Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Εφιαλτικό το τρίτο τρίμηνο για τις αγορές

Εφιαλτικό το τρίτο τρίμηνο για τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αν οι επενδυτές πίστευαν ότι το 2022 δεν μπορούσε να γίνει πιο οδυνηρό ή απρόβλεπτο, οι τελευταίοι μήνες σίγουρα τους διέψευσαν.

Άλλα $9 τρισ. κεφαλαιοποίησης εξαφανίστηκαν από τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, το πετρέλαιο υποχώρησε 20%, οι ζημιές στα ομόλογα ήταν ιστορικές, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίστηκε και η επιδείνωση της κατάστασης ανάγκασε τις αρχές στην Ιαπωνία και τη Βρετανία να παρέμβουν.

Ανήσυχες με τον πληθωρισμό οι κεντρικές τράπεζες ανταγωνίζονται η μία την άλλη στο να ανεβάζουν το κόστος δανεισμού και τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τα περυσινά επίπεδα.

Οι αναλυτές στη BofA εκτιμούν ότι η κατάσταση οδήγησε στο τρίτο μεγάλο bear market στα ομόλογα. Οι απώλειες άνω του 20% στα κρατικά ομόλογα είναι εφάμιλλες αυτών του 1920, του 1949 και της Μεγάλης Ύφεσης του 1931. Ο συνδυασμός των ζημιών στα παγκόσμια χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων σημαίνει ότι η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση έχει υποστεί απώλειες πάνω από $46 τρισ.

«Το 2022 με λίγες λέξεις: To σοκ του πληθωρισμού προκάλεσε σοκ επιτοκίων που τώρα απειλεί με σοκ ύφεσης», σχολιάζει η BofA, επισημαίνοντας ότι η ειρήνη, η παγκοσμιοποίηση και το φθηνό χρήμα αντικαθίστανται πλέον από μια περίοδο «πληθωρισμού και πολέμου, εθνικισμού, δημοσιονομικού πανικού, ποσοτικής σύσφιξης, υψηλότερων επιτοκίων και φόρων».

Το τρίτο τρίμηνο προσέφερε μια νότα αισιοδοξίας όταν ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI έκανε ράλι 10% από τον Ιούλιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Όμως, η Fed δεν άργησε να επιστρέψει με οδυνηρές αυξήσεις επιτοκίων και ο δείκτης έχει χάσει 15% έκτοτε. Κάτι που σημαίνει φετινές απώλειες 25% και $18 τρισ. κεφαλαιοποίησης να έχουν κάνουν φτερά.

Οι εντεινόμενες προσδοκίες ύφεσης και τα σχέδια της Δύσης να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο είδαν τις τιμές του πετρελαίου Brent να κάνουν βουτιά 20% μετά την εκτόξευση τους στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.

Στη Wall Street το bear market της χρηματιστηριακής αγοράς είναι ηλικίας 269 ημερών και η πτώση από την κορυφή έως το χαμηλό έφτασε το 24%. Ωστόσο, ήταν σχετικά βραχύβιο και ρηχό σε σύγκριση με ανάλογες πτώσεις στο παρελθόν.

Από το 1950, το μέσο bear market στις ΗΠΑ είχε διάρκεια 391 ημερών με μέση πτώση από την κορυφή μέχρι τον πάτο άνω του 35%, σύμφωνα με τη Yardeni Research. Επενδυτικές τράπεζες από την BofA μέχρι τη Goldman Sachs προειδοποιούν ότι το παραδοσιακό ράλι του Αγιου Βασίλη προς το τέλος της χρονιάς μπορεί να αναβληθεί αυτή τη φορά.

Ο εφησυχασμός των κεντρικών τραπεζών έχει εξαφανιστεί, όχι όμως ο εφησυχασμός όσον αφορά στη μακροοικονομική και γεωπολιτική κατάσταση.

Το μόνο λιμάνι για καταφύγιο το τρίμηνο που πέρασε, αλλά και όλη τη φετινή χρονιά ήταν το αμερικανικό δολάριο που έχει ενισχυθεί 17% έναντι άλλων κύριων νομισμάτων. Τα κέρδη του έναντι του ιαπωνικού γεν και της στερλίνας είναι ακόμη μεγαλύτερα, 20% και 18% αντίστοιχα, με τα δύο αυτά νομίσματα να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου από το 1979 και το 2008, αντίστοιχα.

 

Χρήστος Γεωργίου

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text