Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Attica Bank: Τι προβλέπει η συμφωνία ΤΧΣ και Ellington

Attica Bank: Τι προβλέπει η συμφωνία ΤΧΣ και Ellington

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Attica Bank: Τι προβλέπει η συμφωνία ΤΧΣ και Ellington

«Έκοψαν τη διαφορά τους στη μέση» και τα βρήκαν Ellington και ΤΧΣ και η Attica Bank συμφωνήθηκε να προχωρήσει μέχρι το τέλους του έτους σε αύξηση κεφαλαίου 490 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 459 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν οι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας.

Η λύση προβλέπει ότι καμία από τις τιτλοποιήσεις (Omega, Astir 1 και 2), δεν θα ενταχθεί στον Ηρακλή του οποίου οι εγγυήσεις είναι ακριβές και η Attica θα αναθέσει σε διεθνή οίκο την εξέταση λύσεων για την καλύτερη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά σημεία της καταρχήν συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι βασικοί μέτοχοι, τα οποία περιλαμβάνονται σε σχετική επιστολή που απέστειλαν στη διοίκηση της τράπεζας ενώ θα διαμορφώσουν και θα συντάξουν τα τελικά συμβατικά νομικά κείμενα στα οποία θα αποτυπωθεί η συμφωνία μετόχων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο θα προβλέπει επιστροφή σε οργανική κερδοφορία μέχρι το 2024 και μείωση του ποσοστού κόκκινων δανείων σε βάθος τριετίας έως το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η Ellington είχε αρχικά προτείνει αύξηση κεφαλαίου πέριξ των 600 εκατ. ευρώ με το σύνολο των τίτλων να εντάσσεται στον Ηρακλή αλλά δεν περιελάμβανε καθόλου προβλέψεις, ενώ αντίθετα η άλλη πλευρά προτιμούσε την εγγραφή προβλέψεων και μία αύξηση κεφαλαίου πέριξ των 400 εκατ. ευρώ, χωρίς υπαγωγή των τιτλοποιήσεων στον Ηρακλή.

Στο μεταξύ η Attica Bank ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαμήνου με λειτουργικές ζημίες 20,13 εκατ. ευρώ προ προβλέψεων , λόγω της μεγάλης μείωσης των επιτοκιακών εσόδων η οποία προέρχεται κατά βάση από την τιτλοποίηση Omega, (κατά 26,4% χαμηλότερα) κυρίως όμως λόγω της αλλαγής των επιτοκίων των ομολόγων (senior notes), η οποία οδήγησε στη μείωση του επιτοκιακού εσόδου κατά 65%.

Η Attica μείωσε τις δαπάνες λειτουργίας της κατά 17,4% αλλά οι ζημίες μετά φόρων στο εξάμηνο έφθασαν τα 29,82 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Attica Bank αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Βάσει του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου 2022-2025, οι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας, συμφώνησαν στην ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της Τράπεζας, με υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ποσού €490 εκατ., εκ των οποίων ποσό €459 εκατ. θα καλυφθεί από τους ίδιους προκειμένου να επανέλθει σταδιακά έως το 2024 σε οργανική κερδοφορία.

Πιο συγκεκριμένα την 30.09.2022, η Διοίκηση της Τράπεζας έλαβε επιστολή στην οποία γίνεται αναφορά στις βασικές αρχές της κατ’ αρχήν συμφωνίας των Βασικών μετόχων, που προβλέπουν αφενός τη μη υπαγωγή των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και Astir 2 στο πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», στη βάση λήψης από την Τράπεζα επιπρόσθετων προβλέψεων απομείωσης για τις τιτλοποιήσεις ΜΕΑ εκτιμώμενου ύψους €300 εκατ. συνολικά, αφετέρου για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά ποσό €490 εκατ. εντός του έτους 2022, εκ των οποίων ποσό €459 εκατ. περίπου θα καλυφθεί από τους τρεις Βασικούς Μετόχους και ειδικά όσον αφορά το ΤΧΣ σε συμφωνία με τις διατάξεις του άρθρου 8.7 του ν.3864/2010 ως εκάστοτε ισχύει. Στην βάση των παραπάνω, οι Βασικοί Μέτοχοι θα διαμορφώσουν και θα συντάξουν τα τελικά συμβατικά νομικά κείμενα στα οποία θα αποτυπωθεί η συμφωνία.

