Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | FRIGOGLASS: Αρνητικές οι προοπτικές της διοίκησης για το 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023

FRIGOGLASS: Αρνητικές οι προοπτικές της διοίκησης για το 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
FRIGOGLASS: Αρνητικές οι προοπτικές της διοίκησης για το 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023

 

 

 

 

 

 

FRIGOGLASS

Αρνητικές οι προοπτικές της διοίκησης για το 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023

Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, το 2021 σε συνδυασμό με τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας το 2022 και όλα τα επιχειρηματικά δεινά που απορρέουν από αυτόν, έχουν φέρει σε μια πολύ δύσκολη θέση τον Όμιλο Frigoglass.

Στον τομέα της επαγγελματικής ψύξης, σημειώθηκαν ακυρώσεις παραγγελιών, κυρίως από πελάτες σε Ρωσία και Ουκρανία (σημειώθηκε μείωση πωλήσεων στο α΄ εξάμηνο του 2022, 51% από κοινού στις δύο χώρες). Παράλληλα, το εργοστάσιο της Ρωσίας, όπου είχε προγραμματιστεί να καλύψει την ζήτηση στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, αντιμετώπισε προβλήματα στη μεταφορά τελικών και ημιέτοιμων προϊόντων αλλά και στην προμήθεια πρώτων υλών. Αθροιστικά, οι πωλήσεις του α’ εξαμήνου 2022, στην Ανατολική Ευρώπη κατέγραψαν πτώση 13,8%. Ωστόσο αντισταθμιστικά λειτούργησαν οι επιδόσεις στην Δυτική Ευρώπη (+25% αύξηση πωλήσεων στο α΄εξάμηνο του 2022) και την Αφρική & Μέση Ανατολή (+49,5%).

Συνολικά ο τομέας διαμόρφωσε αύξηση πωλήσεων στο α΄ εξάμηνο 2022, 11,8%, εντούτοις τα αυξημένα κόστη και έξοδα οδήγησαν σε ζημιές ύψους € 15,6 εκατομμύρια.

 

Ο τομέας υαλουργίας (το 28,7% του κύκλου εργασιών στο α΄εξάμηνο) κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 64,6%, λόγω των αυξημένων παραγγελιών από τους πελάτες ζυθοποιίας και των αυξημένων τιμών πώλησης. Ωστόσο και σε αυτόν των τομέα, η μετακύλιση των τιμών δεν κατάφερε να καλύψει το ύψος των εξόδων, ώστε να διαμορφώσει υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με το περσινό εξάμηνο (-48,2%).

Σημειώνεται ότι η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου, ανήλθε στα € 6,9 εκατομμύρια, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί έσοδα από ασφαλιστικές αποζημιώσεις ύψους € 13,9 εκατομμυρίων (δείτε σελ. 52 της οικονομικής έκθεσης, εδώ) και έσοδα από την διακοπή εργασιών στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, ύψους € 10,6 εκατομμυρίων (δείτε σελ. 54)

Οι προβλέψεις της διοίκησης για το υπόλοιπο του έτους, δεν είναι θετικές για την εταιρία. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις στα κόστη θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τα μεγέθη του Ομίλου το 2022 και το 2023. Αποσυμπίεση, θα υπάρξει όταν ξεκινήσει την λειτουργία του, το νέο εργοστάσιο της Ρουμανίας, στο α’ τρίμηνο του 2023.

Βασικός παράγοντας εξέλιξης, είναι και η αλλαγή στην πολιτική της Coca Cola (βασικός  πελάτης του Ομίλου, αποτελεί το 41,2% του συνολικού κύκλου εργασιών) προς την αγορά της Ρωσίας, η οποία είναι να μειώσει σταδιακά τα προϊόντα της στην Ρωσία μέχρι να τελειώσει το απόθεμα της και στην συνέχεια να τοποθετηθεί σε ρωσικά ποτά.

Ο κλάδος της υαλουργίας, εκτιμάται ωστόσο ότι θα έχει σχετικά καλύτερες επιδόσεις από τον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης και ότι θα αναπτυχθεί με διψήφιο ποσοστό, λόγω της αυξημένης ζήτησης, στην Νιγηρία, μια πόλη η οποία έχει τεράστιες προοπτικές πληθυσμιακής ανάπτυξης.

Η δική μας εκτίμηση για το σύνολο του έτους, είναι ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα € 475 εκατομμύρια και οι ζημιές θα φτάσουν τα € 6,5 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας τα € 9,2 εκατομμύρια που αναμένεται να λάβει η εταιρία ως αποζημίωση.


Πέραν των αρνητικών συνθηκών, που περιγράψαμε παραπάνω, επιπρόσθετη πίεση, έρχεται και από την κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου. Στο α΄εξάμηνο του 2022, τα Ίδια Κεφάλαια, διαμορφώθηκαν αρνητικά στα € 68 εκατομμύρια και ο καθαρός δανεισμός ανήλθε αρνητικός στα € 277,1 εκατομμύρια. Ο Όμιλος επιβαρύνεται κυρίως από ομολογιακό δάνειο ύψους € 260 εκατομμυριων με λήξη το 2025 και επιτόκιο 6,875%.

Λόγω της εξαιρετικά αβέβαιης περιόδου, η Frigoglass αναμένεται να προχωρήσει σε συμφωνία υποστήριξης με επιτροπή ομολογιούχων, η οποία θα προβλέπει α) χρηματοδότηση αξίας € 30 εκατομμυρίων, β) πάγωμα των υποχρεώσεων καταβολής του τόκου κατά το 2023 και γ) υποστήριξη από την επιτροπή ομολογιούχων για ευρύτερη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση. Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας υποστήριξης υπόκειται στην εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων. Διαβάστε αναλυτικά τις σελίδες 8-9 της έκθεσης.


Στο γ’ δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η τιμή της μετοχής υποχώρησε κάτω από τα € 0,09, εξέλιξη η οποία είναι αρνητική. Όσο δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι κεφαλαιακές εξελίξεις του Ομίλου, εκτιμούμε ότι η τιμή της μετοχής θα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Εν τούτοις, θα έχει ενδιαφέρον στο μέλλον, όταν η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση -με όποιον τρόπο και αν πραγματοποιηθεί- θα επιτρέψει στον Όμιλο να επανέλθει σε ικανοποιητική κερδοφορία.

Παράλληλα, εξακολουθούμε να μην είναι ορατή η έξοδος της εταιρίας από καθεστώς επιτήρησης, ενώ, είναι σαφές ότι, δεν διακινδυνεύει η ύπαρξή της.


Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

 

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text