Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Credit Suisse: Υπό πίεση η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα

Credit Suisse: Υπό πίεση η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε επικίνδυνη περιδίνηση βρίσκεται πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζας της Ελβετίας, Credit Suisse, με τις μετοχές της σε ελεύθερη πτώση να έχουν χάσει το 25% της αξίας τους στη διάρκεια του περασμένου μήνα, το δε κόστος ασφάλισης των ομολόγων της (cds) να έχει εκτοξευθεί κατά 15% στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και να παραμένει σε ανοδική πορεία. Χθες η κατάσταση στην αγορά παρέμεινε στο ίδιο μοτίβο, με τη μετοχή της Credit Suisse να υποχωρεί κατά περαιτέρω 9% κάτω από τα 4 ελβετικά φράγκα, γύρω στα 3,67 ελβετικά φράγκα, που σημαίνει περίπου τον ίδιο αριθμό ευρώ.

Οι επιθετικές κινήσεις της αγοράς αντανακλούν την εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας της ελβετικής τράπεζας, που στη διάρκεια των τελευταίων ετών φέρεται να έχει εμπλακεί σε σειρά σκανδάλων απάτης, ξεπλύματος χρήματος, εσφαλμένων επενδυτικών επιλογών και κακοδιαχείρισης έως και κατασκοπείας εις βάρος των υπαλλήλων της. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς παρομοιάζουν, μάλλον άστοχα, την περίπτωση της Credit Suisse με την κρίση που αντιμετώπισε προ εξαετίας η εμβληματική γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Σε αντίθεση με τον άλλοτε πανίσχυρο τραπεζικό κολοσσό της Γερμανίας, η ελβετική τράπεζα παραμένει κερδοφόρα, διαθέτει άφθονη ρευστότητα και παρά την εκτόξευση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της, πόρρω απέχει από την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Deutsche Bank. Η ελβετική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κλίμακας αντίστοιχης με εκείνη που οδήγησαν την Deutsche Bank στα δικαστήρια και σε συμφωνίες για αποζημιώσεις ύψους 7,2 δισ. δολ. Ο λόγος ίδιων κεφαλαίων της Credit Suisse βρίσκεται, άλλωστε, στο 13,5% και είναι σαφώς υψηλότερος του 10,8% του αντίστοιχου της Deutsche Bank πριν από έξι χρόνια.

Η μεγάλη πτώση των μετοχών, πάντως, έχει μειώσει την κεφαλαιοποίηση της ελβετικής τράπεζας περίπου στα 10 δισ. ελβετικά φράγκα, όταν μέχρι το τέλος Μαρτίου του περασμένου έτους υπερέβαινε τα 30 δισ. ελβετικά φράγκα. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί η υποψία πως ο επενδυτικός βραχίονας της ελβετικής τράπεζας έχει κρυφές υποχρεώσεις μεγάλου ύψους. Την Παρασκευή, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούρλιχ Κέρνερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Ιουλίου, επιχείρησε να καθησυχάσει το προσωπικό της τράπεζας ότι διαθέτει «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα». Δεσμεύθηκε μάλιστα να ενημερώνει τακτικά τους υπαλλήλους μέχρις ότου παρουσιάσει το νέο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας, στις 27 Οκτωβρίου. Είχε ζητήσει νωρίτερα από τους επενδυτές και τους πιστωτές της τράπεζας πίστωση χρόνου 100 ημερών μέχρις ότου παρουσιάσει το εν λόγω πλάνο. Οπως επισημαίνουν, όμως, παράγοντες της αγοράς, η ανησυχητική πτώση των μετοχών και η αύξηση του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της Swisse κάνουν το χρονικό αυτό διάστημα να φαίνεται πολύ μεγάλο.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πάντως, τα στελέχη της ελβετικής τράπεζας επιδόθηκαν σε πραγματικό μπαράζ από, ατελέσφορες όπως απεδείχθη, τηλεφωνικές συνομιλίες για να πείσουν τους πελάτες της πως η Credit Suisse διαθέτει υψηλό δείκτη ίδιων κεφαλαίων και επαρκή ρευστότητα. Μιλώντας στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, στέλεχος της τράπεζας αναφέρθηκε στις προσπάθειες αυτές, αλλά και «στα μηνύματα συμπαράστασης που λαμβάνουν από κορυφαίους επενδυτές της». Το ίδιο στέλεχος διέψευσε, άλλωστε, πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η τράπεζα έχει προσεγγίσει επενδυτές προκειμένου να αντλήσει νέα κεφάλαια. Οπως τόνισε, η Credit Suisse προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μια τέτοια κίνηση, καθώς η μετοχή της βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η υποβάθμιση του χρέους της έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους του δανεισμού της.

Το πρόγραμμα που εκπονεί και ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στον επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας και ενδεχομένως χιλιάδες απολύσεις.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text