Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Έβανς (Fed): Φοβάμαι λίγο μήπως έχουμε κινηθεί βιαστικά με τα επιτόκια

Έβανς (Fed): Φοβάμαι λίγο μήπως έχουμε κινηθεί βιαστικά με τα επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Επιφυλακτικά αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, ο οποίος βλέπει τα επιτόκια να φτάνουν το 4,25% - 4,5% ως το τέλος του χρόνου, αν και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της επιθετικής σύσφιξης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC, ο Τσαρλς Έβανς δήλωσε "επιφυλακτικά αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν την ύφεση, εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω εξωτερικά σοκ".

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες επενδυτών ότι η Fed δεν περίμενε για να αξιολογήσει επαρκώς τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων που έχει κάνει, ο Έβανς ανέφερε χαρακτηριστικά "λοιπόν, φοβάμαι λίγο για αυτό ακριβώς".

"Υπάρχει διαφορά φάσης γύρω από τη νομισματική πολιτική και προχωρήσαμε γρήγορα. Πραγματοποιήσαμε τρεις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης και γίνεται λόγος για περισσότερες ώστε να φτάσουμε στο 4,25% - 4,5% μέχρι το τέλος του έτους, και έτσι δεν αφήνεις πολύ χρόνο για να δεις κάθε μηνιαία έκθεση", εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσαρλς Έβανς θεωρείται από τους πλέον ήπιους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής τράπεζας, με προτίμηση στα χαμηλότερα επιτόκια και την διευκολυντική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως δήλωσε, στην παρούσα φάση η θέση του εναρμονίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη μέση εκτίμηση των αξιωματούχων της τράπεζας.

"Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι μέσες προβλέψεις μας είναι να φτάσουμε στο μέγιστο επιτόκιο μέχρι τον Μάρτιο - υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω κρίσεις. Και αν τα πράγματα γίνουν καλύτερα, θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε λιγότερα, αλλά νομίζω ότι οδεύουμε προς αυτό το τελικό επιτόκιο κεφαλαίων", είπε ο Έβανς.

Όπως εξήγησε, το επίπεδο αυτό "προσφέρει ένα σταθερό δρόμο για την απασχόληση, μια σταθεροποίηση σε κάτι που εξακολουθεί να μην είναι ύφεση, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν κραδασμοί, θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες δυσκολίες", συνέχισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, "ένας θεός ξέρει πόσες φορές πίστευα ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα βελτιώνονταν, ότι επρόκειτο να αυξήσουμε την παραγωγή αυτοκινήτων και να υποχωρήσουν οι τιμές των μεταχειρισμένων και της στέγασης και όλα αυτά, αλλά κάτι συνέβη. Οπότε είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος".

 

πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text