Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΔΕΗ: Στη μάχη της ενεργειακής ασφάλειας και η «Πτολεμαΐδα 5»

ΔΕΗ: Στη μάχη της ενεργειακής ασφάλειας και η «Πτολεμαΐδα 5»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα δοκιμαστικά για τη λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5».

Αυτό αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ στον ΟΤ, προσδιορίζοντας την παραγωγή των πρώτων Μεγαβατώρων ηλεκτρικής ενέργειας μετά από περίπου 25 ημέρες. Και από τον Ιανουάριο η καινούργια μονάδα θα μπει σε κανονική εμπορική λειτουργία.

Η «Πτολεμαϊδα 5» έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα των όπλων που έχει ρίξει στη μάχη η κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Η ισχύς της 610 MW αναμένεται να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση σε ποσότητες φυσικού αερίου, καύσιμο το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχτεί για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών.

Όπως αναφέρουν πηγές της δημόσιας εταιρείας η «Πτολεμαϊδα 5» βρίσκεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών βασικών στοιχείων του παραγωγικού και μηχανολογικού της εξοπλισμού. Εδώ και λίγες μέρες έχει ανάψει το καζάνι με καυστήρες πετρελαίου προκειμένου να επιτευχθεί η ποιότητα του ατμού που απαιτείται.

Την επόμενη εβδομάδα, ο προγραμματισμός θέλει να διεξάγονται δοκιμαστικές καύσεις με λιγνίτη, ενώ τη μεθεπόμενη θα γίνουν τα τεστ ηλέκτρισης με τους μεγάλους μετασχηματιστές.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαϊδα 5» προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα συγχρονιστεί ώστε να τεθεί πλήρως σε δοκιμαστική λειτουργία παράγοντας τις πρώτες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Η εμπορική λειτουργία του με την ένταξη του στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένεται τον Ιανουάριο.

Λιγνιτική παραγωγή

Την ίδια στιγμή αυξάνεται σταδιακά και η λιγνιτική παραγωγή στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου για την αύξηση της συμμετοχής της στο ενεργειακό μίγμα.

Με τον τρόπο αυτό και το προσωρινό «πάγωμα» του κλεισίματος των λιγνιτικών εργοστασίων επιχειρείται η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Αύγουστο η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος αυξήθηκε κατά 27,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Ιούλιο ανέβηκε πάνω από 61% έναντι του Ιουλίου του 2021, ενώ τον Ιούνιο καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός της παραγωγής.

Τελικός στόχος είναι για 12 μήνες η ηλεκτροπαραγωγή από το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο να διπλασιαστεί και να ανέλθει στις 10 TWh.

Χρήστος Κολώνας

 

Πηγή:ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text