Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | JPMorgan: Η ελεύθερη πτώση της Wall Street υποδηλώνει αναπόφευκτη ύφεση

JPMorgan: Η ελεύθερη πτώση της Wall Street υποδηλώνει αναπόφευκτη ύφεση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για την οικονομία της χώρας, ότι η ύφεση είναι ουσιαστικά αναπόφευκτη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μοντέλο συναλλαγών που έχουν δημιουργήσει αναλυτές της JPMorgan, σύμφωνα με το οποίο η πτώση 6,5% του S&P 500 μετά το εξαιρετικά επιθετικό μήνυμα της Fed την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνει πιθανότητα ύφεσης 92% στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο, η πορεία της αμερικανικής αγοράς τον Αύγουστο υποδήλωνε πιθανότητες ύφεσης στο 51%.

Την ίδια ώρα σήμα κινδύνου εκπέμπουν και άλλα assets, όπως τα μέταλλα, των οποίων η τρέχουσα τιμολόγηση δείχνει πιθανότητα ύφεσης στο 96%, από το 84% του Αυγούστου.

JPMorgan: Η ελεύθερη πτώση της Wall Street υποδηλώνει αναπόφευκτη ύφεση

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η απότομη ανατιμολόγηση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες assets, από τις μετοχές μέχρι τα ομόλογα και το δολάριο, υποδεικνύει ότι οι αγορές αποδέχονται τελικά τη σειρά σημάτων που στέλνουν οι αξιωματούχοι της Fed, πως είναι πρόθυμοι ρισκάρουν μία ύφεση για να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Για περισσότερο από μια δεκαετία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ υπήρξε ο καλύτερος φίλος της αγοράς, αλλά η κατακόρυφη άνοδος των τιμών ανάγκασε τη Fed να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο να τις μειώσει, αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο στις τιμές των assets.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για μήνες οι αρκετοί σχολιαστές της αγοράς προειδοποιούσαν ότι η Fed έχει καθυστερήσει στις προσπάθειές της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Στην παρούσα φάση όμως, έπειτα από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με θηριώδεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (+0,75%) και μια σειρά προειδοποιήσεων ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες, οι αγορές έχουν αρχίσει να τιμολογούν μια Fed που διακινδυνεύει να προχωρήσει πιο μακριά από ότι χρειάζεται.

Όπως επισημαίνει σε σημείωμά του ο Λιούις Γκραντ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Federated Hermes, αρχικά οι αγορές δεν ήξεραν σε ποιον δρόμο να στραφούν με τους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κάνουν βουτιές λόγω των ζοφερών προβλέψεων, αλλά στη συνέχεια να αντιστρέφουν την πορεία τους και να πραγματοποιούν ράλι, υπολογίζοντας στην πιθανότητα η επιβράδυνση της ανάπτυξης να βάλει φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, παρά τη ρητορική των αξιωματούχων της.

Όπως προσθέτει ο ίδιος όμως, η Fed σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από δυσφορία, με τον Τζερόμ Πάουελ να αναφέρεται επανειλημμένα σε "πόνο". Η φράση "ήπια προσγείωση" ακολουθεί πλέον τον δρόμο του "παροδικού πληθωρισμού", ο οποίος περιορίστηκε στα βιβλία της ιστορίας.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text