Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | UBS: Ο πληθωρισμός μπορεί να έφτασε στο peak αλλά οι κινδύνοι παραμένουν

UBS: Ο πληθωρισμός μπορεί να έφτασε στο peak αλλά οι κινδύνοι παραμένουν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για άλλη μια φορά, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε ανοδική έκπληξη κι ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο ιστορικό υψηλό του 10%. Σε επίπεδο χώρας, η ανοδική έκπληξη ήρθε σε μεγάλο βαθμό από την Ολλανδία, όπου ο βασικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 4,5 μονάδες στο 17,1% ετησίως, κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού πληθωρισμού κατά 25,4 μονάδες στο 113,8% ετησίως.

Αυτό αναφέρει η UBS σε έκθεσή της με τίτλο «Eυρωζώνη: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Αυτό πρέπει να είναι το peak», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι ο πληθωρισμός τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών διαμορφώθηκε σε 5,6% και 4,3% ετησίως, αντίστοιχα. «Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πληθωρισμός των τροφίμων (11,8% ετησίως μετά από 10,6%) συνέβαλε επίσης ανοδικά στον μετρούμενο πληθωρισμό» γράφουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κύρια έκπληξη, προήλθε από την ενέργεια, η οποία σε αντίθεση με τις προσδοκίες για μικρή πτώση αυξήθηκε κατά 2,2 μονάδες στο 40,8% ετησίως.

Το άλμα της Ολλανδίας και η μεικτή εικόνα σε άλλες χώρες

Μακράν η μεγαλύτερη έκπληξη τον Σεπτέμβριο ήρθε από την Ολλανδία, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες στο 17,1% ετησίως, γράφει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι η εικόνα για τις υπόλοιπες μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης είναι μεικτή: ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε έκπληξη προς τα πάνω, καθώς διαμορφώθηκε στο 10,9% ετησίως (από 8,8%) λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των υπηρεσιών μεταφορών. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία κατέγραψε μια «αιφνιδιαστική πτώση» υποχωρώντας στο 6,2% ετησίως (από 6,6%) και στο 9,3% (από 10,5%), αντίστοιχα.

Ο ιταλικός πληθωρισμός αυξήθηκε -όπως αναμενόταν- στο 9,5%.

Ενεργειακή στήριξη: ο αντίκτυπος των πρόσφατων ανακοινώσεων στον πληθωρισμό

Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες πρόσθετα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης ως απάντηση στην απότομη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών. Η τελευταία ανακοίνωση ήρθε από τη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση αποκάλυψε τα σχέδιά της για μια «προστατευτική ασπίδα» για τη χρηματοδότηση ενός ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου για το οποίο έχει προβλεφθεί κονδύλι έως και 200 ​​δισ. ευρώ (5,6% του ΑΕΠ).

Δεδομένου ότι η ακριβής εφαρμογή του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου είναι ακόμη υπό συζήτηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τα αποτελέσματα να αναμένονται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο πληθωριστικός αντίκτυπος είναι εξαιρετικά αβέβαιος σε αυτό το σημείο. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα εγκαταλείψει μια εισφορά στους λογαριασμούς φυσικού αερίου οικιακής χρήσης (ισχύει από τον Οκτώβριο). Η UBS εκτιμά ότι με την εγκατάλειψη της εισφοράς φυσικού αερίου, αλλά τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο να προχωρά (στο 7% αντί για 19%), οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου στη Γερμανία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 5% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, εξέλιξη που θα αφαιρούσε 0,8 μονάδες από τον γερμανικό τίτλο πληθωρισμός και 0,3 μονάδες από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, υπολογίζουν ότι το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για ένα «φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» θα μπορούσε να μειώσει τον γερμανικό πληθωρισμό κατά περίπου 0,5-0,6 μονάδες μόλις εφαρμοστεί και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό κατά 0,1-0,2 π.μ.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η τελευταία ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι από τον Νοέμβριο θα περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος

Η μέση ποσότητα κατανάλωσης ενέργειας στο επίπεδο του Ιανουαρίου 2022 υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις ολλανδικές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% περίπου και τον ολλανδικό πληθωρισμό κατά περίπου 2 π.μ. (μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά 0,1 π.μ.).

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι στο αποκορύφωμά του, αλλά ο κίνδυνος παραμένει ανοδικός

Δεδομένων των σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την εισφορά φυσικού αερίου και των σχεδίων πολλών κυβερνήσεων (Γερμανίας και Ολλανδίας) να θεσπίσουν ανώτατα όρια τιμών στις τιμές λιανικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένουμε στην άποψη ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσει τον Οκτώβριο, αναφέρει η UBS και προσθέτει: « Συνολικά, συνεχίζουμε να προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 8,1% το 2022 και 4% το 2023. Ωστόσο, ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό παραμένει ανοδικός, καθώς σχετίζεται με την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας βραχυπρόθεσμα και τον κίνδυνο ισχυρότερης από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών μεσοπρόθεσμα».

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text