλιώς είχαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις τρεις άβολες αλλαγές υποδείγματος. Δύο επιπλέον παράγοντες έκαναν την εβδομάδα ιδιαίτερα ανησυχητική.

Ο πρώτος ήταν η επιταχυνόμενη απώλεια εμπιστοσύνης στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές, οι οποίες για χρόνια θεωρούσαν την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως παράγοντες καταστολής της μεταβλητότητας, έχουν μετατοπιστεί στο να τις θεωρούν πια ως σημαντικές πηγές ανησυχητικής αστάθειας.

Αφού παρασύρθηκε από την έννοια του "παροδικού" πληθωρισμού και αποκοιμήθηκε στο "τιμόνι" της νομισματικής πολιτικής, η Fed φλερτάρει πια με αχαλίνωτες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον υψηλό και επιζήμιο πληθωρισμό.

Όμως, έχοντας μείνει τόσο πίσω, είναι πλέον αναγκασμένη να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε ένα περιβάλλον επιβραδυνόμενης εγχώριας και παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, το άλλοτε ορθάνοιχτο παράθυρο για μια ήπια προσγείωση έχει αντικατασταθεί από την άβολα μεγάλη πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση, με την προκύπτουσα ζημία να εκτείνεται πολύ πέρα ​​από την εγχώρια οικονομία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας επέλεξε όχι μόνο τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας, αλλά και μη χρηματοδοτημένες φορολογικές περικοπές μεγέθους το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί εδώ και 50 χρόνια.

Ανησυχώντας για τις συνέπειες στον πληθωρισμό και στις δανειακές ανάγκες του Η.Β., οι αγορές οδήγησαν την αξία της βρετανικής λίρας (στερλίνας) σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από το 1985. Οδήγησαν επίσης στη μεγαλύτερη άνοδο στο κόστος δανεισμού της Βρετανίας στην ιστορία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην απόδοση των πενταετών κρατικών ομολόγων του Η.Β.

Και οι δύο αυτές εξελίξεις είναι εγγενώς αποσταθεροποιητικές, τόσο από οικονομική όσο και από χρηματοοικονομική άποψη. Και οι δύο επίσης είναι δύσκολο να αντιστραφούν βραχυπρόθεσμα.

Κίνδυνοι και λάθη

Ο δεύτερος πρόσθετος παράγοντας σχετίζεται με τις ροές κεφαλαίων και τις επιπτώσεις στη ρευστότητα της αγοράς.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Bank of America, περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια εκρέουν από μετοχικά και ομολογιακά κεφάλαια λιανικής προς τα μετρητά. Αυτός και άλλοι δείκτες, όπως η άνοδος-ρεκόρ στην προστασία που σχετίζεται με δικαιώματα προαίρεσης έναντι της μείωσης της αξίας των μετοχών, υποδηλώνουν την πιθανότητα μεγάλων ανακατανομών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες έχουν επιβαρύνει την εύρυθμη λειτουργία των αγορών.

Όσο μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στη λειτουργία της αγοράς, τόσο περισσότερο οι traders και οι επενδυτές ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να αναδομήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους όπως επιθυμούν. Και όσο περισσότερο δεν είναι σε θέση να κάνουν εκείνο που επιθυμούν να κάνουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα επενδυτικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος, με τόσο πολλά ομόλογα να βρίσκονται πλέον στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών.

Όπως έχω ήδη αναλύσει από τις στήλες του Bloomberg Opinion, περίμενα έτσι κι αλλιώς αυξημένη αστάθεια και πτώση των τιμών καθώς οι αγορές περιηγούνταν διά μέσου των τριών μεγάλων αλλαγών υποδείγματος.

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας υποδεικνύουν τον κίνδυνο μιας πιο εμπροσθοβαρούς αστάθειας, η οποία θα περιπλέξει ένα ήδη ανώμαλο ταξίδι σε νέες οικονομικές και χρηματοοικονομικές ισορροπίες - κάτι που καθιστά πιο πιθανά και τα λάθη στην επενδυτική συμπεριφορά.

Mohamed A. El-Erian

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text