Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Οι μισθοί αυξάνουν τις τιμές ή το αντίστροφο;

Οι μισθοί αυξάνουν τις τιμές ή το αντίστροφο;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρόλο που οι τιμές ορισμένων αγαθών όπως η βενζίνη σηματοδοτούν κάποια υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, άλλοι παράγοντες, όπως η αμοιβή της εργασίας συνεχίζουν την αυξητική τάση. Η αύξηση των μισθών, λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών, ώστε οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να καλύψουν το υψηλότερο κόστος της εργασίας και να επιβιώσουν στην αγορά. Η διατήρηση αυτής της κατάστασης μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο μισθολογικών και προϊοντικών αυξήσεων, εκτινάσσοντας έτσι τον πληθωρισμό και δημιουργώντας την ανάγκη ενεργούς παρέμβασης από την κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι διαφωνούν με το παραπάνω σκεπτικό, αναφέρουν ότι η αύξηση των τιμών μπορεί να επιφέρει μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες όμως δεν επηρεάζουν περεταίρω τις τιμές. Στηρίζουν το επιχείρημά τους στην λογική ότι καθώς αυξάνονται οι τιμές εισέρχονται ανταγωνιστικές εταιρίες στον κλάδο και παράλληλα ορισμένες υφιστάμενες εταιρίες κλείνουν. Κατά αυτόν τον τρόπο, επιβιώνουν τελικά οι επιχειρήσεις με το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, καθώς αυτές μπορούν να απορροφήσουν πιο εύκολα τις μισθολογικές αυξήσεις χωρίς να ανεβάσουν τις τιμές.

Η εργασία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κόστους των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, η αύξηση των μισθών θα πρέπει να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μια πιο αργή αύξηση από το 5,6% που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο. Στην ευρωζώνη, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 4% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.


Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, οι αυξήσεις των μισθών δεν διήλθαν καθόλου στις τιμές. Αυτό άλλαξε το 2021, όταν μια αύξηση 10% στους μισθούς συνδέθηκε με αύξηση 1,4% στις τιμές παραγωγού.

Καταληκτικά, είναι γεγονός ότι η αύξηση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών των επιχειρήσεων τείνει να οδηγεί τις εταιρίες σε προς τα πάνω αναθεώρηση των τιμολογικών τους πολιτικών, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι η εταιρία να έχει ορισμένη δύναμη αγοράς ώστε να μπορεί να μετακυλήσει μέρος του κόστους και συγχρόνως να παραμείνει ανταγωνιστική.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρατζάς

Με πληροφορίες από wsj.com

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text