Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 246 | 2023: Οι πιθανότητες για ένα μεγάλο “ράλι” στις αγορές ομολόγων, είναι υψηλές!

2023: Οι πιθανότητες για ένα μεγάλο “ράλι” στις αγορές ομολόγων, είναι υψηλές!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
2023: Οι πιθανότητες για ένα μεγάλο “ράλι” στις αγορές ομολόγων, είναι υψηλές!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023: Οι πιθανότητες για ένα μεγάλο “ράλι” στις αγορές ομολόγων, είναι υψηλές!

 

Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και η διεθνής άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, έχουν οδηγήσει σε μείωση των τιμών των ομολόγων και παράλληλα αύξηση των αποδόσεών τους.

Η πτώση των τιμών των ομολόγων, ξεκίνησε στις αρχές του έτους και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα (Οκτώβριος 2022), σχεδόν χωρίς διακοπή, παρά μόνον με μικρές -φυσιολογικές- διακυμάνσεις. Η πτώση των τιμών των ομολόγων που σημειώνεται κατά το τρέχον έτος, θεωρείται ως η μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Και οι απώλειες στους κατόχους των ομολόγων -και ιδίως για την κατηγορία των μακροχρόνιων ομολόγων- υπήρξαν μεγάλες.

Δείτε την εξέλιξη ενός θετικού (long)  ETF (χωρίς  μόχλευση), του iShares 7-10 Year Treasury Bond ETF, το οποίο επενδύει σε αμερικανικά ομόλογα διάρκειας 7 έως 10 ετών, κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Δείτε το σύνδεσμο, εδώ.

Κατά το διάστημα αυτό, η απόδοση (επιτόκιο) του 7ετούς ομολόγου, αυξήθηκε από 1,462% σε 4,176%. Και του 10ετούς, από 1,633% σε 4,1%.

Η τιμή του (θετικού-long) ETF, μειώθηκε από $ 114,10, σε $ 94,18, δηλαδή, υποχώρησε κατά 17,46%.

Νομοτελειακά, για όσο διάστημα τα επιτόκια, στις αγορές ομολόγων, συνεχίζουν να αυξάνονται, τα επενδυτικά προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα, θα συνεχίσουν να καταγράφουν ζημιές.

 

Το ενδιαφέρον όμως είναι, τί θα γίνει όταν η άνοδος των επιτοκίων τερματιστεί. Τότε, για αυτή την κατηγορία επενδυτικών προϊόντων, θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία, δηλαδή, η πορεία της ανόδου.

Στο σημείο αυτό, υπάρχουν ορισμένα σημεία προσοχής:

 

- Πότε θα ολοκληρωθεί η ανοδική πορεία των επιτοκίων -και κατά συνέπεια η πτωτική πορεία των τιμών των ομολόγων; Ουδείς γνωρίζει. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε. Και ήδη έχουμε εκφράσει την άποψη ότι, αναμένουμε ότι η άνοδος επιτοκίων, θα “κορυφώσει” κάποια στιγμή μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2023 (δείτε εδώ). Βέβαια, οι επενδυτικές εκτιμήσεις συχνά αναπροσαρμόζονται, ανάλογα με τις εξελίξεις και τη ροή της ειδησεογραφίας. Αυτή άλλωστε είναι και η σκοπιμότητα της διαρκούς παρακολούθησης και ανάλυσης των εξελίξεων.

 

- Η ανοδική πορεία των επιτοκίων στις αγορές, θα κορυφωθεί ταυτόχρονα με την κορύφωση των επιτοκίων της FED; Όχι. Τα επιτόκια στις αγορές ομολόγων, επηρεάζουν και επηρεάζονται από τα επιτόκια της FED και η πορεία των δύο, συσχετίζεται, αλλά σπάνια ταυτίζεται. Συνήθως, τα επιτόκια στις αγορές, προηγούνται των επιτοκίων της FED -και μάλιστα, όταν τα επιτόκια στις αγορές κινούνται ανοδικά, είναι σα να “τραβούν” προς τα πάνω και τα επιτόκια της FED. Μάλιστα, το ομόλογο, το οποίο δείχνει να “προηγείται” των κινήσεων της FED, είναι το (αμερικανικό) 2ετές.

 

- Η κίνηση των επιτοκίων προεξοφλεί την πορεία των οικονομιών. Όμως, παρά την προεξοφλητική τους ικανότητα και δράση, οι αγορές των ομολόγων σπάνια κινούνται τόσο “νευρικά” και απότομα, όπως κινούνται οι αγορές των μετοχών. Αυτό, σημαίνει ότι, ενώ όταν “κορυφώνει” η πορεία των επιτοκίων, οι τιμές των μετοχών θα εκτιναχθούν ανοδικά, συνήθως δε συμβαίνει σε σημεία καμπής, όμως, η κίνηση των αγορών των ομολόγων, θα είναι πιο ήπια, επειδή και η (πτωτική σε εκείνο το χρονικό σημείο) κίνηση των επιτοκίων θα είναι ηπιότερη.

 

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να αναφέρουμε ότι, όσο πιο ψηλά ανεβαίνουν τα επιτόκια (και συνεπώς υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων), τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανοδική κίνηση, όταν η ανοδική κίνηση των επιτοκίων, τερματιστεί. Το ίδιο θα συμβεί και στην αγορά των μετοχών, όμως, σ’ αυτή την περίπτωση, οι εξελίξεις στις αγορές των ομολόγων, θα μπορούσαν να είναι περισσότερο προβλέψιμες.

 

Σε κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον -εκτιμούμε ότι αυτό είναι θέμα ολίγων μηνών- η FED θα περιορίσει τους ρυθμούς ανόδου των επιτοκίων της. Αυτό θα αναγκαστεί να το κάνει, όχι μόνον επειδή τα επιτόκια θα έχουν ήδη φτάσει σε ένα σημαντικά υψηλό επίπεδο, αλλά και επειδή, παράλληλα, θα έχουν υπάρξει σημάδια ότι η οικονομία έχει “αποθερμανθεί” και ότι, οι πληθωριστικές απειλές καταλαγιάζουν.

 

Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίθετα από την πορεία των επιτοκίων. Συνεπώς, σε ένα περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων, θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα ράλι στις αγορές των ομολόγων, το οποίο θα κλιμακώνεται, ανάλογα με τις κατηγορίες των ομολόγων -ισχυρότερο στα μακροχρόνια ομόλογα, ηπιότερο στα βραχυχρόνια.

 

Με βάση την εκτίμηση αυτή, η τοποθέτηση ενός επενδυτή, σε κάποιο επενδυτικό προϊόν ομολόγων, θα μπορούσε να έχει μία πολύ ικανοποιητική απόδοση, σε ένα σχετικά μέτριο -μεσοχρόνιο- διάστημα.

 

Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει ότι, σε άλλες κατηγορίες ομολόγων -για παράδειγμα στα επιχειρηματικά ομόλογα- σε ένα τέτοιο ανοδικό περιβάλλον των τιμών των ομολόγων, οι αποδόσεις θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερες. Όμως, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ρίσκο, απαιτεί καλύτερες γνώσεις και μεγαλύτερη παρακολούθηση. Συνεπώς, ξεφεύγει από τους δικούς μας σκοπούς και οπτική.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text