Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Όμιλος Sunlight: Προχωράει σε νέα επένδυση 175 εκατ. ευρώ

Όμιλος Sunlight: Προχωράει σε νέα επένδυση 175 εκατ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Όμιλος Sunlight: Προχωράει σε νέα επένδυση 175 εκατ. ευρώ

Την υπογραφή κοινοπρακτικής χρηματοδότησης 175 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ολοκλήρωσε ο όμιλος Sunlight. Με τα κεφάλαια αυτά ο βιομηχανικός όμιλος, που δημιουργεί λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές, θα χρηματοδοτήσει ίσης αξίας (175 εκατ. ευρώ) έργο, με αντικείμενο την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητάς του. Η επένδυση αφορά, μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Sunlight. Εντάσσεται στον πυλώνα «Εξωστρέφεια» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «συμβάλλοντας σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», όπως ανακοίνωσε η Sunlight.

Από το ποσό των 175 εκατ. ευρώ, 140 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε μακροπρόθεσμο δανεισμό που προέρχεται από πόρους (87,5 εκατ. ευρώ) του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως και από χρηματοδότηση (52,5 εκατ. ευρώ) από τις τράπεζες Πειραιώς (έχει οριστεί εκπρόσωπος των ομολογιούχων και διαχειριστής πληρωμών) και Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της Sunlight βάσει της δομής του χρηματοοικονομικού μοντέλου.

«Ενα καινοτόμο επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ, που αφορά σε αποθήκευση ενέργειας, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης χάρη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Η Sunlight Group εξασφάλισε δανειακούς πόρους, ύψους 140 εκατ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους –και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων–, για ένα έργο εξαγωγικού χαρακτήρα, το οποίο προάγει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Η συγκεκριμένη εμβληματική επένδυση, που στηρίζει και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνδυάζει βιομηχανική παραγωγή, εξωστρέφεια και καινοτομία στους πυλώνες της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης», δήλωσε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία υψηλής καινοτομίας και καθετοποιημένης παραγωγής τεχνολογίας λιθίου σε ελληνικό έδαφος, η οποία θα τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας παράλληλα αξία στη χώρα. Τα κεφάλαια αυτά στηρίζουν τις τεράστιες επενδύσεις που ήδη υλοποιούμε για τη θεμελίωση κέντρου έρευνας και ανάπτυξης (R&D) λιθίου, την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων βιομηχανικών υποδομών και έξυπνων προϊόντων που συμβάλλουν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην οικονομία και απασχόληση, στην καινοτομία και την έρευνα – το σύνολο δηλαδή των πυλώνων του “Ελλάδα 2.0″», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, Λάμπρος Μπίσαλας. Οπως πρόσθεσε, πλέον ο όμιλος έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου του, που συνδέεται με περισσότερες από 2.000 νέες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η συγκεκριμένη συναλλαγή επιβεβαιώνει την έμπρακτη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια», υπογράμμισε ο ανώτερος γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Θεόδωρος Τζούρος.

«Η υπογραφή κοινοπρακτικής χρηματοδότησης της Sunlight, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σηματοδοτεί την έναρξη μιας εμβληματικής επένδυσης στον κλάδο των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας», σχολίασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι συντονιστής διοργάνωσης του κοινοπρακτικού δανεισμού υπήρξε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μαζί με τη Eurobank αποτέλεσαν τους διοργανωτές της χρηματοδότησης.

Δημήτρης Δελεβέγκος

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text