Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σε ασταθές διεθνές περιβάλλον η δημοσιονομική πορεία γα το 2023

Σε ασταθές διεθνές περιβάλλον η δημοσιονομική πορεία γα το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε ασταθές διεθνές περιβάλλον η δημοσιονομική πορεία γα το 2023

«Αναλαμβάνω τον ρόλο να σας επισημάνω ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας μια εβδομάδα πριν κατατεθεί το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2023, ο οποίος έχει ως βασικούς στόχους την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται κατανοητό ότι η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σύνθετη μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και έτσι το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να μπει στο κάδρο εν όψει των πολύ δύσκολων και σκληρών παζαριών για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το οικονομικό επιτελείο δεν σκοπεύει να ξεφύγει καθόλου από το πλάνο των παρεμβάσεων που είναι στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι το φετινό έλλειμμα είναι πιθανό να κινηθεί τελικά κάτω από το όριο του 2%. Σε αυτό θα συνδράμουν οι ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένεται να ξεπεράσουν το 5,3% του επίσημου αναθεωρημένου στόχου, δημιουργώντας μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δεν πρόκειται να εξαντληθεί εάν δεν προκύψουν έκτακτες πιεστικές ανάγκες και θα αξιοποιηθεί πολιτικά ως έξωθεν καλή μαρτυρία, την ώρα που τα κρατικά ομόλογα δέχονται πιέσεις από τις αγορές.

Σημειώνεται ότι και το δημοσιονομικό κόστος για τις ενεργειακές παρεμβάσεις θα είναι μικρότερο των εκτιμήσεων θα συνδράμει στη συγκράτηση του φετινού ελλείμματος, παρά τα μέτρα στήριξης που αγγίζουν το 4% του ΑΕΠ με την «ασφάλεια» στο τέλος της χρονιάς να υπολογίζεται στα 300- 350 εκατ. ευρώ.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι το τοπίο το 2023 θα είναι θολό, καθώς το πλάνο για στοχευμένα μέτρα στήριξης που θα έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, την επικεφαλής της ΕΚΤ και διεθνείς Οργανισμούς θα απαλύνουν τον «πόνο» του πληθωρισμού, δεν αναμένεται να περάσει με ευκολία από το Eurogroup, ειδικά την ώρα που υπάρχει δυσκολία στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Άλλωστε η κατάσταση που επικρατεί στο Eurogroup φάνηκε προς τα έξω από την αποτυχία του να βρεθεί ο διάδοχος του Κ. Ρέγκλινγκ στο κεφάλι του ESM.

Έτσι, παρά τη σχετική ευελιξία που παρέχει η Ρήτρα διαφυγής ο στρατηγικός δημοσιονομικός σχεδιασμός για το 2023 είναι η επιστροφή σε έστω χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Πηγές που έχουν γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να αποδειχθεί ως και… ευεργετικός βραχυπρόθεσμα, αφού αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ, μειώνει το χρέος κατά 25- 30% και αδυνατίζει το σενάριο να ζητηθούν μεσοπρόθεσμα υψηλά πλεονάσματα της τάξης του 2-2,5%.

 

Νίκος Ρογκάκος

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text