Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Όχι, η Credit Suisse δεν είναι η "Lehman Brothers του 2022"

Όχι, η Credit Suisse δεν είναι η "Lehman Brothers του 2022"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι ανησυχίες για την οικονομική υγεία του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse κατά το Σαββατοκύριακο πυροδότησαν φόβους στην αγορά για μια κατάρρευση "τύπου Lehman Brothers". Οι φήμες έφεραν την κεφαλαιακή θέση της Credit Suisse να βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, με τη μετοχή της να κατρακυλά σε ιστορικά χαμηλά τη Δευτέρα και οι συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) της τράπεζας να εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Ο τίτλος της Credit Suisse υποχώρησε το πρωί της Δευτέρας σε νέο χαμηλό, στα 3,70 δολάρια, για να ανακάμψει άνω των 4 δολαρίων μέσα στην ημέρα ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της. Από την αρχή της χρονιάς, η Credit Suisse έχει βυθιστεί κατά περίπου 60%, και βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση στην ιστορία της.

Οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να χρεοκοπήσει η Credit Suisse παρά την εκτίναξη των CDS της τράπεζας τη Δευτέρα. Οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street δεν συμφωνούν με τους ψιθύρους για μια νέα "Lehman Brothers", και μια κρίση που θα κλυδώνιζε το χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως το 2008.

"Ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό σημείο από ό,τι το 2008, όταν συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά τις τεράστιες ζημιές σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα", παρατηρεί ο James Angel, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Georgetown. Αν και η αγορά έχει συνειδητοποιήσει τις "οδυνηρές συνθήκες", διακρίνοντας την επικείμενη ύφεση στον ορίζοντα, "δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο συστημικό πρόβλημα που να επηρεάζει τους πάντες, όπως το 2008", προσθέτει ο ίδιος.

Επιπλέον, σήμερα οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πολύ πιο αυστηρή εποπτεία από τις ρυθμιστικές Αρχές σε σύγκριση με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, και περνούν από πιο αυστηρά stress tests για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Εντούτοις, τα spreads των CDS της Credit Suisse εκτινάχθηκαν επειδή η αγορά σκέπτεται… σαν να είδε κατσαρίδα: "Εάν υπάρχει μία τράπεζα με αδύναμη –σε επίπεδο κινδύνου– κεφαλαιακή θέση, τότε θα υπάρχουν και άλλες", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Angel.

Η Credit Suisse είναι "παγιδευμένη σε ένα καταδικαστικό σενάριο", όπου οι κακές ειδήσεις στέλνουν στα ύψη τα CDS και "στα τάρταρα" τη μετοχή, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να καθησυχάσει την αγορά, λέει ο ιδρυτής της Vital Knowledge, Adam Crisafulli. "Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να σπεύσουν να αγοράσουν μετοχές της Credit Suisse, παρόλο που αμφιβάλλουμε ότι επίκειται κάποιου είδους κατάρρευση τύπου Lehman Brothers", προσθέτει.

Το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, θα ήταν να υποβάλει αίτημα πτώχευσης η ελβετική τράπεζα, προκαλώντας αρνητικές εν γένει γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς θα πρόκυπτε ζήτημα με την έκθεση των αντισυμβαλλομένων μερών. Προτού φτάσει εκεί όμως, η τράπεζα ήδη θα είχε δηλώσει αδυναμία να χρηματοδοτήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Με βάση αυτό το σενάριο, "το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι ρυθμιστικές αρχές", λέει ο Angel. Ο Όμιλος πιθανόν να αναγκαστεί να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση ή να λάβει πιστωτικά διευκόλυνση από κάποια κεντρική τράπεζα.

Στο παρελθόν, τα "προβληματικά" χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προσπαθήσει να διορθώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πουλώντας περιουσιακά στοιχεία ή συμφωνώντας με ένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την εξαγορά ή τη συγχώνευσή τους. Μια λύση –τύπου 2008– όταν επενέβη η ελβετική κεντρική τράπεζα με έκτακτη χρηματοδότηση προς οντότητες όπως η UBS, θα ήταν σήμερα η τελευταία επιλογή των ρυθμιστικών Αρχών προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Μια "κατάρρευση τύπου Lehman" παραμένει το πιο απίθανο σενάριο, υποστηρίζει ο Angel, καθώς η κατάσταση της Credit Suisse είναι διαφορετική: η ελβετική τράπεζα κλυδωνίστηκε από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια και σήμερα πληρώνει το τίμημα.

Οι αναλυτές της KBW παρομοίασαν την κατάσταση της Credit Suisse με εκείνη της Deutsche Bank το 2016, όταν η γερμανική τράπεζα αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα με τη ρευστότητά της. Η Deutsche Bank βρισκόταν τότε στο επίκεντρο μιας ομοσπονδιακής έρευνας για τίτλους που καλύπτονταν από ενυπόθηκα δάνεια, τα CDS της εκτινάχθηκαν, η πιστοληπτική της ικανότητα υποβαθμίστηκε και έχασε πελάτες. Εντέλει, η κρίση αποκλιμακώθηκε, αφού η τράπεζα συμβιβάστηκε με ένα χαμηλότερο του αναμενομένου ποσό και άντλησε νέα κεφάλαια ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ο CEO της Credit Suisse, Ulrich Körner, ανέφερε σε σημείωμά του το Σαββατοκύριακο ότι η τράπεζα βρίσκεται σε μια "κρίσιμη συγκυρία" ενόψει της προσπάθειας αναδιάρθρωσής της, ωστόσο έστειλε το μήνυμα στο προσωπικό να μην συγχέουν "τις διακυμάνσεις στην απόδοση της μετοχής με την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα της τράπεζας". Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, η Credit Suisse συζητά την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ στις 27 Οκτωβρίου η τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου και ένα νέο στρατηγικό σχέδιο.

Πρόσφατα οι αναλυτές της Deutsche Bank και της KBW εκτίμησαν ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Credit Suisse θα κοστίσει περίπου 4 δισ. δολάρια.

Κινούμενη κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, η μετοχή της Credit Suisse συστήνεται πλέον ως "buy για τους τολμηρούς", σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής τον Andrew Coombs. Υπάρχει "σημαντικό ρίσκο εκτέλεσης" του νέου στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας και οι αγορές τιμολογούν από τώρα μια ήπια αύξηση κεφαλαίου, ανέφεραν οι αναλυτές, σημειώνοντας πως δεν πιστεύουν ότι θα δούμε επανάληψη του 2008. Οι αναλυτές της JPMorgan τόνισαν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα ότι η Credit Suisse εξακολουθεί να διαθέτει "υγιή" κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2022.

 

πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text