Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 245 | Οι θέσεις μας, για τη χρηματιστηριακή κρίση και την εξέλιξή της

Οι θέσεις μας, για τη χρηματιστηριακή κρίση και την εξέλιξή της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι θέσεις μας, για τη χρηματιστηριακή κρίση και την εξέλιξή της

Καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή κρίση διανύει τον όγδοο μήνα, κρίνουμε σκόπιμο να ανακεφαλαιώσουμε τις απόψεις και τις θέσεις που έχουμε εκφράσει κατά τη διάρκειά της.

 

Από την έναρξη της κρίσης, αναφερθήκαμε εκτεταμένα σε δύο στοιχεία της: στη σοβαρότητά της και στην πιθανότητα μεγάλης διάρκειάς της. Αφιερώσαμε πολλά τεύχη (εδώ) και πολλά άρθρα στην εξέταση των χαρακτηριστικών της, κινδυνεύοντας μάλιστα να χαρακτηριστούμε ως “κουραστικοί” με την εμμονή μας, τη στιγμή μάλιστα που, όλοι, αναζητούσαν “ευκαιρίες” στην πτώση των τιμών.

 

Συσχετίσαμε άμεσα τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022, με αυτές του 1973 (εδώ). Αναλύσαμε τις μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των δύο περιόδων (ενεργειακά προβλήματα, ασυνήθιστες νομισματικές συνθήκες, προηγηθείσα πολυετής περίοδος ανάπτυξης και χρηματιστηριακής ανόδου, γεωπολιτικοί παράγοντες κλπ) και εξηγήσαμε γιατί οι ομοιότητες στις συνθήκες εμφάνισης των δύο κρίσεων ήταν μεγάλες και εντυπωσιακές.

Συσχετίσαμε την πορεία των αμερικανικών, αλλά και των υπολοίπων χρηματιστηριακών αγορών, της περιόδου της δεκαετίας του 1970, με την πορεία τους κατά την παρούσα περίοδο (εδώ).

Αναλύσαμε τις κρίσεις των χρηματιστηριακών αγορών, της προηγούμενης 50ετίας (εδώ).

 

Η θέση μας υπήρξε σαφής: Επρόκειτο για μία ασυνήθιστη, σημαντική και μακροχρόνια κρίση. Και, από την πρώτη στιγμή, εκτιμήσαμε ότι θα προκαλούσε ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες στις αγορές.

Εκτιμήσαμε ότι, η πορεία των ευρωπαϊκών μεσογειακών οικονομιών και αγορών, θα ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τις οικονομίες του ευρωπαϊκού βορρά (εδώ).

Επισημάναμε την καθυστέρηση των κεντρικών τραπεζών να συνειδητοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν την πληθωριστική απειλή, μέσω προειδοποιήσεων προς τις κοινωνίες και μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ αναφέραμε ότι, ήδη από την άνοιξη, ο πληθωρισμός δεν ήταν “πληθωρισμός ζήτησης”, αλλά “ενεργειακός πληθωρισμός”, ο οποίος ήδη διαχέονταν σε άλλους τομείς των οικονομιών και μετατρέπονταν σε “πληθωρισμό κόστους”, η καταπολέμηση του οποίου, ιστορικά, περνάει μόνο μέσα από την ύφεση μιας οικονομίας.

Επίσης, αναφέραμε ότι, πρόκειται για τη μόνη χρηματιστηριακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η έκβαση της οποίας δεν εξαρτάται από κάποιο μεμονωμένο γεγονός ή από κάποια απόφαση, θεσμικού ή μη, φορέα, για να ξεκινήσει η επίλυση και ο τερματισμός της. Αναφέραμε ότι, ο πληθωρισμός, είναι ένα φαινόμενο που για να εκδηλωθεί πλήρως, αλλά και για να περιοριστεί, απαιτείται μεγάλη έκταση χρόνου.

Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού και της στήλης του “Απόλυτου Συστήματος” στο eurocapital.gr, εκφράσαμε τη θέση ότι, δεν υπάρχουν “ευκαιρίες” και ότι, οι τιμές των μετοχών οδεύουν προς μία σοβαρή μεσομακροχρόνια πτώση. Παράλληλα, το “εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο” που τηρούμε, μηδένισε τις μετοχικές του θέσεις (εδώ).

