Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 245 | Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας - Σεπτέμβριος 2022

Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας - Σεπτέμβριος 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 245 - Σεπτέμβριος 2022

Ελληνική Οικονομία

27/9/2022

 

Καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες παρουσιάζει ο Σεπτέμβριος στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, όπου με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία η επιβατική κίνηση αγγίζει τα επίπεδα του 2019 και είναι μειωμένη μόλις σε ποσοστό 3%.(εδώ)

 

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οδηγούμαστε σε ένα κύκλο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκτιμώντας ότι ακόμη και στο ακραίο σενάριο η όποια επίδραση στην ποιότητα του ενεργητικού του συστήματος θα είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη.(εδώ)

 

26/9/2022

 

Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ έχουν ήδη ξεκινήσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, δίνοντας σαφές στίγμα πως «έχουν έρθει για να μείνουν», να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη σταθερών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, καθώς και για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό και ψάχνουν ευκαιρίες απασχόλησης ανάλογης των προσόντων τους για να γυρίσουν στην Ελλάδα.(εδώ)

 

Εξαγωγικό «μπουμ» 41% του ΑΕΠ το 2021, ενώ φέτος η χώρα μας αναμένεται να δημιουργήσει νέο ιστορικό ρεκόρ, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν τα 47-48 δισ. ευρώ. Μια άλλη Ελλάδα, η οποία παράγει, εξάγει και κερδίζει αγορές, ανακαλύπτουν πλέον στο εξωτερικό.(εδώ)

 

Στην Αθήνα, τα νούμερα "εντυπωσιάζουν": Στο 8μηνο του έτους (Ιανουάριος – Αύγουστος) οι πτήσεις της Γενικής Αεροπορίας (αφίξεις και αναχωρήσεις) ήταν αυξημένες κατά 62,95% σε σχέση με το 2019 (από 6.303 το 2019, σε 10.271 το 2022), εάν και σε σχέση με το 2021 η άνοδος ήταν σαφώς μικρότερη. Γιατί αυξάνονται οι πτήσεις με ιδιωτικά jet παρά το μεγάλο κόστος;(εδώ)

 

22/9/2022


Η επίσημη «γραμμή» της ΕΕ είναι η επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες. Με απόπειρα τον Οκτώβριο να αρχίσει (εξ αναβολής) η «κουβέντα» για την αλλαγή τους ώστε να μη δημιουργούν «ασφυκτικές» συνθήκες υψηλών πλεονασμάτων σε κράτη όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα με υψηλό χρέος.(εδώ)


Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη συνθέτουν μια σχετικά θετική εικόνα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα την ελληνική οικονομία.(εδώ)


21/9/2022


Ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους της τάξεως του 6% σημαίνει ότι το ΑΕΠ μπορεί να κλείσει τελικώς σε ονομαστικούς όρους ακόμη και στα 210 δισ. ευρώ. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πέσει και πάνω από το 167%.(εδώ)


20/9/2022

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε αύξηση κατά 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 9,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2022, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 533,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ.(εδώ)

 

19/9/2022


Η Moody's προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% για φέτος, λόγω του πολύ ισχυρού τουρισμού, της εγχώριας κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και της βελτίωσης των εξαγωγών αγαθών. Για το 2023, η Moody's προβλέπει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,8%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδυναμώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις.(εδώ)


"Ο μηχανισμός που έχει εισάγει η κυβέρνηση για την φορολόγηση και επιστροφή στους καταναλωτές του 90% των υπερεσόδων, δεν αφορά τα αιολικά πάρκα, διότι αυτά επιστρέφουν, το όποιο έσοδο πάνω από την «κλειδωμένη» τιμή», αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ.(εδώ)


Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα ανθεί το 2022. Σύμφωνα με την εικόνα του κλάδου, μετά το καλοκαιρινό τρίμηνο και με βάση τις κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο, αναμένονται συνολικά 3.420 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια και 3,5 εκατομμύρια επιβάτες. Tο 2021 στα ελληνικά λιμάνια έγιναν 2.064 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων με 1.418.315 επιβάτες, έναντι 3.979 πλοίων με 5.552.384 επιβάτες το 2019, κατά το οποίο δεν υπήρχαν υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας.(εδώ)


16/9/2022


Εάν δράσουμε τώρα, προκειμένου να αναπτύξουμε μία αποτελεσματική κεφαλαιαγορά σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούμε να επωφεληθούμε από την απρόσκοπτη κίνηση επενδυτικών κεφαλαίων μεταξύ των κρατών-μελών εντός της Ενιαίας Κεφαλαιαγοράς». Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της η υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.(εδώ)


Κίνητρα για νέες εισαγωγές εταιρειών και εκδόσεις ομολόγων, για τη μείωση του κόστους παραμονής των εταιρειών στις οργανωμένες αγορές, αλλά και για την αύξηση της ελεύθερης διασποράς των μετοχών δρομολογεί η διοίκηση του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Βασική μας προτεραιότητα είναι να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ρευστότητας και του μικρού αριθμού εισαγωγών νέων εταιρειών».(εδώ)


Η ελληνική οικονομία κατέγραψε ισχυρές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που κυριάρχησε στο διεθνές περιβάλλον. Σύμφωνα με τα τελευταία εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση, το πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο τόσο στο πρώτο (8%) όσο και στο δεύτερο (7,7%) τρίμηνο του έτους.(εδώ)

 

Αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ καταγράφονται τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου, υπέρβαση η οποία από αρχή του χρόνου φτάνει τα 5,62 δισ. ευρώ οδηγώντας πρόσκαιρα τον προϋπολογισμό σε οριακό πρωτογενές πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 5,93 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2022.(εδώ)

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text