Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | Η “στροφή” του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ προς τις διεθνείς αγορές

Η “στροφή” του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ προς τις διεθνείς αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η “στροφή” του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ προς τις διεθνείς αγορές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

 

Η πτώση δημιουργεί ευκαιρίες

 

Η “στροφή” του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ προς τις διεθνείς αγορές

 

Η ευρύτερη δημοσιογραφική κάλυψη και χρηματοοικονομική ανάλυση των διεθνών μετοχικών αγορών -και ιδίως των αμερικανικών- θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ύλης του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, κατά τους επόμενους μήνες.

 

Επιλέγουμε την παρούσα χρονική στιγμή για να πραγματοποιήσουμε αυτή τη “στρατηγική στροφή” στη φυσιογνωμία του περιοδικού, επειδή, η πτώση των αμερικανικών δεικτών, λόγω της εξελισσόμενης κρίσης, δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία.

Την ευκαιρία αυτή, αναζητούσαμε από το 2018, όταν επανεκδόθηκε το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Τότε, αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν, θεωρούσαμε ότι θα ήταν επικίνδυνο, να ξεκινούσαμε τη δημοσιογραφική και την αναλυτική κάλυψη, μιας αγοράς που ήδη διένυε το 9ο έτος ανόδου.

Σήμερα, είναι διαφορετικά. Όταν η κρίση οδηγήσει τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στον “πάτο” τους, θα έχει τραβηχτεί μία μεγάλη “γραμμή” και η “τράπουλα” θα ξαναμοιραστεί. Σ΄ αυτό το “μοίρασμα”, θέλουμε να είμαστε παρόντες, από όσο πιο αρχικό στάδιο μπορούμε.

 

Όπως έχουμε αποδείξει, ιδίως κατά το διάστημα της κρίσης, έχουμε την εμπειρία, την ικανότητα και τα μέσα, για να παρακολουθούμε και να καλύπτουμε τις διεθνείς αγορές -και ιδίως τις αμερικανικές- με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Έτσι μπορούμε να παράγουμε ένα υψηλών προδιαγραφών επαγγελματικό προϊόν και παράλληλα, να εκπαιδεύουμε το αναγνωστικό μας κοινό, να αντιλαμβάνεται εύκολα τις εξελίξεις, ώστε να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση για να κάνει το “βήμα” προς τις διεθνείς αγορές.

 

Τί θα παρακολουθούμε

 

Τα επενδυτικά προϊόντα στα οποία, σ’ αυτή τη φάση, επικεντρωνόμαστε, είναι: α) Μετοχές που, κατά κύριο λόγο διαπραγματεύονται στις αμερικανικές αγορές και β) ETFs (Exchange Traded Funds) επί δεικτών, επιχειρηματικών κλάδων και ομολόγων.

 

Για να αντιλαμβανόμαστε τις εξελίξεις επί των παραπάνω προϊόντων, δημιουργούμε ένα μηχανισμό παρακολούθησης των βασικών διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, των κυριότερων κλαδικών δεικτών, μιας ομάδας μετοχών και της αγοράς των ομολόγων. Στην πρώτη φάση, θα επικεντρωθούμε -κυρίως- στις αγορές των ΗΠΑ.

 

Για να γίνεται η “παρακολούθηση” αυτή με επάρκεια, στην ύλη του τεύχους -αλλά και της ιντερνετικής στήλης “το απόλυτο σύστημα”- στο εξής, θα υπάρχουν περισσότερες αναφορές, στην πορεία της διεθνούς οικονομίας, της αμερικανικής οικονομίας, των διεθνών -και κυρίως αμερικανικών- δεικτών, των επιχειρηματικών κλάδων και ειδησεογραφία επί των παρακολουθούμενων μετοχών, όπως αντίστοιχα γίνεται και για την ελληνική αγορά.

Όλα τα παραπάνω, θα συνοδεύονται από διαγράμματα και πίνακες, που θα υπάρχουν σε μία μεγάλη σειρά από συνδέσμους.

 

Τα επενδυτικά προϊόντα

 

Σ’ αυτή την αρχική φάση, κατά κύριο λόγο, θα αναφερόμαστε στην αμερικανική αγορά.

Θα επικεντρωθούμε σε μια μικρή ομάδα -αρχικά περί τις 25- μετοχών, τις οποίες θα παρακολουθούμε σε επίπεδο ειδήσεων και θεμελιωδών μεγεθών, όπως ακριβώς κάνουμε και με την ελληνική αγορά. Παράλληλα, θα παρακολουθούμε και τα σήματα που μας δίνει το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” στις μετοχές αυτές.

