Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Παγκρήτια Τράπεζα: Οι νέοι επενδυτές παραμονές της ΑΜΚ κι ο στόχος Σάλλα για την HSBC

Παγκρήτια Τράπεζα: Οι νέοι επενδυτές παραμονές της ΑΜΚ κι ο στόχος Σάλλα για την HSBC

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Παγκρήτια Τράπεζα: Οι νέοι επενδυτές παραμονές της ΑΜΚ κι ο στόχος Σάλλα για την HSBC

Στο μικροσκόπιο νέων επενδυτών μπαίνει η Παγκρήτια Τράπεζα, λίγες ημέρες πριν από τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα της ανοίξει τον δρόμο να υλοποιήσει το όραμά της: Την απόκτηση της HSBC, με πρώτο σταθμό την Τράπεζα Χανίων.

Σε πλήρη συμμόρφωση με ό,τι έχει ζητήσει ο Επόπτης, η Παγκρήτια Τράπεζα προετοιμάζει το κεφαλαιακό πλάνο που της έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος (αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο σε σχέση με αυτό που κατατέθηκε στις 15/7/22), προκειμένου να συμπεριλάβει μέσα αναλυτικότερες πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν σε συγκεκριμένες πτυχές του ισολογισμού της, αλλά και του επιχειρησιακού της σχεδιασμού.

Όσο το επιτελείο της Παγκρήτιας προετοιμάζεται για την κατάθεση του επικαιροποιημένου πλάνου στην κεντρική τράπεζα (εντός των ημερών), τόσο αρχίζει και γίνεται ορατό το ενδιαφέρον επιχειρηματιών και εφοπλιστών που μπορεί να αποτελέσουν τους εν δυνάμει καινούργιους μεγαλομετόχους στην Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν τους βασικούς μετόχους της Intrakat Αλ. Εξάρχου, Δ. Μπάκο και I. Καϋμενάκη να σκέφτονται να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου, εισφέροντας ένα σοβαρό ποσό (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την αγορά έκαναν λόγο για 25 εκατ. ευρώ).

Στόχος της αύξησης κεφαλαίου είναι να αντλήσει σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, η αύξηση θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με αναλογία 1 νέα μετοχή προς κάθε 1 παλαιά. Θα εκδοθούν 78.966.680, ονομαστικές, κοινές και μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ, με τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ, ώστε να συγκεντρωθούν 98,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η αύξηση για τους παλαιούς μετόχους θα ολοκληρωνόταν χθες, 27 Σεπτεμβρίου, αλλά πήρε παράταση, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε επιπλέον και πιο αναλυτικά στοιχεία για τα αποτελέσματα του εξαμήνου χρήσης 2022.

Ο πρώτος κατά σειρά μεγέθους μέτοχος στην Παγκρήτια είναι η Lyktos Participations Επενδύσεων και Συμμετοχών (συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα) που ελέγχει σήμερα το 19,95% της Τράπεζας και όπως έχει ήδη προμηνύσει η Lyktos, θα ασκήσει τα δικαιώματά της.

Δεύτερος κατά σειρά μέτοχος είναι η Alfa Ocean Developments (συμφερόντων οικογένειας Θεόδωρου Αγγελόπουλου) κατά 17,91% και στη συνέχεια, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 7,17%. Το υπόλοιπο μερίδιο στην πίτα του 64,97% ανήκει σε διάφορους μετόχους, με ποσοστό μικρότερο του 5% έκαστος.

 

Λίλυ Σπυροπούλου

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text