Νέα χαμηλά σε όλες τις διεθνείς αγορές - Ο “πάτος” απέχει ακόμη αρκετά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα χαμηλά σε όλες τις διεθνείς αγορές - Ο “πάτος” απέχει ακόμη αρκετά

Το άρθρο αυτό, είναι δείγμα των καθημερινών σχολίων της συνδρομητικής στήλης "Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών" του eurocapital.gr. Για περισσότερες πληροφορίες για τις συνδρομές στη στήλη, δείτε εδώ.

 

 

 

 

 

Δεκατρείς (13) από τους είκοσι δύο (22) χρηματιστηριακούς δείκτες που παρακολουθούμε, κατέγραψαν χθες, νέα χαμηλότερα σημεία για το 2022. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται και δύο αμερικανικοί δείκτες (Dow Jones και S&P-500). Δείτε εδώ. Είναι σαφές ότι, η κρίση έχει εισέλθει στο δεύτερο μέρος της.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, η κρίση του 2022, είναι όμοια και “παράλληλη” με την κρίση του 1973. Δείτε -ενημερωμένα- σχετικά διαγράμματα που είχαμε παρουσιάσει σε σχετικό άρθρο (εδώ) του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022):

Dow Jones - εδώ

S&P - εδώ

Nasdaq - εδώ

 

Σήμερα, το πρωί, τα αμερικανικά παράγωγα κινούνται ανοδικά (εδώ). Δε νομίζουμε όμως ότι, προς το παρόν, η πτωτική τάση μπορεί να ανακοπεί.

 

Η ελληνική αγορά επίσης κινήθηκε πτωτικά. Μετά από μια μεγάλη ενδοημερήσια διακύμανση (άνοιγμα: 795,00, υψηλό: 801,33, χαμηλό: 783,93), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε περίπου στο μέσον της απόστασης μεταξύ υψηλού και χαμηλού.

Η αλήθεια είναι ότι, μας αιφνιδίασε η ταχύτητα πτώσης του Γενικού Δείκτη κατά τις τελευταίες μέρες. Όμως, παρατηρούμε ότι, με την ίδια περίπου ταχύτητα υποχώρησαν και άλλοι “μεσογειακοί” δείκτες που παρακολουθούμε, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Εν τούτοις, εκτιμούσαμε -και εξακολουθούμε να εκτιμούμε- ότι, ο δείκτης της Αθήνας, δε θα έχει την ίδια πορεία με τους αμερικανικούς δείκτες, όπου περιμένουμε σημαντική περαιτέρω πτώση.

 

Λογικά, η σημερινή μέρα θα είναι ανοδική -αν και, σε τέτοιες φάσεις, οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες.

Όμως, παρατηρούμε ότι, ανεβαίνει -με ασυνήθιστη οξύτητα και με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά- η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Βέβαια, πολλοί θα υποστηρίξουν ότι, αυτό πρόκειται για ένα διαρκές πρόβλημα, με το οποίο έχουμε συνηθίσει να ζούμε. Αλλά, δεν ισχύει το ίδιο για όσους εξετάζουν, με επενδυτική ματιά, την Ελλάδα από το εξωτερικό. Αυτοί βλέπουν έναν κίνδυνο για τη χώρα και τη χρηματιστηριακή της αγορά.

 

Εξακολουθούμε να είμαστε αρνητικοί σε τοποθετήσεις. Και βέβαια, αποκρούουμε όλα αυτά τα φαιδρά δημοσιεύματα του τύπου “πού να τοποθετήσετε τα χρήματά σας κατά τη διάρκεια της κρίσης”. Αυτά τα γράφουν επενδυτικά ανίδεοι δημοσιογράφοι, που αντιγράφουν -χωρίς να τα πολυκαταλαβαίνουν- άρθρα εντύπων του εξωτερικού, τα οποία πρέπει να γεμίσουν τις σελίδες τους. Πουθενά να μη τα τοποθετήσετε. Να περιμένετε την ευκαιρία -να “ελοχεύετε”. Οι κρίσεις -και κυρίως οι φάσεις της έντονης πτώσης- δεν κρατούν για πάντα. Να περιμένετε τις χαμηλές τιμές.

Δυστυχώς, το άρθρο για την “παρακολούθηση μετοχών κατά τη διάρκεια της κρίσης”, με τις επισημάνσεις των τιμών στις οποίες, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάποιος, έπεσε “θύμα” της έκδοσης του περιοδικού. Λόγω μεγέθους, το άρθρο αυτό δε θα περιλαμβάνεται στην έκδοση flipbook του τεύχους, αλλά θα περιλαμβάνεται στην έκδοση του site (ιστοσελίδων). Εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το πρωί. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι, το χρονικό σημείο των αγορών, απέχει ακόμη αρκετά, γι’ αυτό ας μην “αγχωνόμαστε”. Δε θα χάσουμε τις εξελίξεις.

 

Επίσης, το περιοδικό, θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, θα έχει τοποθετηθεί στο χώρο των “προδημοσιεύσεων” μέχρι την Παρασκευή το βράδυ. Βλέπετε, είναι ότι, πολλές εταιρίες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 30 Σεπτεμβρίου (τελευταία μέρα της προθεσμίας) που αναστατώνει λίγο την κατάσταση.

 

Τέλος, σημειώστε την ημερομηνία της Κυριακής 16 Οκτωβρίου. Προγραμματίζουμε την πρώτη μηνιαία συνάντηση, στο χώρο του νέου μας γραφείου. Οι συναντήσεις αυτές, θα γίνονται στα μέσα του κάθε μήνα. Θα είναι δίωρες, με μια εισαγωγή για την πορεία των αγορών και στη συνέχεια θα γίνεται συζήτηση. Εκτιμούμε ότι θα είναι ευχάριστες (ο περιβάλλων χώρος θα βοηθά σ’ αυτό) και χρήσιμες. Βεβαίως, δε θα υπάρχει κόστος συμμετοχής (οι συμμετέχοντες θα πληρώνουν μόνο τον καφέ τους, αν θέλουν καφέ), ενώ θα είναι ανοιχτές προς όλους (συνδρομητές και μη). Όμως, λόγω του χώρου, μπορεί να υπάρξει αριθμητικός περιορισμός. Λεπτομέρειες θα δείτε στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει, αλλά και σε ανακοίνωση στο site.

 

Θα επανέλθουμε αργά το απόγευμα, γύρω στις 7:30 μμ. Καλή σας μέρα!

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text