Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Κατά το 2022, αναμένεται μείωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Κατά το 2022, αναμένεται μείωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Κατά το 2022, αναμένεται μείωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους

 

 

 

 

 

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

Κατά το 2022, αναμένεται μείωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους

Παρά τις δυσκολίες, της φετινής χρονιάς, ο Όμιλος Πλαστικά Κρήτης, κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία του α΄εξαμήνου 2022, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το περσινό εξάμηνο (€ 27,5 εκατομμύρια από € 27,6 εκατομμύρια). Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 24,4%.

Η διοίκηση του Ομίλου, ήρθε αντιμέτωπη με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, με τις ελλείψεις προϊόντων, με το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Κίνα και με την δυσλειτουργία του εργοστασίου της στην Ρωσία. Οι ανατιμήσεις, που πραγματοποίησε στα προϊόντα, προκειμένου να καλύψει το υψηλό κόστος, είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης, η οποία συνέχισε να υφίσταται ακόμα και όταν άρχισαν να αποκλιμακώνονται ελαφρώς οι τιμές.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί ο Όμιλος, είναι παράγωγα του πετρελαίου και ως εκ τούτου η τιμής τους επηρεάζεται, από την εξέλιξη της τιμής της πρώτης ύλης, η οποία αυτή τη στιγμή (τιμή 12/10/2022), σημειώνει άνοδο 18,9% από την αρχή του έτους και πτώση 19,5% από το τέλος του α΄εξαμήνου 2022 (30/6/2022).

Παράλληλα, ο Όμιλος εκτίθεται και στον συναλλαγματικό κίνδυνο, καθώς δραστηριοποιείται στις χώρες Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια του α΄εξαμήνου, τα νομίσματα στις χώρες Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία, υποτιμήθηκαν έναντι του ευρώ (θετικό για την εταιρία) ενώ τα νομίσματα στις Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ ανατιμήθηκαν. Δείτε αναλυτικά στην σελίδα 47 της οικονομικής έκθεσης, εδώ. Για την εξισορρόπηση του κινδύνου, ο Όμιλος κάνει χρήση αντισταθμιστικών εργαλείων.

Σημειώνεται ότι στο α΄ εξάμηνο ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, μοιράστηκε ακριβώς στην μέση, καθώς το 50% προέκυψε από την ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 50% από όλες τις θυγατρικές.


Οι επενδύσεις που προγραμματίζει η διοίκηση, αφορούν α) στην ολοκλήρωση της εφαρμογής πληροφοριακού συστήματος στο εργοστάσιο της Ελλάδας, β) στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων παραγωγικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο της Κίνας μέχρι το 2023, γ) στην κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού δίπλα από το εργοστάσιο της Ρουμανίας και δ) στην υλοποίηση επένδυσης νέας πολυστρωματικής γραμμής παραγωγής αγροτικών φύλλων στο εργοστάσιο της Γαλλίας. Δείτε αναλυτικά στην σελίδα 27.


Χρηματιστηριακά, η μετοχή χαρακτηρίζεται από χαμηλή εμπορευσιμότητα (κατά μέσο όρο πραγματοποιεί 2 πράξεις την ημέρα) και από την αρχή του έτους καταγράφει πτώση -16,9%. Από την ίδρυση της, ωστόσο η τιμή της μετοχής έχει αρκετά ικανοποιητική εξέλιξη. Δείτε εδώ, σχετικό πίνακα. Επίσης ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, της εταιρίας που την κάνει επενδυτικά επιλέξιμη, είναι ότι διανείμει συχνά μέρισμα. Συγκεκριμένα, από την εισαγωγή της στο Χ.Α. οι μοναδικές φορές που δεν έχει διανείμει μέρισμα ήταν το 2017 και το 2021.


Για το σύνολο του έτους, θα αναθεωρήσουμε πτωτικα την εκτίμηση μας για πωλήσεις από τα € 450 εκατ. στα € 440 εκατ. και με την υπόθεση ότι το καθαρό περιθώριο κέρδους θα είναι μειωμένο σε σχέση με το 2021, περίπου στο 12% (από 14,7%) θα διατηρήσουμε την εκτίμηση για τα κέρδη στα € 53,5 εκατομμύρια.


Δείτε τον πίνακα με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, εδώ.

 

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text