Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μεγάλες διακυμάνσεις και μεγάλη νευρικότητα. Το "κυνήγι" των δεικτών, κρύβει παγίδες.

Μεγάλες διακυμάνσεις και μεγάλη νευρικότητα. Το "κυνήγι" των δεικτών, κρύβει παγίδες.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Λίγο μετά το ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών, η εικόνα των δεικτών είχε ως εξής:

Dow Jones: 30.837,90 (+2,15%)

S&P: 3764,55 (+2,35%)

Nasdaq: (+2,78%)

Δείτε εδώ, "ζωντανά".

 

Κατά το τελευταίο διάστημα, η νευρικότητα στις αγορές είναι πολύ μεγάλη. Προς αυτό, παρασύρουν και τα μεγάλα ΜΜΕ. Χθες και σήμερα, το γύρισαν στο “αισιόδοξο προφίλ” και φιλοξενούν άρθρα και απόψεις, αρθρογράφων (και αναλυτών) που αναφέρουν ότι “ήρθε ο καιρός για να πάρετε θέσεις”, ότι ο S&P θα ανέβει μέχρι τις 4.150 μονάδες, στο ότι η FED θα αναγκαστεί να συγκρατήσει τα επιτόκια και άλλα πολλά.

Μέχρι πριν λίγες μέρες φιλοξενούσαν απόψεις αρθρογράφων που προέβλεπαν περαιτέρω πτώση των τιμών, έως και διάλυση των αγορών.

Έτσι γίνεται πάντα. Αυτή είναι η δουλειά των ΜΜΕ. Πρέπει να συμβαδίζουν με την επικαιρότητα και τις εξελίξεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ελληνικά. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με αυτά που διαβάζουμε. Και θα πρέπει να βάζουμε τη λογική μπροστά.

 

Την Κυριακή, στη συγκέντρωση που κάναμε, εξηγήσαμε την άποψή μας. Οι αμερικανικές αγορές βρέθηκαν σε κατάσταση “φούσκας”. Το αναλύσαμε και με διαγράμματα. Και, έχοντας -πικρή- εμπειρία από φούσκες (όταν εμφανίστηκαν και στην ελληνική αγορά - όμως, ήταν “ωραίες” εποχές εκείνες), αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι, όταν αρχίσει το ξεφούσκωμα της φούσκας, αυτό θα σταματήσει όταν βγει όλος ο αέρας από μέσα τους. Εκτιμούμε ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, η αγορά στο μέλλον, αν δεν ξεκαθαρίσει από τις φούσκες και αν δεν αποβληθεί η κάκιστη νοοτροπία της απληστίας και του εύκολου χρήματος που επικράτησε επί περισσότερο από μία δεκαετία.

 

Σήμερα, είχα πολλά τηλέφωνα από συνδρομητές που με ρωτούσαν για το τί συμβαίνει στην αγορά και το εάν αυτή θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Τα τηλέφωνα των συνδρομητών, είναι πάντα ευπρόσδεκτα και ευχάριστα. Όμως, γνωρίζετε ήδη πως, όταν έχουμε κάτι να εκφράσουμε, το εκφράζουμε μέσα από αυτή τη στήλη και από τις σελίδες του περιοδικού.

Η απάντησή μου είναι σταθερά -και συχνά και εκνευριστικά- η ίδια. Δεν έχουν ακόμη εξαληφθεί οι λόγοι που οδήγησαν τις αγορές στο παρόν σημείο. Και νομίζουμε ότι θα αργήσουν να εξαληφθούν, ενώ όλο και συσσωρεύονται νέα προβλήματα.

 

Επαναλαμβάνουμε ότι, οι πολλές πράξεις και το να “κυνηγάμε” το δείκτη, δεν είναι “σοφό”. Αυτοί που κάνουν πολλές πράξεις σε τέτοιες φάσεις, καταλήγουν είτε να χάνουν, είτε να κερδίζουν λιγότερα. Και πέραν από τα χρήματά τους, χάνουν κομμάτια της ζωής τους και χρόνο που θα μπορούσαν να περάσουν καλύτερα.

 

Από την πλευρά μας, σ’ αυτή τη φάση, “κυνηγάμε” τα άκρα. Νομίζουμε ότι ακόμη απέχουμε αρκετά από το “κάτω άκρο” αυτής της μεγάλης ταλάντωσης των δεικτών.

 

Αναφορικά με το “απόλυτο σύστημα”. Το έχουμε “ξεχασμένο”, αφού μας διατηρεί έξω από την αγορά, ενώ εκτιμούμε ότι θα αργήσει να μας δώσει σήμα εισόδου.

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 εξακολουθεί να υποχωρεί και βρίσκεται στις 870,59 μονάδες.

Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων μηνών και των δύο “λανθασμένων” (όπως αποδείχθηκε) σημάτων που δόθηκαν τον Μάιο και τον Αύγουστο -και εξηγήσαμε ότι αυτό οφείλεται στην πολύ χαμηλή διακύμανση του Γενικού Δείκτη φέτος και συνεπώς και του ΚΜΟ- αλλά και των εκτιμήσεών μας για την πορεία των διεθνών δεικτών και του ελληνικού Γενικού Δείκτη, αν υπάρξει ανοδική διάσπαση της καμπύλης του ΚΜΟ-200, από την καμπύλη του ΓΔ, δε θα τη λάβουμε υπόψη μας, αφού ορίζουμε ότι, θα πραγματοποιήσουμε είσοδο στην αγορά, μόνον εφόσον υπάρξει σήμα από τον “εξομαλυντή 3 ημερών”.

Θα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε αυτή την παραλλαγή του “απόλυτου συστήματος”. Και ίσως, σε μία χρονιά με τόσο χαμηλές διακυμάνσεις της καμπύλης του ΚΜΟ-200, θα έπρεπε να είχαμε χρησιμοποιήσει αυτή την παραλλαγή και στις προηγούμενες φάσεις. Όμως, όλα αυτά τα έχουμε συζητήσει. Και θα κάνουμε και τον τελικό απολογισμό -και αυτοκριτική μας- στο τέλος του χρόνου.

Ο “εξομαλυντής” χρησιμοποιείται όταν οι εναλλαγές στη μεσοβραχυχρόνια τάση είναι πολλές και, συνεπώς, οι διακυμάνσεις του ΚΜΟ-200 ημερών είναι χαμηλές.

 

Κλείνοντας το αποψινό σημείωμα, παρατηρούμε ότι στις 7:20 μμ, ο δείκτης Dow Jones βρίσκεται στο +0,78% (είχε πέσει μέχρι το +0,32%), ο S&P στο +0,78% (είχε πέσει μέχρι το +0,22%) και ο Nasdaq στο +0,76% (είχε πέσει μέχρι και το +0,21%). Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, όπως κάνουν διαρκώς αυτή την περίοδο, ακολουθούν αντίστροφη πορεία από τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Οι διακυμάνσεις θα συνεχίσουν να είναι πολύ μεγάλες.

Δε θα μας εκπλήξει αν, στο τέλος οι αγορές κλείσουν αρνητικές.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν.

 

Το δεύτερο τμήμα από το μεγάλο αφιέρωμα για τις διεθνείς αγορές που ετοιμάζουμε, θα δημοσιευθεί αύριο το πρωί. Είναι -όπως θα διαπιστώσετε- αρκετά δύσκολη δουλειά και η πρόοδός του, κινείται πιο αργά απ’ ότι είχαμε εκτιμήσει.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τη συνάντηση της Κυριακής.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text