Ο ταύρος, είναι πολύ "σκληρός" για να πεθάνει...
Κατά το 2022, στις ημέρες ανακοίνωσης του δείκτη του πληθωρισμού, στις ΗΠΑ, η μεταβλητικότητα στις χρηματιστηρακές αγορές κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ ο μέσος όρος διακύμανσης του δείκτη S&P (σε επίπεδο τιμών κλεισίματος) κυμαίνεται πάνω από +/- 2,0%.
Η σημερινή μέρα -επίσης μέρα ανακοίνωσης του δείκτη πληθωρισμού- είναι, επίσης, μία μέρα με εξαιρετικές διακυμάνσεις, σε όλες τις χρηματοοικονομικές αγορές του κόσμου.
Λίγο πριν από την ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού, ο δείκτης Nasdaq (μέσω του παραγώγου του), κέρδιζε, περίπου, 1,5%. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση του δείκτη, έφτασε να χάνει, περισσότερο από -3,0%.
Από την άλλη πλευρά, λίγο μετά την ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού, το επιτόκιο του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε στο 4,53%, μια τιμή που είχαμε να δούμε επί περισσότερα από 15 χρόνια. Στην αρχή του έτους βρισκόταν, περίπου, στο 0,2%. Οι διακυμάνσεις αυτές, είναι σπάνιες.
Σπάνιες είναι και οι μέρες που ζούμε. Μέχρι τώρα, αυτό το έχουμε καταλάβει. Παράλληλα, καταλαβαίνουμε ότι, η σημερινή περίοδος, θα καταγραφεί στα βιβλία της οικονομικής και της χρηματιστηριακής ιστορίας και θα αναφέρεται -όπως γίνεται σήμερα για την περίοδο του 1973- στα χρηματιστηριακά άρθρα και τις συζητήσεις, των επομένων δεκαετιών.
Λίγο μετά την πρώτη “ψυχρολουσία” από την ανακοίνωση του πληθωρισμού, οι δείκτες αντέδρασαν ανοδικά. Μία τέτοια αντίδραση, συχνά, είναι αντίδραση “πάτου” μιας πτωτικής πορείας. Μπορεί να υποδηλώνεται κάτι τέτοιο σήμερα;
Κατά την άποψή μας, όχι. Και ούτε υποδηλώνει ότι ο “πάτος” είναι κοντά. Υποδηλώνει ότι, ο “ταύρος” αντιστέκεται στο “θάνατό” του. Και, κατά την άποψή μας, η εξήγηση βρίσκεται στην ανέμελη κουλτούρα της εύκολης ανόδου που δημιούργησε η επί, περισσότερο από μία δεκαετία, ατμόσφαιρα του εύκολου και φτηνού χρήματος στις αγορές. Μπορεί να κάνουμε λάθος. Όμως, κάτι τέτοιο θα μας εξέπληττε. Όχι επειδή δε κάνουμε λάθη -κάνουμε και μερικές φορές πολλά. Όμως, ακόμη, δεν έχουν υπάρξει άλλα συνοδευτικά φαινόμενα των “πάτων”.
Προς το παρόν, διατηρούμε τις απόψεις μας για την πορεία των αγορών. Το ίδιο και για την ελληνική αγορά, η οποία εμφανίζεται να έχει εξαιρετικά μεγάλες αντοχές -καμία σχέση με τη συμπεριφορά της, κατά τη διάρκεια διεθνών κρίσεων, σε άλλες, αρκετά πρόσφατες, εποχές.
Αύριο, προγραμματίζουμε να δημοσιεύσουμε ένα τμήμα, του εισαγωγικού κειμένου τυ επόμενου τεύχους, το οποίο αναφέρεται στη σημαντική “στροφή” που κάνει το περιοδικό, το οποίο μεταβάλλει σημαντικά την ύλη του, συμπεριλαμβάνοντας πλέον ειδησεογραφία, ανάλυση και επενδυτκές απόψεις για τις διεθνείς μετοχές αγορές, ξεκινώντας με την αγορά των ΗΠΑ. Αυτό, θα δημοσιευτεί αύριο το απόγευμα.
Νωρίς το πρωί, λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, θα υπάρξει σύντομο άρθρο, που θα αναφέρεται στο κλείσιμο των διεθνών αγορών σήμερα.
Καλό σας βράδυ.

- Το σημερινό σχόλιο, θα δημοσιευθεί την Κυριακή
- Προβληματίζει η σημερινή πτώση των αμερικανικών αγορών
- Επερχόμενο σήμα εισόδου στην αγορά - Σχολιασμός για ΛΑΒΙ - ΜΥΤΙΛ - ΚΡΙ
- Lavipharm: Νέες προοπτικές για την εταιρία - νέες συνθήκες διαπραγμάτευσης για τη μετοχή
- Συνεχίζεται η αυτόνομη πορεία της ελληνικής αγοράς
- Ημέρα ανακοίνωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ
- Σκέψεις για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Global uncertainty is rising, and that is a bad omen for growth
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο