Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | Ο κακός χρονισμός της αναδιάρθρωσης του δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ

Ο κακός χρονισμός της αναδιάρθρωσης του δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο κακός χρονισμός της αναδιάρθρωσης του δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κακός χρονισμός της αναδιάρθρωσης του δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ

 

O χρηματιστηριακός δείκτης Hang Seng της αγοράς του Χονγκ Κονγκ, κατά την τελευταία διετία, ακολουθεί μια πτωτική τροχιά. Ειδικότερα κατά το 2022, έχει ήδη καταγράψει πτώση της τάξης του 35% από τις αρχές του έτους (δείτε εδώ). Κατά την διάρκεια του μήνα έφτασε να διαπραγματεύεται κοντά στα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011.

 

Τα αίτια αυτής της εξέλιξης είναι διάφορα και ποικίλουν. Αφενός είναι οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η επικείμενη ύφεση στην αγορά ακινήτων της Κίνας. Οι εξελίξεις αυτές, συνέβαλαν ως έναν βαθμό στην επιδείνωση της πορείας του δείκτη. Ωστόσο, ένας επιπλέον καθοριστικός παράγοντας που επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη του δείκτη, ήταν οι αλλαγές στην σύνθεσή του.

 

Ο Hang Seng, πριν την αναδιάρθρωσή του -η οποία ξεκίνησε από πέρυσι- αποτελούνταν κυρίως από μετοχές του κλάδου των χρηματοοικονομικών, των ακινήτων, της τεχνολογίας και του καταναλωτικού τομέα. Όταν σημειώθηκε το χρηματιστηριακό ράλι των τεχνολογικών μετοχών κατά τα έτη 2020 και 2021, ο δείκτης δεν παρουσίασε έντονη αυξητική πορεία, λόγω του -σχετικά- περιορισμένου αριθμού μετοχών τεχνολογικών εταιριών στη σύνθεσή του.

 

Η Hang Seng Indexes Co., η εταιρία που διαχειρίζεται τον δείκτη, κατά το 2021, έκανε σημαντικές αλλαγές στην διάρθρωση του, με σκοπό να τον κάνει πιο αντιπροσωπευτικό της αγοράς του Χονγκ Κονγκ. Ειδικότερα, αύξησε τις μετοχές που περιλαμβάνει από 55 σε 73 -έχοντας ως στόχο τις 100 μετοχές-, μείωσε το βάρος μεμονωμένων μετοχών στην σύνθεση του δείκτη και αύξησε την έκθεση του δείκτη σε μετοχές τεχνολογίας, όπως η Alibaba Group Holdings Ltd. (7,3% από 5%) και η Meituan (7,4% από 5%). Όμως, η αναδιάρθρωση είχε πολύ κακό χρονισμό. Λίγο διάστημα μετά την αναδιάρθρωση, ξεκίνησε η μεγάλη πτώση του 2022. Η γενικότερη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι μετοχές των εταιριών τεχνολογίας υπέστησαν μεγαλύτερες απώλειες, λόγω της προηγούμενης μεγάλης ανόδου τους και  των αυστηρών αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας, τελικά, είχε πολύ ισχυρή αρνητική επίδραση στην τιμή του (αναμορφωμένου) δείκτη.

 

Βέβαια, όπως προκύπτει από νεότερη ειδησεογραφία, η κινεζική κυβέρνηση, αναθεωρεί τη στάση της και δε θα προχωρήσει σε σημαντική αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου των τεχνολογικών κολοσσών, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική ύφεση. Ωστόσο, η πορεία των μετοχών και κατά συνέπεια των χρηματιστηριακών δεικτών θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις και τις αποφάσεις της FED, σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, διότι αυτοί οι παράγοντες κινούν τις αγορές στην συγκεκριμένη οικονομική περίοδο.

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρατζάς, με πληροφορίες από wsj.com

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text