Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | IEA: Στο 90% η πληρότητα της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Εφιαλτικό το σενάριο για το 2023

IEA: Στο 90% η πληρότητα της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Εφιαλτικό το σενάριο για το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
IEA: Στο 90% η πληρότητα της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Εφιαλτικό το σενάριο για το 2023

Προειδοποίηση απηύθυνε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι αν και η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης για αυτόν τον χειμώνα είναι σχεδόν πλήρης, ο επόμενος προβλέπεται πάρα πολύ δύσκολος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Οικονομικού Συμβουλίου της Φινλανδίας, ο Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι σχεδόν το 90% της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτο.

«Θα προτιμούσα οι ευρωπαϊκές χώρες να ήταν πολύ πιο ευκίνητες, πολύ πιο γρήγορες σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις τους στις συστάσεις μας», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο σχέδιο 10 σημείων του ΙΕΑ για τον τρόπο μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αλλά στο σημείο που βρισκόμαστε είμαστε καλά και περιμένω ότι, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις — σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο – και αν ο χειμώνας… είναι ένας κανονικός χειμώνας, η Ευρώπη θα μπορέσει να τον περάσει με κάποια προβλήματα, αλλά θα φτάσει ομαλά στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο».

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, μέχρι τότε τα επίπεδα αποθήκευσης πιθανότατα θα έχουν μειωθεί μεταξύ 25% και 30%. «Το ερώτημα είναι, πώς θα πάμε από το 25% ή το 30% στο 80-90% τον χειμώνα του 2023;»

«Αυτό που μας βοήθησε αυτή τη φορά, είναι ότι πήραμε λίγο αέριο από τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες», είπε. Επιπλέον, η Κίνα είχε εισαγάγει «λιγότερο αέριο από το κανονικό» λόγω αυτού που ο Μπιρόλ αποκάλεσε «πολύ υποτονικές οικονομικές επιδόσεις».

Το σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να αλλάξει το 2023, ειδικά όσον αφορά την Κίνα. «Το επόμενο έτος, εάν οι εισαγωγές κινεζικού φυσικού αερίου αυξηθούν με την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας,οι μήνες από τον Μάρτιο έως τον επόμενο χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολοι».

«Και αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας αναμένεται να είναι πολύ περισσότερο», είπε, προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες έπρεπε να ξεκινήσουν από σήμερα.

Τα σχόλια του Μπιρόλ έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου στην ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat, αλλά σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο IEA ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν σημειώσει σημαντική μείωση φέτος.

«Παρά τη διαθέσιμη ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς, η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά σχεδόν 50% ετησίως από τις αρχές του 2022», ανέφερε η τελευταία Έκθεση για την Αγορά φυσικού αερίου του οργανισμού.

«Στο τρέχον πλαίσιο, η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον ρωσικό αγωγό δεν μπορεί να αποκλειστεί ενόψει της περιόδου θέρμανσης 2022/23 — όταν η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι στο πιο ευάλωτο σημείο», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

 

Δείτε την έκθεση εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text