Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Ποια είναι η αμερικανική LDA Capital που θέλει να επενδύσει στην Προοδευτική;

Ποια είναι η αμερικανική LDA Capital που θέλει να επενδύσει στην Προοδευτική;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποια είναι η αμερικανική LDA Capital που θέλει να επενδύσει στην Προοδευτική;

Μια χαμηλού προφίλ, αλλά εξαιρετικά κινητική, αμερικανική επενδυτική εταιρεία, η LDA Capital από το Λος Άντζελες, που ίδρυσαν το 2018 οι Anthony Romano και Warren Baker, έχει συνάψει συμφωνία σταδιακής απόκτησης μετοχών της Προοδευτική. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της τελευταίας στο ΧΑ, η LDA Capital Limited  συμφώνησε να της προσφέρει χρηματοδότηση «έως του ποσού 20 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, σε βάθος τριετίας. Η τιμή διάθεσης θα καθορίζεται στο χρονικό διάστημα της κάθε αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου». Τα κεφάλαια, υποστηρίζει η διοίκηση της Προοδευτικής, θα χρησιμοποιηθούν «για να υποστηρίξει και να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία δεν έχει πλέον καμία δραστηριότητα, ενώ ανενεργές είναι και οι θυγατρικές της σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη με προσφυγές από διαφόρους που ζητούν περί τα εννέα εκατ. ευρώ ενώ και η ίδια έχει αντίστοιχες απαιτήσεις από το δημόσιο. Εσχάτως, η σημερινή διοίκηση δηλώνει πως επιδιώκει την επαναδραστηριοποίησή της με επίκεντρο της ΑΠΕ.

Από την ανακοίνωση της Προοδευτικής φαίνεται πως η LDA Capital θα ακολουθήσει και στην περίπτωση της ελληνικής εταιρείας το μοντέλο που έχει εφαρμόσει αρκετές φορές στο εξωτερικό. Ερχεται να χρηματοδοτήσει εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους και πιστοληπτικής ικανότητας, μέσω σταδιακής αγοράς μετοχών. Παράλληλα, βέβαια, κινείται και σε μεγαλύτερες συμφωνίες με εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια.

Οι συμφωνίες τύπου Προοδευτικής είναι, πάντως, δομημένες με συγκεκριμένο τρόπο. Η LDA Capital συμφωνεί να χρηματοδοτήσει με συγκεκριμένα κεφάλαια μια εταιρεία εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Η διοίκηση της εταιρείας αποφασίζει πότε θα ζητήσει, σταδιακά, τα κεφάλαια (π.χ. τα 20 εκατ. ευρώ που περιμένει η Προοδευτική) εκδίδοντας νέες μετοχές τις οποίες αποκτά η LDA Capital και στη συνέχεια τις μεταπωλεί στην αγορά στην περίπτωση μιας εισηγμένης εταιρείας. Ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν και η τιμή που θα αγοράσει η LDA Capital προσυμφωνείται με βάση συγκεκριμένη φόρμουλα (και με τη σχετική έκπτωση). Η αμερικανική εταιρεία εμφανίζεται να έχει συμμετάσχει σε πλήθος συμφωνιών με «προβληματικές» εταιρείες, όπως είναι η Προοδευτική, ανά τον κόσμο.

 

Φώτης Κόλλιας

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text