 

Επίσης, στο χώρο των ETF, θα επικεντρωθούμε:

α) Σε μία ομάδα επιλεγμένων ETF (Exchange Traded Funds) τα οποία θα βασίζονται σε αμερικανικούς δείκτες. Τα ETFs αυτά, θα επιτρέπουν σε κάποιον να “πάρει θέση” υπέρ της ανόδου των δεικτών, ή υπέρ της πτώσης τους και θα προσφέρουν μόχλευση x2 ή x3.

β) Σε μια μικρή ομάδα (που όμως σταδιακά θα διευρύνεται) κλαδικών ETFs, μέσω των οποίων, κάποιος θα μπορούσε να πάρει θέση υπέρ της ανόδου ή της πτώσης συγκεκριμένων κλαδικών δεικτών.

γ) Μια ομάδα ETF, τα οποία θα βασίζονται στην αγορά των ομολόγων.

 

Όλα τα παραπάνω, θα παρακολουθούνται με πίνακες, διαγράμματα και (άπλετες) πηγές άντλησης ειδήσεων και πληροφοριών. Πιστεύουμε ότι, σταδιακά, οι αναγνώστες μας θα βρουν ενδιαφέρον στα προϊόντα αυτά, θα  αποκτήσουν άνεση μ’ αυτά -και αυτοπεποίθηση- ώστε, με την πάροδο του χρόνου, να είναι σε θέση να κάνουν και αυτοί τα πρώτα τους βήματα, σε ένα εντελώς νέο επενδυτικό περιβάλλον.

 

Η κάθε κατηγορία επενδυτικών προϊόντων, έχει συγκεκριμένα θετικά και αρνητικά στοιχεία και αντίστοιχους κινδύνους.

 

Η επένδυση σε συγκεκριμένες μετοχές, εξαρτά την απόδοση του κεφαλαίου μας, από: α) την πορεία της ευρύτερης αγοράς, β) από την πορεία του επιχειρηματικού κλάδου στον οποίο ανήκει η εταιρία και γ) από την πορεία της κάθε εταιρίας που επιλέγουμε.

Αυτό, αυξάνει τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου μας, κάτι που μπορεί να καταπολεμηθεί μέσω της αυξημένης διασποράς, δηλαδή, επενδύοντας σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών.

Παράλληλα όμως, η επένδυση σε κατ’ ιδίαν μετοχές, απαιτεί αυξημένη παρακολούθηση, αφού, πέραν από τη γενικότερη παρακολούθηση των εξελίξεων της ευρύτερης αγοράς, θα πρέπει να παρακολουθούνται και οι εξελίξεις στις εταιρίες.

 

Η επένδυση σε ETF, εξαρτά την απόδοση του κεφαλαίου, από την πορεία της ευρύτερης αγοράς ή/και του κλάδου, εφ’ όσον έχουμε επιλέξει ένα κλαδικό ETF. Εφ’ όσον έχουμε επιλέξει ένα ETF δείκτη, η απόδοση εξαρτάται από την πορεία του δείκτη, ενώ εάν έχουμε επιλέξει ένα ETF της αγοράς ομολόγων,  απόδοση εξαρτάται από την εξέλιξη των τιμών των συγκεκριμένων ομολόγων.

Εξ’ ορισμού, ένα ETF παρέχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο διασποράς, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο -ο οποίος όμως, είναι υπαρκτός, καθ’ όσον παραμένει ο κίνδυνος της αγοράς ή του κλάδου.

Η επένδυση σε ETF, απαιτεί μειωμένη παρακολούθηση, αφού αυτή περιορίζεται στην παρακολούθηση των παραγόντων που προσδιορίζουν την πορεία της αγοράς ή του συγκεκριμένου επιχειρηματικού κλάδου.

 

Γενικά, ένας επενδυτής, επενδύει σε ένα ETF, λόγω της διασποράς του κινδύνου, αλλά και λόγω του ότι η παρακολούθησή του είναι περισσότερο εύκολη, ενώ εύκολες είναι και οι συναλλαγές επί των προϊόντων αυτών.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα του παρόντος τμήματος παρακάτω:

Οι δείκτες της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς

Επενδυτικά προϊόντα που παρακολουθούμε

Τα ομόλογα

2023: Οι πιθανότητες για ένα μεγάλο “ράλι” στις αγορές ομολόγων, είναι υψηλές!

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επενδυτικά προϊόντα των διεθνών αγορών;

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text