Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στα ορυκτά καύσιμα

Ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στα ορυκτά καύσιμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης επιστρέφουν στα ορυκτά καύσιμα

Ηενεργειακή εταιρεία Orsted της Δανίας προχωρά σε επανεκκίνηση εργασιών σε τρεις εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων της, μετά από εντολή των αρμόδιων αρχών της χώρας, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για τον δύσκολο χειμώνα εν μέσω κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης.

Σε δήλωση το Σαββατοκύριακο, ο υπό κρατικό έλεγχο όμιλος Orsted ανέφερε ότι ο αναπροσανατολισμός στοχεύει «στο να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στη Δανία».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η οδηγία αφορά στη «μονάδα 3 του ηλεκτρικού σταθμού Esbjerg και στη μονάδα 4 στον σταθμό παραγωγής ενέργειας Studstrup, που αμφότερες χρησιμοποιούν άνθρακα ως κύρια πηγή καυσίμου και τη μονάδα 21 στο εργοστάσιο αιχμής Kyndby, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο ως καύσιμο».

Ο ηλεκτρικός σταθμός Esbjerg είχε προγραμματιστεί για... παροπλισμό στις 31 Μαρτίου 2023, πρόσθεσε, ενώ οι άλλες δύο μονάδες είχαν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας.

Επιστρέφει στον λιγνίτη η γερμανική RWE

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της Orsted, άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία, η γερμανική RWE, είχε ανακοινώσει ότι τρεις από τις μονάδες λιγνίτη θα επανενταχθούν προσωρινά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η RWE διευκρίνισε ότι κάθε μία από τις μονάδες έχει χωρητικότητα 300 μεγαβάτ.

Στην Ελλάδα, δύο ιδιωτικά ορυχεία, Βεύης και Αχλάδας, θα μπορούσαν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στον στόχο για διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ που επιβάλλει η ενεργειακή κρίση.

Τα νέα έρχονται τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η Ρωσία υπήρξε ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με την Eurostat.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text