Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η (σπάνια) σημερινή αντίδραση των δεικτών, σε όλο το κόσμο

Η (σπάνια) σημερινή αντίδραση των δεικτών, σε όλο το κόσμο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα συνέβη κάτι σπάνιο -τουλάχιστον ως προς το μέγεθός του- στις αγορές. Η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων (το αμερικανικό διετές είχε εκτιναχθεί στο 4,30% και το δεκαετές στο 4,00%, όταν οι αποδόσεις τους ήταν στο 2,80% και στο 2,90%, αντίστοιχα, πριν από 2-3 μήνες) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον αγοραστών, αφού, αυτές είναι οι υψηλότερες αποδόσεις που σχηματίστηκαν στην αγορά από το 2010.

Αυτό, με τη σειρά του, αύξησε τις τιμές των ομολόγων και παράλληλα αύξησε (σε μια στιγμή που υποχωρούσαν σημαντικά) και τις τιμές των αμερικανικών παραγώγων -και συνεπακόλουθα και όλων των δεικτών σε όλο το κόσμο.

Έτσι, σήμερα στις αμερικανικές αγορές, οι τιμές κινούνται ανοδικά, με αρκετά ικανοποιητική ένταση.

 

Το σημερινό περιστατικό, θα πρέπει να το προσέξουμε για πολλούς λόγους: α) Μας δείχνει τον τρόπο που επικονωνούν οι αγορές. β) Μας δείχνει το πώς οι αγορές σπεύδουν να καλύψουν τυχόν ανισορροπίες που δημιουργούνται -και πράγματι, η ταχύτητα ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, σε όλο το κόσμο, ήταν σπάνια και πολύ μεγάλη. γ) Μας δείχνει την επίδραση των τιμών και των αποδόσεων (μεγέθη που κινούνται αντίστροφα) των ομολόγων στις χρηματιστηριακές αγορές. δ) Μας δείχνει το πώς, κάποια μέρα, θα γίνει η “μεγάλη αντιστροφή” της πορείας των αγορών.

 

Εκτιμούμε ότι δεν ήρθε ακόμη η στιγμή της αντιστροφής. Κατ’ αρχάς, η ίδια ανισορροπία υπήρχε από τη Δευτέρα. Και όμως, και τη Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη, είχαμε μεγάλη πτώση στις αγορές μετοχών. Κατά δεύτερο -και κυριότερα- μία “ανοδική διόρθωση” στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν και αναμενόμενη, αλλά και καθυστερημένη. Ας μη ξεχνάμε ότι, κατά το διάστημα από την 26/8/2022 μέχρι και χθες, οι περισσότεροι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν απώλειες από 10% έως 20%.

 

Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει προβληματική και κρίσιμη. Και μάλιστα, αν, παρά την άνοδο που καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες αυτή τη στιγμή, υποχωρήσουν μέχρι το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης, θα σημαίνει ότι, η κατάσταση είναι πιο προβληματική απ’ ότι νομίζουμε.

 

Η ελληνική αγορά, ξεκίνησε πτωτικά, αντέδρασε και αυτή ανοδικά, όταν αντιδρούσαν όλες οι αγορές, αλλά στο τέλος, υποχώρησε, με μία “αξιοπρεπή” υποχώρηση του -0,88%,σ τις 791,47 μονάδες. Σημειώνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 800 μονάδες, εντός του 2022 -στις 3 προηγούμενες πτώσεις, αναπήδησε άμεσα πάνω από τις 800 μονάδες.

 

Στην αναπήδηση, παρατηρήσαμε την επιθετικότητα της αγοράς. Η αντίδραση αυτή, σε τόσο χαμηλά επίπεδα, είναι φυσιολογική.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, τα επίπεδα αυτά (κάτω των 800 μονάδων) είναι αφύσικα χαμηλά για την αγορά μας. Και θα διασπαστούν ταχύτατα, όταν οι διεθνείς αγορές αρχίσουν την ανάκαμψή τους. Όμως, ως τότε -όπως εκτιμούμε- έχουμε ακόμη καιρό.

Όμως, παρακολουθούμε την κατάσταση και προετοιμαζόμαστε.

 

Καλό σας βράδυ!



 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text