Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πιθανότατα, εξελίσσεται ένα “bear market rally”

Πιθανότατα, εξελίσσεται ένα “bear market rally”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιθανότατα, εξελίσσεται ένα “bear market rally”

Χθες (3/10/2022) και ιδίως σήμερα, παρατηρείται μία ανοδική κίνηση στις χρηματιστηριακές αγορές όλου του κόσμου.

Πρόκειται για έναρξη μιας μακροχρόνιας ανοδικής κίνησης; Πρόκειται για ένα νέο “bear market rally” (ανοδική κίνηση σε μία πτωτική αγορά); Πρόκειται για μία απλή αναπήδηση; Πού οφείλεται η κίνηση αυτή;

 

Θα ξεκινήσουμε με το τελευταίο.

Μία ανοδική κίνηση κατά τη διάρκεια μιας έντονα πτωτικής αγοράς, είναι φυσιολογική. Οι περισσότεροι, θα θυμάστε πολλές, κατά τη διάρκεια της πτώσης των περιόδων 2000-2003 ή 2009-2012. Οι αγορές ούτε ανεβαίνουν “μονοκόμματα”, αλλά ούτε και πέφτουν.

 

Χθες, ανακοινώθηκαν διάφοροι μακροοικονομικοί δείκτες για τις ΗΠΑ, οι οποίοι έδειχαν ότι, η οικονομία όντως αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Για παράδειγμα, δείτε τους δείκτες:

ISM Manufacturing Purchasing Managers Index (PMI) - εδώ

ISM Manufacturing New Orders Index - εδώ

ISM Manufacturing Employment - εδώ

 

Πρόκειται για πολύ σημαντικούς δείκτες, που δείχνουν το επίπεδο της βιομηχανικής δραστηριοποίησης και την απασχόληση στη βιομηχανία. Οι δείκτες, ανακοινώθηκαν χειρότεροι απ’ ότι αναμένονταν και έδειξαν ότι αρχίζουν και συσσωρεύονται προβλήματα.

 

Η λογική της αγοράς, που αυτό το καιρό, η κύρια αγωνία της είναι το επίπεδο των επιτοκίων, εκδηλώθηκε με το “τα πράγματα δεν πάνε καλά, άρα, η FED θα το δει αυτό και θα περιορίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια”. Και έτσι, άρχισαν να υποχωρούν τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα αυτή την περίοδο και προσελκύουν αγοραστές, βραχυχρόνιους ή μακροχρόνιους. (Δείτε τον πίνακα επιτοκίων, εδώ - δείτε στο πλαίσιο United States, στο κάτω μέρος της σελίδας).

 

Η άνοδος των τιμών των ομολόγων (πτώση των αποδόσεών τους) πάντα μεταδίδεται στις χρηματιστηριακές αγορές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου η αναστάτωση είναι μεγάλη.

 

Όμως, υποχωρούν μόνιμα τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων;

Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα. Η αγορά των ομολόγων είναι μία πολύ δύσκολη αγορά και δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει με μεγάλη βεβαιότητα.

Μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε. Η εκτίμησή μας είναι πως όχι. Η υποχώρηση δεν είναι μόνιμη. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν υψηλότερες αποδόσεις. Άλλωστε, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Δείτε πώς έχει σήμερα η κατάσταση στη σχέση 2ετών, 10ετών ομολόγων και επιτοκίων FED. Όπως έχουμε αναφέρει, η κίνηση του επιτοκίου των 2ετών, συσχετίζεται άμεσα με τα επιτόκια της FED και μάλιστα, ιστορικά προηγείται αυτών.

Δείτε το διάγραμμα, εδώ (τιμές της 3/10/2022).

 

Εκτιμούμε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα και που ίσως συνεχιστεί και στις επόμενες μέρες, είναι κάτι παροδικό.

Δείτε την πορεία πτώσης του Nasdaq στις περιόδους 1973 και 2022 (κρίνουμε ότι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα διαγράμματα που έχουμε κατασκευάσει). Βλέπουμε ότι, η πορεία πτώσης, συχνά διακόπτεται από “bear market rallies”.

Δείτε εδώ.

 

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 820 μονάδες. Προς το παρόν, απέχει αρκετά από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 (βρίσκεται στις 874 μονάδες).

Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία μόνιμη άνοδο και συνεπώς, θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, εάν προκύψει περίπτωση “τομής” του ΚΜΟ-200 από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη. (Δείτε εδώ).

 

Νεότερο σχόλιο θα υπάρξει αύριο το πρωί, πριν από το άνοιγμα της αγοράς.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text