Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 245 | Νο 245 - Οκτώβριος 2022: Θέσεις και θέματα

Νο 245 - Οκτώβριος 2022: Θέσεις και θέματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νο 245 - Οκτώβριος 2022: Θέσεις και θέματα

 

Οι “ανισορροπίες” που θα δημιουργήσει η κρίση

 

Η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών κατά το μήνα Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσε την άποψη ότι, μετά την ομιλία του προέδρου της FED, στις 26 Αυγούστου 2022, εισήλθαμε στη δεύτερη φάση της κρίσης. Η περαιτέρω πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών θα είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της φάσης. Όμως, δεν θα είναι το κυριότερο. Τα φαινόμενα που δημιουργούνται στην κρίση δημιουργούν ανισορροπίες στο εσωτερικό συστημάτων, οργανισμών, τραπεζών και εταιριών. Ανάλογα με το μέγεθός τους, οι ανισορροπίες, ακόμη και όταν είναι μικρής χρονικής διάρκειας, μπορούν να προκαλέσουν “κρίσεις ρευστότητας”. Η έλλειψη ρευστότητας, μπορεί να οδηγήσει στην πτώση και τη χρεοκοπία. Και η πτώση ενός “συστημικού” παράγοντα του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων που μπορούν να αναστατώσουν τη διεθνή οικονομία.

Η κατάρρευση της τιμής των βρετανικών ομολόγων και της λίρας, που κινδύνευσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία μεγάλους βρετανικούς ασφαλιστικούς φορείς, οι κίνδυνοι που αναφέρει o ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse  είναι παράδειγματα του τί μπορεί να συμβεί και του τί μπορεί να δούμε στους επόμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, το ότι η κρίση μπήκε -για τα καλά πλέον- στη δεύτερη φάση της, είναι θετικό. Σημαίνει, ότι το τέλος είναι πιο κοντά. Οι κρίσεις, είναι τμήμα του χρηματοοικονομικού κόσμου στον οποίο δραστηριοποιούμαστε και, αναγκαστικά, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτές, αλλά και να προφυλασσόμαστε απ’ αυτές.

Το Θέμα

Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2022

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών για το α’ εξάμηνο 2022, αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 47,9% και τα καθαρά κέρδη κατά 26,5%. Θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το έτος με αυτούς τους ρυθμούς; Βρίσκεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων κοντά στην κορύφωσή της; (εδώ)

Οι θέσεις μας, για τη χρηματιστηριακή κρίση και την εξέλιξή της

Μελετούμε συστηματικά και σε βάθος, την κρίση, από το ξεκίνημά της. Ερευνήσαμε τί συνέβη και πώς εξελίχθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε προηγούμενες κρίσεις. Οι προβλέψεις που κάνουμε επί μήνες, δείχνουν αρκετά πετυχημένες. Στο τεύχος αυτό, τολμούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και αναλύουμε το πώς εκτιμούμε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έστω και αν φαίνονται “δυσάρεστα”. (εδώ)

Πώς θα ξαναμπούμε στην αγορά; Σε ποιές μετοχές;

Πότε θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε με ασφάλεια στη χρηματιστηριακή αγορά; Ποιοί θα είναι οι κίνδυνοι τότε; Ποιές μετοχές πρέπει να παρακολουθούμε; Ας δούμε τα σενάρια, τη στρατηγική και τις μετοχές της “επανεισόδου” και ας είμαστε έτοιμοι. (εδώ)

AEGEAN: Το ζήτημα των warrants του Δημοσίου

Πώς επηρεάζει, την τρέχουσα πορεία των μετοχών της Aegean, η οικονομική ενίσχυση του Δημοσίου, κατά το 2021 και τα warrants που αυτό απέκτησε; Ποιά είναι τα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν, όταν έρθει η ώρα της εξάσκησής τους; (εδώ)

Ο κίνδυνος από τις υποχρεώσεις και το δανεισμό

Ποιό είναι το επίπεδο των υποχρεώσεων και του δανεισμού των εταιριών κατά το α’ εξάμηνο του 2022; Πόσο αυξήθηκε σε σχέση με το παρελθόν; Πού κυμαίνεται το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που αναγράφουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές, από την άνοδο των επιτοκίων, για τα αποτελέσματα των εταιριών; (εδώ)

Lamda Development: Η θέση μας για τη μετοχή της εταιρίας

Επί χρόνια, παραμένουμε επιφυλακτικοί για τη μετοχή της Lamda. Όμως, μέχρι ποιό σημείο θα πρέπει να επιμένουμε στην άποψη αυτή. Εξετάζουμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του έργου στο Ελληνικό, κατά τα τελευταία χρόνια και αναζητούμε τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να μας κάνουν να αλλάξουμε την άποψη μας. (εδώ)

 

Τα Χαρτοφυλάκια

Οι αποδόσεις και τα στατιστικά των χαρτοφυλακίων του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” και του “Τεχνικού Χαρτοφυλακίου” του Δημήτρη Δημόπουλου. (εδώ)

Χρηματιστήριο Ινδίας: Θα έχει την καλύτερη επίδοση φέτος;

Η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ήδη, από την αρχή του έτους, σειρά άρθρων σε διεθνή περιοδικά, αναφέρουν ότι, με αλλαγές στη νομοθεσία της, προσπαθεί να προσελκύσει εγκαταστάσεις εταιριών, που σήμερα λειτουργούν στην Κίνα. Στο μεταξύ, η χρηματιστηριακή της αγορά, αν και πτωτική, δείχνει να έχει την καλύτερη επίδοση, από τις βασικές διεθνείς αγορές. Θα μπορέσει να διατηρήσει την πρώτη θέση, μέχρι το τέλος του έτους; (εδώ)

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text