Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Θετική κίνηση στις αγορές - Ερωτηματικά και επιφυλάξεις στις οικονομίες

Θετική κίνηση στις αγορές - Ερωτηματικά και επιφυλάξεις στις οικονομίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η δημοσίευση αρνητικών στοιχείων στους (προκαταρκτικούς) δείκτες PMI βιομηχανίας και υπηρεσιών (49,9 από 52,0 και 46,6 από 49,3 αντίστοιχα -τιμές πάνω από το 50 σημαίνουν ανάπτυξη και κάτω από το 50 συρρίκνωση), προκάλεσε …ενθουσιασμό στους επενδυτές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν περαιτέρω.

Αυτό, είναι το αποτέλεσμα της φοβίας που έχει κατακυριεύσει τις αγορές για τα επιτόκια και τις κινήσεις της FED.

Όμως, αυτά είναι βραχυπρόθεσμες αντιλήψεις, οι οποίες, κατά την άποψή μας, δε θα μπορέσουν να σταθούν στην οικονομική πραγματικότητα, η οποία, βεβαίως, κινείται με μεσομακροχρόνιους ρυθμούς.

Η σημερινή εξέλιξη, κατά την άποψή μας, επιβεβαιώνει τα όσα γράφαμε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (εδώ), ενώ παράλληλα βρίσκεται σε αρμονία με την ιστορική πραγματικότητα και την οικονομική λογική: Η παρούσα αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι δυνατό να αποκατασταθεί, χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες (υπό τη μορφή υφέσεων, χρεοκοπιών και ανατροπών -ενώ ο ίδιος ο πληθωρισμός, μπορεί να καταλήξει να είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, πριν υποχωρήσει στα επιθυμητά ποσοστά). Οι παρενέργειες αυτές, θα συνιστούν το β’ μέρος της παρούσας κρίσης.

Διατηρούμε τις απόψεις μας για τις εξελίξεις στις αγορές.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης (σήμερα έκλεισε στις 866,25 μονάδες -το υψηλότερο κλείσιμο από την 29/8/2022) έχει ήδη αυξηθεί κατά 9,9% από το χαμηλό κλείσιμο της 29/9/2022. Ο δείκτης ενισχύεται από τη θετική πορεία του ΑΕΠ, την διαρρέουσα φιλολογία για τη θετική εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών, τις επενδυτικές κινήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και τη δυναμική των τραπεζών.

Ο όγκος των συναλλαγών, παραμένει πενιχρός (€ 51,5 εκατομμύρια σήμερα και € 48,4 εκατομμύρια, ο μέσος ημερήσιος όρος κατά το μήνα Οκτώβριο). Ο χαμηλός όγκος, αφαιρεί δυναμική από το Γενικό Δείκτη, αφού αυτό σημαίνει ότι, η άνοδός του είναι ευκαιριακή και δε βασίζεται σε μία ισχυρή αγοραστική ορμή. Δείτε το διάγραμμα των κινητών μέσων όρων 20, 90 και 200 ημερών της αξίας των συναλλαγών, εδώ.

Θεωρούμε πολύ πιθανό ότι, αν συνεχιστεί η άνοδος του Δείκτη, αυτός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα, γύρω από το σημείο των 900 μονάδων, όπως άλλωστε αντιμετωπίζει, επί σχεδόν μία τριετία.

 

Στις μετοχές που παρακολουθούμε “στενά”, θα προσθέουμε και τη Mevaco. Μια παλιά εταιρία, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο μέσα στην “τρέλα” του 1999. Η εταιρία ήταν πάντα συμμαζεμένη, έκανε όμως τις “ακρότητές” της, στην περίοδο της ξέφρενης ανόδου. Κατά το τελευταίο 12μηνο, δείχνει πολύ θετικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να διατηρηθούν για μερικά χρόνια, καθώς ευνοείται από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, λύση που, σταδιακά, θα προτιμηθεί σε σχέση με τις μεγάλες αιολικές μονάδες. Δείτε περισσότερα σε άρθρο που θα δημοσιευθεί στο τεύχος 246, εδώ. Δείτε τα οικονομικά της στοιχεία, εδώ. Με βάση την κερδοφορία που αναμένουμε για το 2022 (περίπου € 2,6 εκατομμύρια, η σχέση Ρ/Ε, με βάση το σημερινό κλείσιμο, είναι κοντά στο 11,0). Προσοχή! Η μετοχή έχει χαμηλή εμπορευσιμότητα, ενώ ήδη έχει κερδίσει αρκετά, κατά τις τελευταίες μέρες. Απλά την παρακολουθούμε, προς το παρόν.

 

Όπως  έχουμε αναφέρει, στην αγορά, θα εισέλθουμε, μόνον εφ’ όσον δώσει σήμα ο “εξομαλυντής 3 ημερών”, δηλαδή, θα πρέπει να ικανοποιούνται οι συνθήκες: α) Ο ΓΔ πάνω από τον ΚΜΟ-200 ημερών και β) η καμπύλη του ΚΜΟ-200 να έχει θετική κλίση και η τιμή του, την ημέρα της εισόδου, να είναι μεγαλύτερη από την τιμή προ 3 ημερών.

Με άλλα λόγια, φοβούμενοι για το τί θα μπορούσε να γίνει στις αγορές του εξωτερικού, προσπαθούμε να “καθυστερήσουμε” μία είσοδο, αφού η συχνότητα των λαθών, σ’ αυτή τη φάση, είναι αρκετά υψηλή.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text