Τέλος, σημειώνεται στην επιστολή ότι κατά την άποψη των Βασικών Μετόχων, η κατ’ αρχήν συμφωνία διασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητα της Τράπεζας καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και την αναπτυξιακή της πορεία για το μέλλον.

Η Τράπεζα έχει σχεδιάσει και πρόσθετες ενέργειες με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων μέσω της αξιοποίησης των επενδυτικών ακινήτων της.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με την εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας και τον δραστικό περιορισμό των ΜΕΑ, με βάση το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο, στο προσεχές διάστημα, η Διοίκηση της Τράπεζας θα προβεί στην ανάθεση σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο της εξέτασης εναλλακτικών ενεργειών και σεναρίων αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων, λαμβάνοντας υπόψη και το ισχύον ρυθμιστικό τους πλαίσιο, με σκοπό την περαιτέρω σταδιακή μείωση της επενέργειας του πιστωτικού κινδύνου των χαρτοφυλακίων αυτών στον Ισολογισμό της Τράπεζας, κατά τα έτη 2022-2025.

Η Τράπεζα για το α΄ εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικό αποτέλεσμα προ προβλέψεων, ζημία ύψους €20,13 εκατ., κυρίως λόγω του περιορισμού του επιτοκιακού εσόδου και της σημαντικής μείωσης που προέκυψε από τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις και πράξεις επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.

Παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους, ανθεκτική παρέμεινε η επίδοση των κύριων λειτουργικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας.

Τα έσοδα από τόκους είναι μειωμένα κατά 32,9% σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2021. Η αρνητική επίδραση σχετίζεται κυρίως με τη μείωση του επιτοκιακού εσόδου κατά 26,4% συνέπεια α) της ολοκλήρωσης της συναλλαγής τιτλοποίησης Omega εντός του 2021, η οποία οδήγησε σε χαμηλότερη δανειακή εκτοκιστική βάση για το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2021, και β) της αλλαγής των επιτοκίων των ομολόγων (senior notes), η οποία οδήγησε στη μείωση του επιτοκιακού εσόδου κατά 65% λόγω της αλλαγής του επιτοκίου των εν λόγω ομολόγων.

Η μείωση αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των εργασιών της Τράπεζας κατά 17,4% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο του 2021. Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης είναι συνέπεια της πολιτικής μείωσης των προσφερόμενων επιτοκίων καταθέσεων και κυρίως της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης από τους μηχανισμούς άντλησης ρευστότητας.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες κατά το α΄ εξάμηνο του 2022 ανήλθαν σε €3,25 εκατ., παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά € 1,24 εκατ. κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου και συνολική μεταβολή 62.0% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο. Βασικοί συντελεστές στη σημαντική αύξηση αποτέλεσαν η χορήγηση νέων δανείων και εγγυητικών επιστολών καθώς και τα έσοδα από συναλλαγές μέσω e-υπηρεσιών.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2022 αποτυπώθηκε η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τράπεζας αναφορικά με τον εξορθολογισμό της βάσης κόστους. Η λελογισμένη διαχείριση των επαναλαμβανόμενων εξόδων καθώς και η περιστολή των δαπανών προσωπικού, ως αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού της Τράπεζας κατά 106 άτομα σε ετήσια βάση, λειτούργησαν αντισταθμιστικά.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσίασαν μείωση κατά 9,8% σε ετήσια βάση, καθώς ενσωματώθηκε πλήρως η εξοικονόμηση από τις ενέργειες αναδιάρθρωσης του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου ενώ το ύψος των λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών) εμφανίζεται οριακά αυξημένο κατά 3,7% σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο κυρίως λόγω σημαντικών αγορών άυλων παγίων που πραγματοποιήθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του έτους».

 

Νίκος Κωτσικόπουλος

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text