Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 245 | Ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής μικροτσίπ μέσω της Intel

Ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής μικροτσίπ μέσω της Intel

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής μικροτσίπ μέσω της Intel

 

Στην πρώτη φάση της επέκτασης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ο βασικός παραγωγός και σχεδιαστής ημιαγωγών τσιπ. Ωστόσο, τις δύο τελευταίες δεκαετίες η κατάσταση αυτή μεταβλήθηκε. Χώρες όπως, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και κυρίως η Ταϊβάν κατέλαβαν σημαντικές θέσεις στην παραγωγική αλυσίδα της αγοράς μικροτσίπ και έχουν κυρίαρχο ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ομαλή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας.

 

Η εξέλιξη αυτή είναι ανεπιθύμητη από τις ΗΠΑ. Οι εντάσεις που επικρατούν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας και το γενικότερο κλίμα αναταραχών που κυριαρχεί στο πολιτικό παρασκήνιο προβάλλουν ως προτεραιότητα των ΗΠΑ την επιδίωξη τεχνολογικής αυτονομίας. Επομένως, η στρατηγική απεξάρτηση από την Ασιατική αγορά ημιαγωγών τσιπ αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο. Επίσης, η ανάγκη αυτή έγινε πρόδηλη, κατά τη διάρκεια των δυσχερειών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Η Ταϊβάν αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου, η ταϊβανέζικη πολυεθνική εταιρία TSMC (δείτε εδώ την εξέλιξη της τιμής της μετοχής της) έχει παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 53% στην κατασκευή ημιαγωγών τσιπ, ενώ  άλλες εγχώριες εταιρίες κατέχουν κατέχουν ένα συμπληρωματικό 10% της αγοράς,. Αντίθετα, τόσο η Intel όσο και η AMD - οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων των ΗΠΑ- δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάμιξη με την κατασκευή μικροτσίπ. Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί επέλεγαν να κατευθύνουν την προσοχή τους εκεί που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε δραστηριότητες πνευματικού περιεχομένου, όπως αυτή της σχεδίασης. Ωστόσο, κρίθηκε ότι, η κατεύθυνση αυτή πρέπει απαραίτητα να μεταβληθεί μπροστά στον στόχο επιδίωξης τεχνολογικής ανεξαρτησίας.

 

 

Η Intel ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο -με βάση τα έσοδα- λειτούργησε πρόσφατα ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής μικροτσίπ κόστους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Κολόμπους του Οχάιο, κίνηση την οποία χαιρέτησε η Αμερικανική κυβέρνηση. Βέβαια, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας η εγχώρια παραγωγή έχει ένα μειονέκτημα κόστους της τάξεως του 30-50% συγκριτικά με τις ταϊβανέζικες και κινέζικες εταιρίες, οι οποίες έχουν φθηνότερο εργατικό δυναμικό, αλλά και επιδοτούμενα από το κράτος κεφάλαια.

 

Παρόλα αυτά, η Intel μέσα από αυτές τις δράσεις της προσπαθεί να προσδώσει στην εγχώρια αγορά την αυτονομία που χρειάζεται. Η AMD επιχείρησε και αυτή να ανοίξει εργοστάσια παραγωγής, όμως δεν κατάφερε να τα διατηρήσει σε λειτουργία. Τελικά τα πούλησε και ανέθεσε την παραγωγή μικροτσίπ σε εξωτερικούς συνεργάτες. Ωστόσο η Intel δεν είναι στην ίδια κατάσταση με την AMD, έχει την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και εμπειρία χρόνων στην αγορά κατασκευής μικροτσίπ. Επομένως ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν στο μέλλον οι εξελίξεις σχετικά με το εγχείρημα της Intel. Το ενδιαφέρον αυτό και η ομαλή πορεία των εξελίξεων πιθανόν να ωθήσει την Intel να γίνει κυρίαρχος και στον όγκο παραγωγής τσιπ και παράλληλα να βελτιώσει τις χρηματιστηριακές της επιδόσεις, καθώς η μετοχή της έχει μειωθεί περισσότερο από 50% από τον Φεβρουάριο του 2021 (δείτε εδώ), γεγονός που φαίνεται να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μερικοί εκ των οποίων είναι η μείωση των πωλήσεων υπολογιστών και οι γενικές ανησυχίες για ύφεση. Σημειώνεται ότι, τα μεγέθη του εξαμήνου του 2022 που ανακοίνωσε η εταιρία δεν ήταν ικανοποιητικά, καθώς κατέγραψε ζημιές της τάξεως των 454 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

 

Επιμέλεια: Κώστας Καρατζάς

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text