Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | ΗΠΑ: Ενισχύθηκε και πάλι τον Αύγουστο ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Ενισχύθηκε και πάλι τον Αύγουστο ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νέα άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις ελπίδες για κάποια σταθεροποίηση των τιμών που θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στην Federal Reserve να προχωρήσει λιγότερο επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής της.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό – αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, μετά την οριακά πτώση του Ιουλίου κατά 0,1%, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 6,2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά από άνοδο 6,4% τον Ιούλιο.

Χωρίς να περιλαμβάνονται η ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης τιμών σκαρφάλωσε 0,6%, τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, περνώντας και πάλι σε ανοδικό έδαφος μετά τον Ιούλιο, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητος. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 4,9% μετά από άνοδο 4,7% τον Ιούλιο.

Η Fed παρακολουθεί τον δείκτη τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στο πλαίσιο του στόχου της για διατήρηση του πληθωρισμό στο 2%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μια διαφορετική μέτρηση του πληθωρισμού, σκαρφάλωσε 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν μεγάλες αυξήσεις και το επόμενο διάστημα προκειμένου να χαλιναγωγηθούν οι τιμές. Από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε τις αυξήσεις των επιτοκίων, η Fed έχει οδηγήσει τα επιτόκια της από το μηδέν στο 3,00% με 3,25%.

Η Fed αύξησε τη μέση πρόβλεψη για τον δομικό δείκτη αυτό το έτος στο 4,5% από 4,3% προηγουμένως και για το 2023 στο 3,1% από 2,7% προηγουμένως.

Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν τον Αύγουστο. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Αύγουστο, μετά την πτώση του Ιουλίου κατά 0,2%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μικρότερη άνοδο κατά 0,2%.

Τα στοιχεία έδειξαν τέλος ότι το προσωπικό εισόδημα, σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,3% για δεύτερο μήνα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text