Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 245 | ΟΜΙΛΟΣ IDEAL: Μεγέθυνση μέσω εξαγορών

ΟΜΙΛΟΣ IDEAL: Μεγέθυνση μέσω εξαγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ IDEAL: Μεγέθυνση μέσω εξαγορών

 

 

 

 

 

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ IDEAL

 

Μεγέθυνση μέσω εξαγορών

 

Στην διεύρυνση των δραστηριοτήτων και του μεγέθους του, προχωρά ο Όμιλος Ideal Holdings, εξαγοράζοντας νέες εταιρίες. Εντός του 2022, εξαγόρασε το 100% της εταιρίας Netbull (υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας), το 74,9% της Coleus Packaging (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) και το 96,2% της BYTE Computer (παροχή υπηρεσιών λογισμικού) με “μικτή” προσφορά μετρητών συν νέες μετοχές της. Οι δύο τελευταίες εξαγορές θα ενοποιηθούν στα μεγέθη της Ideal στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο του έτους αντίστοιχα.

Πλέον η δραστηριότητα της εταιρίας χωρίζεται στον κλάδο βιομηχανίας, ο οποίος διαχωρίζεται σε κλάδο συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και κλάδο εμπορίας προώθησης αεριούχων αναψυκτικών και στον κλάδο της πληροφορικής.

Στον κλάδο της βιομηχανίας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα € 45,1 εκατομμύρια από € 27,8 εκατ. στο α΄εξάμηνο του 2021 και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα € 6,6 εκατ. από € 4,1 εκατ. πέρυσι. Η διοίκηση εκτιμά ότι για το σύνολο του 2022, τα συνολικά έσοδα του τομέα θα κινηθούν πάνω από τα  € 78 εκατομμύρια και το EBITDA θα κινηθεί πάνω από τα € 14 εκατομμύρια.

Στον κλάδο της πληροφορικής, τα έσοδα ανήλθαν στα € 17,9 εκατομμύρια από € 12,7 εκατ. στο α΄εξάμηνο του 2021. Αντίστοιχα τα κέρδη έφτασαν τις € 891 χιλιάδες, από € 870 χιλιάδες. Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι τα έσοδα του τομέα θα ξεπεράσουν τα  € 75 εκατομμύρια και το EBITDA θα κινηθεί πάνω από τα € 8 εκατομμύρια.

Υποθέτουμε ότι οι προβλέψεις της διοίκησης συνυπολογίζουν και τα μεγέθη που θα προκύψουν από τις ενοποιήσεις στο β΄εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη χαρακτηρίζονται ώς “pro forma” προκειμένου να γίνεται η σύγκριση μεταξύ των δύο εξαμήνων. Διαβάστε περισσότερα στις σελίδες 22-23 της οικονομικής έκθεσης (εδώ). Οι λογιστικές καταστάσεις “pro forma” δεν βασίζονται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) και δεν ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές. Με την λογιστική αυτή κατάσταση, ο Όμιλος Ideal ενοποιεί όλες τις εταιρίες που απέκτησε εντός του έτους (Netbull την 10/5/2022 και Coleus Packaging την 4/7/2022), σαν να τις είχε αποκτήσει την 1/1/2022, ενώ αφαιρεί τα μεγέθη της εταιρίας που αποεπένδυσε (Three Cents) και από τα δύο εξάμηνα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα pro forma αποτελέσματα του εξαμήνου, διαφέρουν απ’ αυτά που έχουν ελεγχθεί από τους ορκωτούς λογιστές. Σημειώνουμε ότι, στα “pro forma” μεγέθη δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεγέθη της BYTE, διότι η απόκτησή της ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει απώλειες 5,6% από την αρχή του έτους και κατέχεται από 24 Αμοιβαία Κεφάλαια την 30/6/2022 από 25 την 31/12/2021 και 1 την 31/12/2019.

Αμέσως μετά την εξαγορά της εταιρίας, από τα πρόσωπα της σημερινής διοίκησης, είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις. Μπορεί να αποδειχθεί ότι είχαμε άδικο. Όμως, προς το παρόν, διατηρούμε την άποψη ότι, το σχήμα που σταδιακά συντίθεται, είναι ανομοιογενές, τόσο σε επίπεδο προϊόντων και λειτουργίας, όσο και σε επίπεδο προσώπων και για το λόγο αυτό, παραμένουμε ουδέτεροι για τη μετοχή.

 

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, εδώ.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text