Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σε προχωρημένες συζητήσεις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – First Sentier

Σε προχωρημένες συζητήσεις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – First Sentier

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε προχωρημένες συζητήσεις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – First Sentier

Σαφές προβάδισµα φέρεται, σύµφωνα µε πηγές της αγοράς, να έχει αποκτήσει ο αυστραλιανός επενδυτικός όµιλος First Sentier, αναφορικά µε την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων τριών – τεσσάρων µηνών, οι οποίες εκτιµάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί θετικά ή αρνητικά µέχρι τον προσεχή Νοέµβριο. Σύµφωνα µε πληροφορίες η αποτίµηση της αξίας της εταιρείας κινείται σε επίπεδο άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, οι επιµέρους λεπτοµέρειες της συµφωνίας δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ωστόσο θα πρέπει να σηµειωθεί ότι οποιαδήποτε συµφωνία γίνει θα προβλέπει την κατάθεση δηµόσιας πρότασης από την πλευρά των επενδυτών. Αυτός φέρεται να είναι ένας από τους βασικούς όρους που έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων η διοίκηση του οµίλου, προκειµένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις, καθώς στόχος είναι να προκύψει οικονοµικό όφελος στο σύνολο των επενδυτών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, είτε πρόκειται για θεσµικά χαρτοφυλάκια είτε για µικροµετόχους.

Υπενθυµίζεται ότι οι φήµες για πιθανή πώληση ποσοστού της εισηγµένης εταιρείας ξεκίνησαν νωρίτερα εντός του έτους, µε βασικό φαβορί τον επενδυτικό όµιλο Macquarie, επίσης από την Αυστραλία. Ωστόσο, φαίνεται πως το ύψος του τιµήµατος στο οποίο θα ήταν διατεθειµένη να ξεκινήσει διαπραγµατεύσεις η διοίκηση της εταιρείας δεν συµφωνούσε µε την επιδίωξη της Macquarie, µε αποτέλεσµα να µην υπάρξει αίσιο τέλος στις σχετικές συζητήσεις.

Πλέον, στο προσκήνιο βρίσκεται η First Sentier, η οποία αποτελεί και τον «εταίρο» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο σχήµα που πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ανάληψη της νέας σύµβασης παραχώρησης της εκµετάλλευσης της Αττικής Οδού. Η First Sentier αποτελεί ένα επενδυτικό σχήµα που έχει ειδίκευση στον τοµέα των υποδοµών και διαθέτει ενεργητικό της τάξεως των 166 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ενεργές διαπραγµατεύσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενδεχοµένως να αποτελεί ένδειξη µιας περαιτέρω, στρατηγικού χαρακτήρα, συνεργασίας στην ελληνική αγορά.

Σήµερα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 37,3% της θυγατρικής της στον τοµέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας), ενώ ο ίδιος ο κ. Περιστέρης ένα επιπλέον 11,06%, ήτοι 48,36% συνολικά. Ενα επιπλέον 6,46% ελέγχει ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ποσοστό που επίσης είναι πιθανό να αποτελέσει µέρος των συζητήσεων που γίνονται. Ποσοστά στην εταιρεία διαθέτουν και σηµαντικά επενδυτικά funds, που είχαν αποκτήσει πακέτα µετοχών µέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί την κορυφαία εταιρεία της χώρας στον τοµέα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. ∆ιαθέτει εγκατεστηµένη ισχύ της τάξεως των 900 MW, αλλά έχει εξασφαλίσει τα απαιτούµενα κεφάλαια για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την αύξηση της ισχύος σε 3 GW έως το 2025. Απώτερος στόχος έως το 2029 είναι η υλοποίηση συνολικών επενδύσεων 6 δισ. ευρώ για τη δηµιουργία ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6,4 GW, το οποίο θα εξασφαλίζει ετήσια έσοδα 1,25 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ.

 

πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text