Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Mία εταιρεία τροφίμων με έδρα την Ελλάδα, μηδενικό δανεισμό και περιθώριο κέρδους 54%

Mία εταιρεία τροφίμων με έδρα την Ελλάδα, μηδενικό δανεισμό και περιθώριο κέρδους 54%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Mία εταιρεία τροφίμων με έδρα την Ελλάδα, μηδενικό δανεισμό και περιθώριο κέρδους 54%

Η περίπτωση της εταιρείας παραγωγής τροφίμων, Arivia, με έδρα τη Δράμα αποτελεί ένα case study από μόνη της. Αποτελεί μία διαρκώς αναπτυσσόμενη επιχειρηματική οντότητα, η οποία κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αμερικανικού πολυεθνικού ομίλου φυτικών προϊόντων, Upfield, που προέβη στην εξαγορά της το 2019. Αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην αγορά των φυτικών τυριών στην Ευρώπη με ταυτόχρονη ανάπτυξη και στην Αμερική.

Περιθώριο μεικτού κέρδους άνω του 50% - Μέρισμα 19 εκατομμύρια ευρώ

To πιο αξιοσημείωτο όλων είναι το γεγονός ότι στην οικονομική χρήση του 2021, τα μεικτά της κέρδη ανήλθαν στα 54,75 εκατομμύρια ευρώ από 52,8 εκατομμύρια ευρώ το 2020 με το περιθώριο κερδοφορίας να ανέρχεται στο 53,97% (56,03% το αντίστοιχο περιθώριο του 2020). Eίναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι φέτος διανέμει μέρισμα 19 εκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους από τα κέρδη της χρήσεως του 2021.

Η Arivia, η ίδρυση της οποίας πραγματοποιήθηκε το 1986 αυτή τη στιγμή αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στα φυτικά τυριά στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και αναπτυσσόμενο παίκτη στην αμερικανική αγορά, όπου πλέον λαμβάνει ώθηση και από τον μητρικό όμιλο Upfield που αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στη συγκεκριμένη ήπειρο και τον μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής τροφίμων στον κόσμο. Aυτή τη στιγμή το δίκτυο της Arivia εκτείνεται σε περισσότερες από 60 αγορές. Aγορές προτεραιότητας αποτελούν εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο ο Καναδάς όσο και η Γερμανία. Ως προς την κατανομή των πωλήσεών της από το σύνολο του κύκλου εργασιών της το 2021 τα 72,86 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από την Ευρώπη, τα 22,54 εκατομμύρια από την Αμερική, τα 3,72 εκατ. ευρώ από την Αυστραλία, το 1,9 εκατ. ευρώ από την Ασία και τα υπόλοιπα 415,9 χιλιάδες από την Αφρική.

Πάνω από το όριο των 100 εκατομμυρίων για πρώτη φορά ο τζίρος της

Ο κύκλος εργασιών της συνεχίζει να αναπτύσσεται ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της εταιρείας, υπερβαίνοντας το 2021 για πρώτη φορά το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ και φτάνοντας στα 101,46 εκατ. ευρώ έναντι 94,21 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2020, κινούμενος με αύξηση 7,7% (7,24 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία στο τέλος του 2021 απασχολούσε συνολικά 689 εργαζόμενους.

Ενδεικτικό της οικονομικής υγείας που διέπει την επιχείρηση είναι και το γεγονός ότι διατηρεί μηδενικό δανεισμό. Τα ίδια κεφάλαια ήταν 79,97 εκατ. ευρώ το 2021 από 63,88 εκατ. ευρώ το 2020, αύξηση που οφείλεται στα θετικά αποτελέσματα της λειτουργικής δραστηριότητας της τελευταίας χρήσης και στα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση της Arivia International Limited στη μητρική εταιρεία Upfield Europe B.V, τα οποία ανήλθαν στα 10,15 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικές υποχρεώσεις ήταν στα επίπεδα των 19,68 εκατ. ευρώ το 2021 από 16,68 εκατομμύρια ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, αυξημένες κατά 2,99 εκατ. ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 1,68 εκατ. ευρώ από 1,79 εκατ. ευρώ το 2020 και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 17,99 εκατ. ευρώ από 14,88 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις δύο χρήσεις. Η εταιρεία το 2021 εξόφλησε της εμπορικές της υποχρεώσεις σε μέσο χρονικό διάστημα 50 ημερών, ενώ εισέπραξε τις εμπορικές της απαιτήσεις σε μέσο διάστημα 96 ημερών.

Εγκεκριμένες επενδύσεις 14 εκατομμυρίων ευρώ

Στον τομέα των επενδύσεων η Αrivia εντάχθηκε σε δύο επενδυτικά σχέδια με επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου το συνολικό ύψος των οποίων αγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο αφορά συνολικό προϋπολογισμό 12,02 εκατομμύρια ευρώ και το δεύτερο προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια ευρώ όπου και τα δύο ενισχύονται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Το πρώτο αφορά στην επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας για την παραγωγή τυριού φυτικής προέλευσης σε μορφή πλάκας και αλειφόμενου τυριού με προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής για την παραγωγή τυριού σε μορφή ‘Mini Portion Hot Filling’ στην Προσοτσάνη Δράμας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Arivia. Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην επέκταση δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής φυτικού τυριού - τριμμένου και σε sticks -  επίσης στις εγκαταστάσεις της Δράμας.

Γιώργος Λαμπίρης

 

πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text