 

Βασίσαμε τις θέσεις μας, στην εξαντλητική ιστορική έρευνα (αναλυτικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της περιόδου 1971-2022, μελέτη του Τύπου και των δηλώσεων οικονομικών παραγόντων της εποχής, μελέτη των πρακτικών της FED της περιόδου, σύγχρονα στοιχεία, άρθρα και μελέτες και κυρίως, την οικονομική και χρηματιστηριακή λογική).

 

Τέλος, παρακολουθούμε, σε διαρκή βάση, τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε σωρεία στατιστικών στοιχείων, έτσι ώστε να επικαιροποιούμε τις εκτιμήσεις μας και να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε, εφ’ όσον διαπιστώσουμε ότι “κάτι μεταβάλλεται”.

 

Σήμερα, θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μία “κωδικοποίηση” των θέσεών μας που αναφέρονται στο πώς βλέπουμε, από εδώ και πέρα, την εξέλιξη και το τέλος της κρίσης.

 

Εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, η παρούσα οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση, είναι η, μέχρι σήμερα, μεγαλύτερη του αιώνα μας και μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της διεθνούς οικονομίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη θεωρούμε μεγαλύτερη της κρίσης του 2008, επειδή, η κρίση του 2008 ήταν περισσότερο μια κρίση “χρηματοοικονομικών ανισορροπιών”. Η παρούσα πληθωριστική κρίση, είναι μία δομική κρίση της διεθνούς οικονομίας και για το λόγο αυτό, η διάρκειά της θα είναι μεγαλύτερη.

 

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, εκτιμούμε ότι, η κρίση θα ολοκληρωθεί (υπό την έννοια ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα καταγράψουν τα χαμηλότερα σημεία της περιόδου) σε μερικούς μήνες. Με βάση τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, θα τοποθετούσαμε το χρόνο αυτό, σε πέντε έως επτά μήνες από σήμερα, δηλαδή περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή Απριλίου.

Εκτιμούμε ότι, μέχρι το Φεβρουάριο 2023, θα έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη 3 αυξήσεις επιτοκίων από τη FED και το βασικό της επιτόκιο θα έχει φτάσει στο 5,50%, από 3,25% που βρίσκεται σήμερα (οι επόμενες συνεδριάσεις είναι στις 2/11/2022, 14/12/2022, 2/2/2023 και 22/3/2023). Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμούμε ότι, το βασικό της επιτόκιο, το Φεβρουάριο 2023, θα βρίσκεται μεταξύ του 3,75% και του 4,00%, από 1,25% σήμερα, (οι επόμενες συνεδριάσεις είναι στις 27/10/2022, 15/12/2022, 2/2/2023 και 16/3/2023).

Εκτιμούμε ότι, το επιτόκιο του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου (το οποίο ιστορικά έχει μια εκπληκτική συσχέτιση με το επιτόκιο της FED), θα κορυφωθεί μεταξύ του 5,75% και του 6,00% (από 4,27% σήμερα, 30/9/2022 και μόλις 0,26% πριν από ένα χρόνο) και ότι, θα αρχίσει να υποχωρεί μετά την συνεδρίαση της FED στις 2/2/2023, ενώ, θα βρεθεί στο ίδιο ύψος με το επιτόκιο της FED, ή και κάτω απ’ αυτό, μεταξύ των συνεδριάσεων της FED, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Με βάση την οικονομική λογική, αλλά και τη συμπεριφορά των δύο μεγεθών στο παρελθόν, εκτιμούμε ότι, αυτή θα είναι η χρονική φάση που θα καταγραφεί ο “πάτος” των αγορών, ενώ στη συνέχεια, η πορεία τους θα αντιστραφεί.

Το διάγραμμα απεικονίζει τη λειτουργία του επιτοκίου του 2ετούς ομολόγου: όταν ανεβαίνει, “τραβάει” τα επιτόκια της FED προς τα πάνω. Όταν υποχωρεί, “ωθεί” τα επιτόκια προς τα κάτω. Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, με καθημερινή ενημέρωση, εδώ. Δείτε μικρότερο διάστημα του διαγράμματος, εδώ. Δείτε το διάγραμμα, με την συμπερίληψη του δείκτη του πληθωρισμού για την ίδια περίοδο, εδώ.

 

Αναμένουμε μικρές διακυμάνσεις και ελαφρά πτώση του πληθωρισμού, τόσο στην Ευρώπη, όσο (κυρίως) στις ΗΠΑ, μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Στο διάστημα αυτό, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μην εξαρτάται από τις διακυμάνσεις των προϊόντων της ενέργειας, αφού ήδη διαχέεται προς όλους τους τομείς των οικονομιών.

