Οι άγγελοι “κακών” ειδήσεων…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

- Κύριε (τάδε) -απευθυνόμουν σε ένα συνδρομητή μας- θα έρθετε την επόμενη Κυριακή στην πρωινή συνάντηση;

- Όχι κύριε Σιάτρα, δε θα έρθω. Θα μας “μαυρίσετε” την ψυχή. Θα μιλάτε πάλι για το πόσο θα πέσουν οι αγορές.

 

Ομολογώ ότι με σόκαρε η απάντηση του συνδρομητή μας. Και με προβλημάτισε. Και αντιλήφθηκα, για μία ακόμη φορά, ότι ο κόσμος θέλει να του μιλάς ευχάριστα, ακόμη και όταν ένα Χρηματιστήριο καταρρέει. Άλλωστε, οι άγγελοι κακών ειδήσεων, πάντα κινδύνευαν να χάσουν το κεφάλι τους.

 

Λοιπόν, για όσους έρθουν στη συνάντηση της επόμενης Κυριακής, δε θα μιλήσουμε για την πτώση των αγορών. Ή μάλλον, θα αναφερθούμε, αλλά θα αναφερθούμε για λίγο. Επειδή, η πτώση των αγορών, μας συνδέει με τη στρατηγική στροφή που θα κάνουμε ως περιοδικό και ως εταιρία. Ήδη, το έχω συζητήσει με αρκετούς συνδρομητές που επικοινωνούν μαζί μας.

 

Από την εποχή της επανέκδοσης του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (τον Απρίλιο του 2018) θέλαμε να ασχοληθούμε με τις αγορές του εξωτερικού. Άλλωστε, το είχαμε αναφέρει και είχαμε κάνει και κάποιες απόπειρες. Όμως, η αμερικανική αγορά (αφού, σ’ αυτήν αναφερόμαστε κυρίως) προερχόταν από ένα “ράλι” που τότε έφτανε τα 9 χρόνια. Θα ήταν, πιστεύαμε, λάθος να ασχοληθούμε τότε. Βέβαια, ουδείς φανταζόταν ότι η φούσκα των αγορών θα φούσκωνε τόσο πολύ.

 

Σήμερα, τα δεδομένα αναπροσαρμόζονται, οι αγορές υποχωρούν και η “τράπουλα” ξαναμοιράζεται. Σταδιακά, θα αποβάλλουμε (και κυριώς θα αποβάλλουν οι αμερικάνοι) τη λογική της φούσκας, του άφθονου και φθηνού χρήματος και των μετοχών που ανεβαίνουν στη στρατόσφαιρα.

Οι τιμές θα προσγειωθούν και η πορεία θα γίνει πιο ομαλή. Θα είναι, πιστεύουμε, μία ευκαιρία, για όσους μείναμε έξω από την αμερικανική αγορά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, να ξαναδούμε τα πράγματα. Βέβαια, η κατάσταση δε θα είναι τόσο ρόδινη και τόσο εύκολη, όσο ήταν μέχρι σήμερα, όμως και πάλι, θα είναι, ό,τι καλύτερο θα μπορούν να προσφέρουν οι αγορές, σε ένα διεθνές περιβάλλον που βουλιάζει.

 

Θα πούμε και άλλα πράγματα και κυρίως, θα πείτε εσείς, αφού ο κύριος στόχος αυτής της συνάντησης, που ελπίζουμε να γίνει τακτική, είναι να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα, το “σφιγμό” του επενδυτικού κοινού. Και έτσι, να βελτιώνουμε την προσπάθειά μας και την παρουσία μας στο χώρο.

 

Η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ήταν, για μία ακόμη φορά, απογοητευτική. Με αξία συναλλαγών που έφτασε στα € 42,7 εκατομμύρια, ο μέσος όρος συναλλαγών για το μήνα Οκτώβριο, φτάνει στα € 45,1 εκατομμύρια ανά ημέρα. Τα μεγέθη αυτά, είναι προβληματικά. Και δείχνουν ότι, η ελληνική αγορά, απέχει αρκετά ακόμη από την ανάκαμψη.

 

Στην αμερικανική αγορά, η ανακοίνωση εξαιρετικών μεγεθών για τον τομέα της απασχόλησης (η ανεργία υποχώρησε στο 3,5%, δηλαδή, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 1968, δείτε εδώ), τρομοκράτησε τις αγορές, οι οποίες, τουλάχιστον μέχρι τις 6:30 μμ- υποχωρούν (εδώ).

Ισχυρίζονται οι αγορές, ότι με τόσο ισχυρά στοιχεία στην απασχόληση, η FED δε θα έχει λόγο να περιορίσει την αύξηση των επιτοκίων

Έχουμε εκφράσει την άποψή μας. Τα όσα συνέβησαν στην περασμένη δεκαετία, βίασαν τη λογική και τις ισορροπίες. Μία κοινωνία, ή ακόμη και ένα διεθνές σύστημα, δε μπορούν να έχουν, επί μακρόν, μηδενικά επιτόκια και άφθονο χρήμα. Τα επιτόκια, θα γυρίσουν στα προηγούμενα ιστορικά τους επίπεδα (μεταξύ 4,5% έως 5,0% για τις ΗΠΑ), αφού πρώτα αυξηθούν για να σπάσουν τη φούσκα (όχι μόνον στις αγορές) η οποία δεν είναι διατηρήσιμη. Βεβαίως, διατηρούμε τις απόψεις μας για την πορεία των αγορών.

 

Καλό σας βράδυ - Καλό Σαββατοκύριακο!

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text