Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα - Οργή ΗΠΑ

Ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα - Οργή ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε μείωση του ορίου παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα συμφώνησε ο OPEC+, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία - OPEC+) από το 2020, αν και αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος.

Αυτό καθώς αρκετές χώρες του Οργανισμού αντλούν πολύ λιγότερο πετρέλαιο από ό,τι προβλέπεται στις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται ήδη στα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, με τα τρέχοντα δεδομένα παραγωγής μια μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στον στόχο του ομίλου θα απαιτούσε από οκτώ μόλις χώρες να περιορίσουν την πραγματική τους παραγωγή, με το πραγματικό ύψος της μείωσης να αντιστοιχεί τελικά στα περίπου 880.000 βαρέλια την ημέρα.

Όπως υπολογίζει η Goldman Sachs δε, η πραγματική περικοπή είναι ακόμα μικρότερη της τάξεως των 400.000 με 600.000 βαρελιών ημερησίως.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τη μεγάλη μείωση που συμφωνήθηκε οι τιμές του πετρελαίου (Brent) έφτασαν να υποχωρούν κατά 0,4% (στα 91,35 δολ. το βαρέλι) λίγο αφότου έγινε γνωστή η απόφαση.

Στη συνέχεια ωστόσο ανέκαμψαν γρήγορα και επανήλθαν σε θετικό έδαφος (+0,9% στα 92,69 δολ.) αν και αυτό αποδίδεται περισσότερο στα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειξαν απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση του OPEC+ ήρθε παρά την αντίθετση των ΗΠΑ, οι οποίες σύμφωνα με πηγή που μίλησε το Reuters είχαν ζητήσει από τον Οργανισμό να μην μειώσει την παραγωγή του λέγοντας ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας δεν υποστηρίζουν μία τέτοια εξέλιξη.

Λευκός Οίκος: O OPEC+ κατέστησε σαφές ότι ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία

Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ να δηλώνει πως η εν λόγω επιλογή καθιστά σαφές ότι ο Οργανισμός ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία.

Η Ζαν Πιερ είπε ότι η απόφαση συνιστά "λάθος" και είναι αποτέλεσμα εσφαλμένης κρίσης.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας της χώρας, ώστε να περιορίσουν τον έλεγχο του OPEC+ στις τιμές μετά την "κοντόφθαλμη" μείωση παραγωγής που αποφάσισε.

Όπως μετέδωσε το Reuters, σε δήλωση που έκαναν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπράιαν Ντις, ανέφεραν ότι "ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του OPEC+ ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία".

Οι ίδιοι προσέθεταν ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίσει τις αποδεσμεύσεις πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, κατά πώς κρίνεται απαραίτητο.

Σύμφωνα με το foxbusiness, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποδεσμεύσει 10 εκατ. βαρέλια επιπλέον από τα αποθέματα, πέραν των 180 εκατ. βαρελιών που είχε αποφασίσει τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η JPMorgan θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως η Ουάσινγκτον θα εφαρμόσει αντίμετρα στην απόφαση του OPEC, αποδεσμεύοντας αργό από τα στρατηγικά αποθέματα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text