Αρχική | Οικονομία | Διεθνείς Δείκτες | Σε νέο υψηλό οκτώ ετών ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Σε νέο υψηλό οκτώ ετών ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε νέο υψηλό οκτώ ετών ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Σε νέο υψηλό οκτώ ετών στο 3% διαμορφώνεται ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο, αμφισβητώντας την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της καθώς η πτώση του γιεν σε χαμηλό 32 ετών, συνεχίζει να αυξάνει το κόστος εισαγωγής.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς προσπαθεί να στηρίξει μια αδύναμη οικονομία διατηρώντας ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν μια ανεπιθύμητη διολίσθηση στο γιεν.

Η άνοδος του δομικού δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων αλλά περιλαμβάνει το κόστος των καυσίμων, ήταν αντίστοιχη των εκτιμήσεων της αγοράς και έρχεται ύστερα από την άνοδο 2,8% του Αυγούστου.

Παρέμεινε πάνω από το 2% που είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας, και ήταν ο ταχύτερος ρυθμός ανόδου από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι διευρυμένες πιέσεις των τιμών στην Ιαπωνία και η πτώση του γιεν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 150 έναντι του δολαρίου, πιθανότατα θα κρατήσουν ζωντανές τις εικασίες της αγοράς για μια προσαρμογή στην ήπια στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στους επόμενους μήνες.

"Οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών αποδίδονται κυρίως στην αύξηση του κόστους εισαγωγής παρά στην ισχυρή ζήτηση. Ο διοικητής Kuroda της Τράπεζας της Ιαπωνίας ίσως διατηρήσει την πολιτική στάση για το υπόλοιπο της θητείας του (μέχρι τον Απρίλιο), αν και το κλειδί είναι εάν η κυβέρνηση θα το ανεχθεί", αναφέρουν αναλυτές.

Τα στοιχεία αυξάνουν την πιθανότητα η BoJ να αναβαθμίσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις νέες τριμηνιαίες εκτιμήσεις που αναμένονται στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ο αποκαλούμενος "δομικός-δομικός" πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της ανόδου 1,6% τον Αύγουστο και σηματοδοτεί τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2015.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 5,6% σε ετήσια βάση, οι τιμές των υπηρεσιών διαμορφώθηκαν υψηλότερα μόλις 0,2%.

 

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text