Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Μείωση φόρων στις εταιρείες που επιλέγουν την αύξηση μισθών στην Πορτογαλία

Μείωση φόρων στις εταιρείες που επιλέγουν την αύξηση μισθών στην Πορτογαλία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση φόρων στις εταιρείες που επιλέγουν την αύξηση μισθών στην Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα προτείνει την Τετάρτη στους κοινωνικούς εταίρους μια επιλεκτική μείωση του φόρου εισοδήματος για τις εταιρείες που προωθούν την αύξηση των μισθών και επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, σύμφωνα με την πρόταση στην οποία είχε πρόσβαση η Lusa.

Τα μέτρα αποτελούν μέρος της πρότασης της κυβέρνησης για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία για τη βελτίωση των εισοδημάτων, των μισθών και της ανταγωνιστικότητας, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

Το έγγραφο προβλέπει «επιλεκτική μείωση του φόρου εισοδήματος εταιρειών (IRC) για τις επιχειρήσεις με δυναμικές συλλογικές διαπραγματεύσεις, με αύξηση των μισθών και μείωση του μισθολογικού εύρους.»

Η κυβέρνηση προτείνει επίσης μια επιλεκτική μείωση του IRC «για τις εταιρείες που επενδύουν στην Ε&Α [Έρευνα και Ανάπτυξη], ενισχύοντας τους όρους του συστήματος φορολογικών κινήτρων για την επιχειρηματική έρευνα και ανάπτυξη (SIFIDE II) στη συνιστώσα των άμεσων επενδύσεων.

Στην υπό συζήτηση πρόταση, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία κινήτρων για την κεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεων (ICE), «συγχωνεύοντας την έκπτωση των παρακρατηθέντων και επανεπενδυθέντων κερδών (DLRR) και τη συμβατική αμοιβή του μετοχικού κεφαλαίου (RCSS)».

Παράλληλα, προτείνει επίσης την απλούστευση των φορολογικών κινήτρων για την κεφαλαιοποίηση και τις επενδύσεις με την «εξάλειψη των πλεονασμών και των περιορισμών που είναι εγγενείς στα υφιστάμενα σήμερα μέσα» και τη βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος στήριξης των επενδύσεων (RFAI).

Προτείνεται επίσης η αναδιαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς και έκπτωσης των φορολογικών ζημιών, με στόχο την απλούστευσή του.

Αυτή η πρόταση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία για το εισόδημα, τους μισθούς και την ανταγωνιστικότητα δεν περιλαμβάνει μια οριζόντια μείωση του συντελεστή IRC (ο οποίος είναι σήμερα 21% και στον οποίο προστίθενται επίσης οι κρατικές και δημοτικές προσαυξήσεις).

Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας, António Costa Silva, δήλωσε ότι είναι υπέρ της οριζόντιας μείωσης του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων, θεωρώντας ότι θα είναι «επωφελής».

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, και όταν ρωτήθηκε για τις φορολογικές αλλαγές που ενδέχεται να συμπεριληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο υπουργός Οικονομικών, Fernado Medina, παρέπεμψε το θέμα στις διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το εισόδημα και την ανταγωνιστικότητα, τονίζοντας ότι «σε αυτό το θέμα του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, όπως και σε όλα τα θέματα της συμφωνίας, η κυβέρνηση έχει λόγο», ενώ επιφυλάχθηκε «μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης να μιλήσει γι’ αυτό».

 

Lucília Tiago

Πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text