 

Εδώ και αρκετούς μήνες, παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις και τα νέα “χαμηλά” μιας μεγάλης ομάδας χρηματιστηριακών δεικτών (δείτε εδώ). Από τον πίνακα αυτόν, παρατηρούμε την “ομαδική” κίνηση μεγάλου μέρους των δεικτών, οι οποίοι, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, καθημερινά, κατέγραφαν νέα “χαμηλά” έτους. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και τις εκτιμήσεις για τις επερχόμενες εξελίξεις, μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι η πτώση θα συνεχιστεί.

Θέλοντας να “παραλληλήσουμε” την παρούσα κρίση, με την κρίση του 1973, δημιουργήσαμε ένα (πρωτότυπο) διάγραμμα, όπου βλέπουμε, με βάση τον αριθμό των συνεδριάσεων από την έναρξη της κάθε κρίσης, την εκπληκτικά όμοια διαδρομή των δεικτών (δείτε το άρθρο: "1973 και 2022: Κρίσεις Παράλληλες", εδώ)

Το διάγραμμα, δείχνει την εξέλιξη του δείκτη στις δύο περιόδους, με βάση τον αριθμό των συνεδριάσεων από το “υψηλότερο κλείσιμο” πριν από την έναρξη της κρίσης. Παρατηρήστε την εκπληκτική ομοιότητα της πορείας των δεικτών. Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά και σε καθημερινή ενημέρωση, εδώ.

Διατηρούμε την εκτίμηση ότι, οι απώλειες των αμερικανικών δεικτών θα είναι ανάλογες των απωλειών που αυτοί σημείωναν σε αντίστοιχες μεγάλες και μακροχρόνιες κρίσεις του παρελθόντος.

Η εκτίμησή μας είναι ότι, οι απώλειες του δείκτη Dow Jones, στο (χρηματιστηριακό) τέλος της κρίσης, θα κυμανθούν γύρω από το -30% (σε σχέση με την ανώτερη τιμή του Ιανουαρίου 2022), δηλαδή, ο δείκτης θα κυμανθεί γύρω από τις 25.800 μονάδες. Οι απώλειες του δείκτη S&P, θα κυμανθούν γύρω από το -35% (3.120 μονάδες) και οι απώλειες του Nasdaq, γύρω, ή και περισσότερο, από το -45% (8.900 μονάδες ή και χαμηλότερα).

Για το Γενικό Δείκτη της Αθήνας, εκτιμούμε ότι, οι απώλειες από το υψηλό κλείσιμο της 11/2/2022 (971,09 μονάδες) θα κυμανθούν μεταξύ του -25% έως -30%, δηλαδή, ο δείκτης θα κυμανθεί ανάμεσα στις 680 και τις 720 μονάδες.

Σε καθημερινά σχόλια, αναφερόμαστε την επικαιρότητα και καταγράφουμε τις σκέψεις μας και τις εκτιμήσεις μας, για την εξέλιξη των δεικτών και των τιμών των μετοχών. Παράλληλα, από το παρόν τεύχος, δημιουργήσαμε μία ομάδα 22 μετοχών (εδώ), τις οποίες παρακολουθούμε “στενά” και για τις οποίες εκφράζουμε τις απόψεις μας για τα επίπεδα στα οποία θα μπορούσε κάποιος να τοποθετηθεί, με σχετική ασφάλεια, ώστε εάν οι τιμές κινηθούν πιο χαμηλά, οι τυχόν απώλειες να είναι ανεκτές και διαχειρίσιμες, αλλά και να είναι σε θέση να παραχθούν πολύ ικανοποιητικά κέρδη, όταν οι τιμές αυξηθούν. Παράλληλα, προετοιμάζουμε έναν μηχανισμό παρακολούθησης μιας μικρής ομάδας αμερικανικών μετοχών, για τις οποίες, σε συνδυασμό με τους αμερικανικούς δείκτες, θα εκφράσουμε απόψεις για τη σχετικά ασφαλή τοποθέτηση των επενδυτών.

 

Εφ’ όσον υπάρχουν μεταβολές στις εκτιμήσεις μας, αυτές θα δημοσιοποιούνται και θα τεκμηριώνονται άμεσα.

 

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text